Sledování hororů spaluje kalorie podobně jako cvičení

Věřili byste tomu, že během sledování jednoho hororu můžete spálit až 100 kalorií? Jen tak na gauči a v nečinnosti? Budete díky němu i psychicky odolnější!

Trocha vzrušení ani decentní strach vám nijak nevadí, proto si čas od času rádi pustíte napínavý horor? Tak to vás nové vědecké poznatky hodně potěší. Tahle televizní zábava prý zeštíhluje podobně jako cvičení. Jako vážně!

Drama s nečekaným užitkem

Není nad báječné spojení příjemného s užitečným. Podle jisté britské studie (1) napětí v hororových filmech podněcuje uvolňování dopaminu a adrenalinu. Pokud se ptáte, k čemu je to dobré, zde je vysvětlení od těch nejpovolanějších. „Právě toto uvolňování rychle působícího adrenalinu produkovaného během krátkých návalů intenzivního stresu, v tomto případě vyvolaného strachem, snižuje chuť k jídlu a zvyšuje bazální metabolismus, proto v konečném důsledku spaluje vyšší hladinu kalorií,“ popisuje vědec a hlavní autor studie Richard Mackenzie (2). Konkrétně se jedná o nějakých 100 kalorií za průměrných 90 minut filmu, což je podle tohoto odborníka srovnatelné s hodně rychlým joggingem nebo půlhodinovou procházkou. U obrazovky se tedy nebojíte jenom vy, ale i vaše tukové zásoby. Je tu i další zajímavá výhoda tohoto žánru, o kterou je třeba se podělit.

Tohle mě vážně už nerozhodí!

Další výzkum (2) zaměřený na děsivá kinematografická témata prokázal, že když lidé sledují horory, lépe se pak v reálném životě dokážou vypořádat se strachem, neboť vykazují větší psychickou odolnost. Navzdory všem přínosům téhle neobvyklé medicíny se však musí upozornit na to, že její „užívání“ není pro každého.

„Když se setkáme s potenciálně nebo skutečně ohrožující událostí či podnětem, zvyšuje to aktivitu našeho sympatického nervového systému, což má za následek jisté změny v našich behaviorálních, kognitivních a fyziologických reakcích, jako je srdeční frekvence a dýchání,“ varuje australská psycholožka Melissa Juzva. Co dodat – dobrého zkrátka pomálu, a to hlavně u jedinců se srdečními obtížemi.

Zdroje: (1) www.foxnews.com/health/watching-scary-movies-burns-nearly-200-calories-study-says?_sm_au_=iVVVqk40b8pkTSqjFGNM7L3pBMNV6, (2) www.houseofwellness.com.au/health/horror-movie-workout, (3) www.osf.io/preprints/psyarxiv/7uh6f






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat