Šokující pravda o německých bunkrech na Sommě: tajemství, které mohlo změnit dějiny války

Publikuje: David Bárta — 05. 04. 2024
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Šokující pravda o německých bunkrech na Sommě: tajemství, které mohlo změnit dějiny války

Studujeme-li historii první světové války, narážíme na zdrcující fakta o nečekané síle německých betonových bunkrů na Sommě.

Dohodové síly byly překvapeny jejich komplexností a odolností, což mělo fatální důsledky pro plány ofenzivy.his

Dohodové štáby při plánování ofenzivy opomněly fakt, že Němci měli na Sommě dva roky na vybudování obrany. Jeden z vilémovských trumfů představovaly betonem zodolněné kryty, jež umožnily pěšákům přestát ostřelování a přivítat útočníky vražednou palbou,“ píše k tématu v úvodu časopis stoplusjednicka.cz.

Jádro německé defenzivy na Sommě tvořily tři zákopové linie a dvě pásma překážek z ostnatého drátu o šířce 30 m. Vše doplňovaly podzemní bunkry z betonu a oceli, v některých případech umístěné v hloubce až 9 m. Kryty i zákopy spojovaly s pozicemi rezerv, velitelstvími a bateriemi telefonní linky. Hloubkový charakter dodávala defenzivě síť zodolněných bodů rozmístěných 900 m za zákopy. Zatímco v zapuštěných krytech s betonovými stropy se schovávaly štáby a části mužstva, další vojáci dleli ve spojovacích chodbách a bunkrech vyhloubených ve tvrdém vápencovém podloží. Nešlo o obyčejné zákopy, ale o důmyslné pevnosti prakticky imunní vůči kanonádě. Pečliví Němci opevnili také stovky domů v okolních vsích – ze stavení s hlubokými sklepy vytvořili nenápadné pevnůstky s kulomety a minomety,“ uvádí dále v krátké citaci stoplusjednicka.cz.

Britský tank Mark I 25. září 1916. Zdroj: Ernest Brooks / Creative Commons / CC0

Na první pohled se může zdát, že válečné plány strategů jsou vždy pečlivě promyšlené a zohledňují všechny možné scénáře. Avšak realita první světové války na frontě na Sommě nám ukazuje, že dokonalost plánování nemusí být vždy samozřejmostí. Dohodové štáby byly konfrontovány s nečekanou překážkou v podobě německých betonových bunkrů, které znamenaly dramatický zlom ve válce.

Zdá se, že při plánování ofenzivy na Sommě, která započala 1. července 1916, byla jedna zásadní věc opomenuta – německá příprava. Bunkry, které Němci vybudovali během dvou let před ofenzívou, představovaly pevné opevnění s technickými inovacemi, jež se staly pro Dohodu nepřekonatelnou bariérou. „Spolu s Verdunem patří Somma k nejstrašnějším symbolům první světové války. V bitvě na Sommě padlo více než milion vojáků, do historie se ale zapsala také prvním použitím nové moderní zbraně – tanku,“ uvádí k tématu rozhlas.cz.

Léto roku 1916 bylo mimořádně krvavé. Probíhala obří bitva o pevnostní systém kolem Verdunu, ruské jednotky vedené legendárním generálem Brusilovem zase útočily v mohutné ofenzivě na východní frontě. Schylovalo se však ještě k jedné obrovské válečné akci. Tou měl být soustředěný útok dohodových mocností vedený východně od francouzského města Amiens v povodí řeky Sommy,“ dodává rozhlas.cz.

Německé bunkry byly navrženy s ohledem na maximální odolnost a funkčnost. Betonová konstrukce byla obvykle zpevněna ocelovou výztuží a měla sílu odolat dělostřeleckým útokům. Jejich konstrukce zahrnovala složitý systém podzemních chodeb, které sloužily jako komunikační a zásobovací trasy. Zároveň byly vybaveny střílnami a kulomety, což umožňovalo efektivní palbu na postupující nepřátelské jednotky.

Nejdůležitější byla však jejich strategická pozice. Bunkry byly pečlivě umístěny tak, aby pokryly klíčové úseky fronty a bránily postupu Dohody. Tyto pevnosti vytvářely nedobytné překážky, které způsobily obrovské ztráty na životech a zbrzdily pokrok spojeneckých vojsk.

Reakce Dohody na tuto novou hrozbu byla pomalá a nesystematická. Ačkoli se snažila získat převahu dělostřelectvem, narážela na neúspěch kvůli odolnosti bunkrů. Také nedostatek vhodnéhohost vybavení pro průlom opevněním a nedostatek zkušeností se staly vážnými překážkami.

Německé bunkry na Sommě nakonec nejenže způsobily vážné ztráty, ale také dramaticky zpomalily postup Dohody. Tato událost měla zásadní vliv na průběh války a ukázala, že větší důraz na průzkum nepřátelských obranných pozic by mohl být klíčem k úspěchu.

I přes tragický výsledek války na Sommě nám tato událost poskytuje cennou lekci. Nepodceňujme sílu a důležitost důkladného průzkumu nepřátelských pozic a neváháme využívat technologických inovací pro zlepšení naší obrany a útoku. Vědomosti získané z minulosti nám mohou pomoci utvářet lepší a bezpečnější budoucnost.

Použité zdroje: stoplusjednicka.cz, rozhlas.cz,
redakční informace a zdroje – redakční text*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu