Hlavní obsah
Hry

Barcelona je bravurní deskovou hrou, v níž budujete katalánskou metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nejlidnatější metropole Evropy si v druhé polovině devatenáctého století žádá rozšíření. Jediný, kdo to dokáže, jste vy. Chopte se volných pracovních sil a vybudujte legendární Eixample.

Článek

V deskové hře Barcelona vás čeká expandování španělského kolosu

Transformace měst občas není úplně snadná. Své by o tom mohla vyprávět Barcelona, která byla v první polovině 19. století impozantním městem, jehož přeměna byla dlouho znemožňována skutečností, že jej nebylo možné expandovat za hradby. Následně však už nebylo zbytí, a tak odstartoval přeměna, jíž se máte možnost ve hře Barcelona účastnit v „kůži“ jednoho ze stavitelů majících za úkol expandovat metropoli tak, aby se v jejich nových částech žilo dobře nejen prostému lidu, ale také vyšším vrstvám toužícím po luxusu.

Foto: Ondřej Zeman

Barcelona rozhodně není malou hrou.

Není proto divu, že základním prvkem hratelnosti je právě práce s lidmi. Hned od startu máte k dispozici dva náhodně vytažené žetony obyvatel zastupující ve své podstatě tři společenské vrstvy. Hráč na tahu musí vždy umístit své obyvatele na herní desku. Tedy přesněji řečeno na rozcestí. Samotné položení může být bezplatné, ne vždy se ale obejde váš tah bez zaplacení penízů. Některé body na mapě jsou zkrátka příliš lukrativní na to, aby je šlo obsadit zdarma. Jakmile posadíte panáčky na bod můžete provést akce spojené s ulicemi, které na rozcestí navazují.

Foto: Ondřej Zeman

Zabrání některých bodů se vám tu vyplatí

Některá rozcestí vám dají pouze dvě alternativy, zatímco v určitých případech můžete aktivovat až tři akce díky skutečnosti, že pracují vedle svislých a vodorovných ulic také s těmi, ležícími na uhlopříčce. Tento koncept vás nutí uvažovat nad tím, jak co nejefektivněji využít potenciál daného rozcestí. Realizovatelných akcí je hodně. Barcelona vás nechá získávat zdroje, stavět silnice, pokládat dlažbu, budovat křižovatky, přesouvat napříč městem tramvaj, vylepšovat pole modernistického projektu, přivádět ho k životu nebo budovat veřejné budovy.

Foto: Ondřej Zeman

Hráčská deska v Barceloně nabízí řadu možností.

Jak sami vidíte, škála akcí je nebývale rozsáhlá. Jakmile provedete vámi vybrané čeká vás ještě stavba domů. Panáčky přeci nemůžete nechat stát na ulici, takže jim vybudujete jejich vlastní domy. Během stavby pracujete vždy s viditelnými obyvateli, což v praxi znamená, že ti, kteří jsou dole nemohou být použiti. Musíte tím pádem pracovat vždy s jinou skupinou umístěnou na některém z rozcestí obklopujících blok.

Foto: Ondřej Zeman

Látky a zlato. To je oč tu běží

Vybudovat s pomocí dostupných lidí můžete čtyři různé typy domů. S libovolnými panáčky postavíte domy první úrovně a rohových domů. V případě, že chcete domy druhé úrovně potřebujete jednoho obyvatele střední třídy a jednoho libovolného. Nejnáročnější je pak realizace domů třetí úrovně, u nich totiž potřebujete jednoho člena vyšší třídy a dvojici libovolných obyvatel. Hodně se mi tu líbí myšlenka dlouhodobého plánování, spojeného s minimalistickým rozestavováním různých tříd obyvatel. Zajímavá je na této fázi budování skutečnost, že zatímco budování pokročilých staveb vám dá více vítězných bodů a dodatečných bonusů, na Cerdàově stupnici budete naopak sestupovat.

Foto: Ondřej Zeman

Barcelona před hráče staví různé společenské třídy

Tato stupnice je formována výstavbou i akcemi na mapě. Následně vám slouží k tomu, že jakmile je zaplněna jedna z řad obyvatel určité třídy přichází na řadu přepočet, kdy si každý hráč musí vynásobit počet obyvatel stupínkem, jenž se mu podařilo získat na Cerdàově stupnici. Hráč nejvíce plnící plán legendárního Ildefonse Cerdàla může násobit až čtyřikrát, zatímco ti jimž jsou jeho sny ukradené mohou klidně násobit nulou, což není příjemné. Boduje se dlouhodobě napříč celou partií v každém tahu. Neschází tu však ani finální velkolepé bodování, které ukáže, kdo z vás expandoval Barcelonu nejlépe. A musím říct, že nejednou se stalo právě ono rozhodlo konečného vítěze.

Foto: Ondřej Zeman

Náhodné tahání žetonů této hře není cizí

Ambice zařadit se mezi letošní hry roku se Barceloně upřít nedá

Barcelona patří mezi budovatelské hry, v nichž za pomoci relativně jednoduchých akcí budujete město. Kouzlo tohoto díla je to, že skrze na první pohled miniaturní kroky stavíte impozantní metropoli plnou cest, různě velkých domů a také veřejných staveb tvořících celkový kolorit města. Hodně se mi tu popravdě líbí zásadní vliv obyvatel na růst, zkrátka ta práce s nimi během tahů. Hráč díky tomu má pocit, že se stejně jak on podílejí na růstu.

V případě, že máte rádi hry orientované na budování či práci s různě prezentovanou pracovní silou je Barcelona jasnou volbou. Vzhledem k tomu, jakým způsobem je komplet zpracován, vůbec bych se nedivil, kdyby se stal jedním z nejzajímavějších žánrových titulů tohoto roku. Rok je ovšem na svém počátku, tak uvidíme, co se ještě objeví.

Za poskytnutí kopie hry Barcelona na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz