Lupus je obtížné diagnostikovat, protože je třeba pacienta vidět jako celek, ale tyto příznaky jsou u mnoha pacientů nejčastější.

Lupus je chronické onemocnění charakterizované bolestmi kloubů, kožními vyrážkami a neustálou únavou. Nemoc nelze zcela vyléčit, ale pokud je léčena včas, může se stav pacienta výrazně zlepšit.

Diagnostikovat lupus není vždy snadné, protože příznaky jsou často podobné příznakům jiných onemocnění.

Může se také lišit od člověka k člověku a postihovat všechny orgány, takže příznaky se mohou lišit. Často se mu říká „nemoc mladých žen“, protože tato skupina je postižena nejčastěji. Jedna žena může mít například otoky kolen a příznaky horečky, zatímco jiná může být neustále unavená nebo mít problémy s ledvinami. Některé pacientky mají zarudlou kůži, zatímco jiné ne. Nové příznaky se však mohou objevit kdykoli a některé problémy se objevují jen občas.

Bolesti kloubů a svalů jsou často prvním příznakem lupusu. Bolest se vyskytuje současně na obou stranách těla a je symetrická. Nejdříve jsou bolestivé klouby rukou, prstů a kolen. Bolestivá místa jsou na dotek teplá a vnější části bývají zanícené.

Pokračování na další straně