Hlavní obsah
Jídlo a pití

Historie grilování aneb Jak vypadal první gril

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

maso na grilu

Teplé večery lákají milovníky masa ke grilům. Jaká je historie grilování, kde se vzalo slovo barbecue a co si o grilování zapsal do deníku George Washington?

Článek

Chlazený nápoj, letní podvečer a maso nebo zelenina vonící dřevem z grilu. Také se těšíte? Obliba grilování se v naší zemi rozmohla až po pádu železné opony. Do té doby jsme s oblibou opékali buřty přímo nad ohněm. Jaká je historie grilování a kdo začal opékat maso jako první? Kořeny této oblíbené zábavy je možné vystopovat až u domorodých indiánů Karibiku, Severní a Jižní Ameriky.

Foto: pixabay

Kryštof Kolumbus, památník

Kryštof Kolumbus (1451-1506) i členové jeho výpravy se po svém příjezdu setkali s indiánem, opékajícím maso na dřevěné mřížce, kterou nad ohněm drželo několik tyčí. Právě to byla původní technika grilování neboli dlouhé opékání za pomoci chladného kouře. Opékání trvalo delší dobu a maso bylo částečně uzené. Indiáni tuto techniku používali k uchování masa na delší dobu. Mělo to velkou výhodu. Maso pak bylo měkké a velmi chutné. Španělské slovo barbacoa, ze kterého vyšel anglický výraz barbecue poprvé použil cestovatel a historik Gonzalo Fernánde de Oviedo y Valdéz (1478-1557).

Foto: pixabay

Grilovat se dá kdeco

Ten, po mnohaletém pobytu v Novém světě vydal řadu knih o zvycích národů, se kterými se setkal. Grilování nezůstalo jen výsadou indiánů. Ve druhé polovině 18. století se grilování rozšířilo mezi otroky. Brzy si jej oblíbila i koloniální elita. S oblibou pořádali venkovní hostiny s grilovaným masem. Například v roce 1769 si budoucí první americký prezident George Washington (1732-1799) poznamenal do deníku: „odjel do Alexandrie (město poblíž Washingtonu D.C. pozn. autora) na grilování a zůstal tam celou noc.“

Foto: pixabay

nejznámější podobizna George Washingtona

Skutečná revoluce v grilování přišla s množstvím imigrantů z různých zemí. Různé chutě podle národních tradic se promítly i na přípravě jídla. Různé druhy masa, koření i přípravy nabízí nezměrné množství chutí celého světa. Objevily se i uzavřené grily nebo brikety. Ve druhé polovině 20. století již patřilo grilování k typickým americkým aktivitám. Grilování se rozšířilo i do dalších zemí. Například Austrálie, Anglie nebo Německo a Itálie nebo Španělsko. Octové omáčky jsou například výsadou Anglie, zatímco marinády s hořčicí Francie a Německa.

Foto: pixabay

před rokem 1990 jsme opékali místo nad grilem na klacku

My, jako obyvatelé východního bloku jsme si na grily museli ještě chvíli počkat. Po pádu železné opony se ale rychle staly součástí našich zahrad a teras. Dnes už si bez posezení u voňavého masa nebo grilované zeleniny si léto ani nedovedeme představit.

Zdroj: časopis Epocha, 15/2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz