Rychlejšího a neunavitelného běžce z vás mohou udělat brusinky

Zlepšete své sportovní výkony pomocí brusinek, jde o povolený „doping“! Mají vliv na lepší okysličení těla, proto vám to po nich poběží mnohem lépe a rychleji. Navíc zabraňují svalové únavě.

Při pohledu na brusinky si většina žen vybaví jistý nepříjemný problém – otravnou infekci močových cest, která se bohužel moc ráda opakovaně vrací. Ostatně, doporučuje je nejeden lékař, protože obsahují speciální látku, jež zabraňuje ulpívání bakterií v močovém měchýři, čímž tuhle patálii pomáhají léčit (1). Svedou toho ale mnohem víc.

Medicína, která to s nemocemi skoulí

Čerstvé jsou sice trochu kyselé, ale tuhle oběť rádi podstoupíme. Malé nenápadné brusinky v sobě ukrývají velké množství antioxidantů a dalších cenných živin, proto posilují kardiovaskulární systém, prospívají trávení a předcházejí rakovině (2). Zároveň podporují ostrý zrak a zdraví ústní dutiny, přičemž chrání játra před poškozením. Jejich konzumace tedy rozhodně padá na úrodnou půdu! Své zvláštní výhody nabízejí i sportovcům, zejména pak běžcům. Nechcete si taky vyladit scóre?

Vítejte ve světě profesionálů

Dle nových vědeckých zjištění (4) jsou zmíněné plody takřka hvězdným doplňkem stravy zvyšujícím rychlost, který navíc podstatně snižuje únavu. „To nejkrásnější na tom je, že je to všechno přirozené a nejde o žádný škodlivý anabolický steroid,“ pochvaluje si kanadský lékař a spoluautor studie Andreas Bergdahl (5). Ten bezmála jeden měsíc sledoval tréninky špičkových běžců, kteří si před každým výběhem dali dávku brusinek. Výkonností testy následně prokázaly, že tento povolený „doping“ má spojitost s lepším okysličením těla, s nímž zase úzce souvisí menší svalová únava, lepší kondice i vyšší rychlost na trati. Jmenovaný expert se proto domnívá, že konzumace brusinek může pomoci v umístění na stupni vítězů, a to nejen u elitních atletů. Zkusíte to v praxi?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7025796/, (2) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-cranberries, (3) www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries, (4) www.e-pan.org/journal/view.php?doi=10.20463/pan.2023.0032, (5) www.nypost.com/2024/03/19/lifestyle/cranberries-can-improve-runner-performance-fatigue-study/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat