Měsíc bláznovství opět destigmatizuje lidi s duševními potížemi

Práh jižní Morava pořádá během dubna 22. ročník destigmatizační kampaně Měsíc bláznovství. Jejím cílem je informovat veřejnost o psychickém zdraví i potížích a odbourávat předsudky vůči lidem s duševním onemocněním. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní i vzdělávací program. Jeho součástí je seminář pro odbornou veřejnost “Bydli! Bydlíš? Bydlíme.” a otevřená diskuze pro odborníky i veřejnost “Dobrá praxe při práci s lidmi bez domova”.

Nevšední pohledy přináší výstava fotografií "Kde je doma" zaměřená na bydlení lidí v nouzi. Do života s duševním onemocněním se veřejnost vžije na autorském čtení Michaely Malé z knihy "Cestou necestou aneb Příběhy psychotických duší" nebo při návštěvě informačního stánku “Cesta do světlých zákoutí duše” na Zelném trhu.

Umělecký zážitek z pomezí divadla a poezie nabídne vystoupení destigmatizační slam poetry. Program doplňuje také vernisáž a výstava Martiny Koubkové nebo koncert Kateřiny a Dalibora Štruncových s kapelou Bárka. Měsíc bláznovství probíhá v Brně pod záštitou radní pro sociální oblast Jihomoravského kraje Bc. Jany Leitnerové.

Tématem, které spojuje několik akcí letošního Měsíce bláznovství, je bydlení lidí s duševními potížemi. 

„Během naší dlouholeté práce si neustále ověřujeme, že bydlení je pro lidi zotavující se z duševního onemocnění opravdu důležité. A není to jenom o tom mít střechu nad hlavou, ale i o dovednosti v bytě funkčně žít a starat se o něj. Proto se v Prahu snažíme našim klientům s bydlením pomáhat, a to prostřednictvím týmů podpory bydlení a chráněného bydlení”, říká Blanka Veškrnová, ředitelka organizace Práh jižní Morava.

Na bydlení je proto zaměřen seminář určený odborné veřejnosti “Bydli! Bydlíš? Bydlíme.”, ale i otevřená diskuze pro odborníky i veřejnost "Dobrá praxe při práci s lidmi bez domova”. Ta se uskuteční v Café Práh 11. 4. v čase od 14:30 do 16:30, přičemž navštívit ji může každý se zájmem o dané téma. Diskutujícími budou jak odborníci z různých organizací, tak i lidé se zkušeností s duševním onemocněním a životem na ulici. Ti promluví o podpoře lidí na ulici, jejich destigmatizaci i dobré praxi při práci s touto cílovou skupinou.

Pohled do bydlení lidí v nouzi z uměleckého hlediska nabídne výstava fotografií KDE JE DOMA. Její vernisáž se odehraje 2. 4. v 18 hodin v Café Práh, zatímco výstava bude k vidění od 2. do 17. 4. Fotografie nechají nahlédnout do příběhů a obličejů lidí, pro které má domov zcela specifický význam, anebo také vůbec žádný. Cílem výstavy je zvýšit povědomí o skupině lidí, pro kterou není domovem to, co pro většinu společnosti, a tak přispět k jejich destigmatizaci. 

„Jsme rádi, že se problematika bezdomovectví může dostat do povědomí lidí kreativní formou. Za tým považujeme přijetí lidí bez domova ze strany širší veřejnosti jako klíčový prvek při jejich začlenění do společnosti a také na jejich cestě k zotavení ”, říká Tereza Chvojková, vedoucí Terénního týmu podpory bydlení organizace Práh jižní Morava.

Pro mnoho lidí je těžké si představit, jaký je život s duševními potížemi. Právě tento zážitek ale pomáhá vyvracet předsudky a mýty o duševních onemocněních. Proto mohou lidé navštívit autorské čtení Michaely Malé z knihy "Cestou necestou aneb Příběhy psychotických duší", které se uskuteční 3. 4. od 17 hodin v Café Práh.

Cestu z “temných” do “světlých” zákoutí psychických potíží a duševního zdraví lidem umožní prožít informační stánek v horní části Zelného trhu, který zde bude 4. 4. od 13 do 18 hodin. Zájemci z řad veřejnosti si zde budou moct vyzkoušet simulátory deprese a schizofrenie, ale i relaxace a cvičení na podporu duševního zdraví.

Překonávání mýtů o duševních potížích netradiční formou nabídne také večer destigmatizační slam poetry s podtitulem “Jsem HLAVNĚ člověk, ať slamuju nebo blázním”. Na tuto ojedinělou performace mohou lidé zavítat 19. 4. v 19 hodin do Café Práh. Kulturní program kampaně doplní i koncert Kateřiny a Dalibora Štruncových s kapelou Bárka, který se odehraje 26. 4. od 19 hodin taktéž v Café Práh. Zazní zde jak autorská tvorba Dalibora Štrunce, tak i filmové melodie, melodie z muzikálů či lidová tvorba.

Více o letošním Měsíci bláznovství naleznete na našem webu: https://www.prahjm.cz/mesic-blaznostvi-24/

Vít Kratochvíl

 

 

Klíčová slova: