Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fico vzpomínal na osvobození s ruským velvyslancem, kritizoval EU a mluvil s kremelskou televizí

Robert Fico na Slavíně při 79. výročí osvobození Bratislavy sovětskou armádou. Foto Tomáš Benedikovič, Denník N
Robert Fico na Slavíně při 79. výročí osvobození Bratislavy sovětskou armádou. Foto Tomáš Benedikovič, Denník N

„Slavín je naší Sochou svobody, tady na tomto místě si musíme říct pravdu o druhé světové válce,“ promluvil premiér Robert Fico (Směr) na vojenském památníku přibližně ke dvěma stovkám lidí. Byli mezi nimi ministři, poslanci i občané, kteří se na bratislavský Slavín vydali s ruskými a slovenskými vlajkami. A někteří z nich se dožadovali i toho, aby kromě slovenské hymny zazněla na závěr akce i ruská.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na Slavíně je pohřbeno 6845 vojáků Rudé armády, kromě Rusů jde i o mnoho Ukrajinců a vojáků jiných národností, které byly součástí Sovětského svazu. Fico je tradičním účastníkem připomínek osvobozování slovenských měst ve společnosti ruských delegací; letos už byl například ve Zvolenu a svůj zvyk nezměnil ani po ruských invazích na Ukrajinu.

Tentokrát k 79. výročí osvobození Bratislavy poskytl rozhovor i ruské státní televizi, které na závěr poděkoval v ruštině „spasíba“.

Robert Fico na Slavíně při 79. výročí osvobození Bratislavy sovětskou armádou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Více než vzpomínce na padlé vojáky Rudé armády se Robert Fico v proslovu věnoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější