Rusové se za svou agresi na Ukrajině stydí, míní Landovský. Kreml předvádí věčnou hru

Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský

360° (95)

Rusko hovoří o agresi na Ukrajině jako o speciální vojenské operaci, protože se za ni stydí, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS advokát a velvyslanec české mise při NATO Jakub Landovský. Nařčení Ruska, že se aliance zapojila do konfliktu, označil za věčnou hru Kremlu. Ocenil rovněž českou iniciativu při nákupu munice pro ukrajinské síly.

„Kreml nikdy nehovoří o válce, ale o speciální vojenské operaci. Za svou vlastní agresi na Ukrajině se totiž stydí. Také se snaží vnuknout zemím Severoatlantické aliance nějaký podíl účasti na celém konfliktu,“ poznamenal Landovský.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé na hřbitově chodí s lopatou a pohřbívají syny, říká Gregorová po návštěvě Charkova

Tuto metodu Ruska vnímá jako „věčnou hru“. „Naše podpora Ukrajiny je zcela v souladu s Chartou OSN, na níž spočívá i Severoatlantická smlouva. Pomoc státu, který se brání agresi, je přispěním ke stabilizaci světa, nikoliv snahou jej rozvrátit,“ řekl v pořadu 360°.

„Nejsme účastníky konfliktu, jelikož neprobíhá žádný přímý střet mezi zeměmi NATO a Ruskou federací,“ zdůraznil Landovský v souladu se středečním prohlášením generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga, který při summitu v Bruselu prohlásil, že „NATO není a nebude žádnou stranou konfliktu na Ukrajině“.

Landovský také vyzdvihl roli české iniciativy ohledně nákupu munice pro ukrajinskou armádu, kterou v úterý podpořilo miliardovými částkami i Německo. „Tato iniciativa přeskočila několik fází debat, co komu prospěje a jak vše realizovat. Prostřednictvím ní se začala munice nakupovat na světových trzích. Projekt dokázal ostatním, že se to udělat dá, a proto se podařilo vybrat u spojenců tolik finančních prostředků,“ shrnul.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové mohou udeřit ještě silněji, tvrdí experti. Uvedli, na čem závisí jejich další ofenziva

Tagy:
válka NATO Ukrajina pořady CNN Prima NEWS iniciativa Rusko Severoatlantická aliance munice 360° Moskevský Kreml Charta Spojených národů Jakub Landovský ruská invaze na Ukrajinu