Policie odložila prověřování několika úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Kriminalisté odložili prověřování série úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně jako nedůvodné. České televizi to řekl mluvčí dozorujícího státního zástupce Hynek Olma. Společnost, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, jakékoliv protiprávní jednání už dříve odmítla.

„V předmětné věci nebyly zahájeny úkony trestního řízení, neboť věc byla jako nedůvodná odložena,“ uvedl na dotaz na stav policejního prověřování Olma.

Z veřejného usnesení Ústavního soudu, který v minulosti rozhodoval o stížnosti zařízení proti postupu úřadů, vyplývá, že policie prověřovala podezření, že neznámý pachatel mohl ve zdravotnickém zařízení v období přibližně od dubna 2021 do listopadu 2022 úmyslně usmrtit několik chronických pacientů.

Kriminalisté také zjišťovali, jestli v souvislosti s proplácením péče o chronické pacienty nedocházelo přibližně od roku 2018 k podvodu. Podezření policie odložila jako nepodložené.

Jednatel zdravotnického zařízení už dříve uvedl, že prověřování považuje za křivé nařčení a účelový útok na společnost, která se v oboru těší dobré pověsti a vykazuje nadprůměrné léčebné výsledky. Zařízení se podle něj nedopustilo žádného protiprávního jednání na pacientech ani v souvislosti s péčí o ně.

Zdravotnické zařízení poskytuje následnou intenzivní péči pacientům, kteří jsou ve stabilizovaném stavu, ale přesto potřebují podporu základních životních funkcí, nejčastěji dýchání. V Brně má pracoviště ve Štýřicích a Řečkovicích. Je součástí akciové společnosti, která působí také v Nymburku a Ostravě.