Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Nesmysl, co to má znamenat?! Sudí zápas na Spartě šeredně ovlivnili, kritizuje Antoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během vyřazovací části extraligy nabízí Sport.cz pravidelně nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény analyzujeme, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřihy a momenty z dění na ledě. Hostem už devátého dílu byl televizní spolukomentátor ČT a autor Břitvy na Sport.cz Milan Antoš, jenž rozebíral především neuznaný gól třineckého útočníka Daniela Voženílka ve druhém semifinále na ledě Sparty.

Zaostřeno na play off 9Video: Sport.cz

 
Článek

„Vůbec nechápu, co to jako má znamenat. Je to úplný nesmysl. Tohle je normálně gól. Puk je v pohybu, na betonu brankáře. Hráč se, pokud je puk v brankovišti, chová, jako kdyby byl kotouč kdekoliv jinde na ledě. Jenom nesmí zaútočit na gólmana – nemůže mu dát třeba tělo nebo mu dát ramenem, aby brankář nemohl chytat. Co rozhodčí říká, je absolutní hokejový nesmysl,“ podivuje se Antoš vysvětlení Reného Hradila, jednoho ze dvou hlavních rozhodčích zápasu.

Hradil neuznání gólu ze 21. minuty, kdy se Třinec jen na pár minut radoval z vyrovnání na 1:1, vysvětloval tím, že Voženílek zatlačil na Kovářův beton a puk díky tomu zapadl do brány.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta–Třinec, branku hostujícího Voženílka neuznalo videoVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Takový argument vůbec nechci připouštět. Argumentace rozhodčího je nesmysl. Pokud by měl Kovář puk na betonu přikrytý lapačkou ve své moci a přijel by útočník, který by mu přes lapačku prásknul hokejkou, gól by samozřejmě neměl být uznán. Ale tady byl puk viditelný, v pohybu a Kovář ho neměl v moci. V tu chvíli přece Voženílek musí hrát. Je jeho povinnost jít za pukem za každou cenu,“ namítá Antoš.

Výňatek ze znění pravidla 69.1

Toto pravidlo je založeno na předpokladu, že pozice útočícího hráče, ať už v brankovišti, nebo mimo něj, by neměla sama o sobě rozhodovat o tom, jestli gól bude, nebo nebude uznán. Jinými slovy, zatímco se v brankovišti nachází útočící hráči, mohou být vstřelené góly za odpovídajících okolností uznány. Góly nebudou uznány pouze v případě, že:

(I) útočící hráč svým zaujímáním pozice nebo „významným kontaktem“ omezuje brankáři možnost volně se pohybovat v jeho brankovišti nebo hájit branku; nebo

(II) útočící hráč vyvolá úmyslný nebo záměrný kontakt s brankářem, v brankovišti či mimo něj.

Pro účely tohoto pravidla se pojmem „kontakt nebo významný kontakt“, ať už „náhodný, nebo jiný“, rozumí jakýkoliv kontakt mezi brankářem a útočícím hráčem (útočícími hráči), ať už holí, nebo jakoukoliv částí těla. Prvořadým smyslem tohoto pravidla je, že brankář musí mít možnost volně se pohybovat ve svém brankovišti, aniž by mu v tom počínání útočícího hráče bránilo.

Šéf extraligových rozhodčích Vladimír Pešina ve čtvrtek odpoledne přiznal, že výkon hlavních sudích Hradila se Šindelem nedosáhl standardu pro play off, což bude zohledněno v jejich dalších nominacích ve vyřazované části. Pešinovi však vadily některé nepotrestané fauly, u Voženílkova neuznaného gólu naopak prý Hradil se Šindelem rozhodli správně dle výkladu pravidel.

„Já naopak říkám, že je naprosto zřejmé, že to posoudili špatně. Rozhodčí zápas šeredně ovlivnili. Voženílek Kovářovi nezabránil v chytání. Co říká rozhodčí (Hradil), je absolutní hokejový nesmysl,“ pokračuje Antoš.

Šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr míní, že Voženílek viděl puk ve hře a chtěl ho trefit. Že ve velké rychlosti ale místo něj zasáhl Kovářův beton, je podle Kézra herní záležitostí. „Nehrajeme kulečník. Netrefujeme kouli přesně na střed. Hrajeme hokej, je to kontaktní sport,“ souhlasí Antoš.

Hradil s Pešinou byli fanoušky a hokejovou veřejností kritizováni za nastavený metr, kdy zejména ve třetí třetině a v prodloužení nepotrestali několik očividných faulů. To koneckonců uznal i Pešina.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Některé nepotrestané zákroky ve druhém semifinále Sparta–TřinecVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Jsem pro trend to pouštět. Jsou ale zákroky, za které se vylučovat musí,“ tvrdí Antoš a zmiňuje třeba Daňovo podražení Kousala, které v závěru prodloužení třineckému útočníkovi prošlo. „To je přesně ten moment, kdy už se vylučovat mělo. Zákroky tělem jsou ale pro mě v play off naprosto běžné,“ míní Antoš.

A velebí Daniela Voženílka, který je pro něj nejlepším hráčem extraligy. „Kdyby si měl každý trenér vybrat jednoho hráče, kterého chce do týmu, tak Voženílek je pro mě přesně tím typem. Je to výborný hokejista, navíc se mi líbí, že když dostane naloženo, nikdy nebrečí. Vstane a hraje dál. Pro mě je to komplexní hráč,“ tvrdí Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta–Třinec 1:1 (26. Voženílek)Video: Tipsport Extraliga / BPA

V novém dílu pořadu Zaostřeno na play off glosuje i pískání sparťanských fanoušků právě na Voženílka i jeho reakci po už uznaném gólu na 1:1. Stejně tak se Antoš zaměřuje na časté simulování Marka Daňa a i na sérii Pardubic s Litvínovem, která ve čtvrtek pokračuje třetím duelem na severu Čech za stavu 2:0 na zápasy pro Dynamo.

Měl gól Třince z 21. minuty platit?
Ano
79,6 %
Ne
20,4 %
Celkem hlasovalo 27286 čtenářů.

Reklama