Středa , 01. 05. 2024

Blahoslav

Mladá Nizozemka volí eutanazii jako řešení svých depresí: Otřesné rozhodnutí šokuje!

Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.

05. 04. 2024

05. 04. 2024

Rozhodnutí o eutanazii

V momentě, kdy slova jako “Už pro vás nemůžeme nic udělat” padnou z úst odborníka, následují kroky, které většina z nás raději nechce ani zvažovat. Příběh mladé Nizozemky, kterou cituje The Free Press, otevírá diskuzi o tématu, jež je ve společnosti často tabuizováno, ačkoliv se dotýká základních otázek lidské existence.

Příspěvek na síti X

Cesta za osvobozením

Protagonistka tohoto příběhu stála před rozhodnutím, které si většina z nás nedokáže ani představit. Uvědomila si, že pokud se její psychický stav nezlepší, další existence pro ni ztrácí smysl. “Osvobodím se od života,” prohlásila s odvahou, která vyvolává respekt i pochyby.

Strach z neznámého

Přestože se rozhodla pro radikální krok, pro eutanazii, neznamená to, že se svými obavami nepočítala. “Smrti se trochu bojím,” sdílela s Daily Mail. To, co následuje po smrti, zůstává záhadou, která provází celé lidské bytí a její slova připomínají, že ani v tak extrémní situaci nejsme imunní vůči základním lidským otázkám.

Poslední okamžiky mezi svými

Zoraya ter Beeková si naplánovala svůj odchod s pečlivostí, jež naznačuje hledání alespoň nějaké míry pokoje v posledních chvílích. Bez hudby, avšak v přítomnosti nejbližšího, si přeje odejít doma, v přítomnosti přítele. Průběh eutanazie, jak popsala, je způsob, jak si uchovat určitou důstojnost a klid v momentě, kdy už slova “šťastná cesta” ztrácejí smysl.

Bez posledního rozloučení

Rozhodnutí nenaplnit tradiční rituály posledního rozloučení a přání zpopelnění s rozptylem popela na vybraném místě v přírodě reflektuje její touhu po nekonvenčním přístupu k životu i smrti. Nizozemsko, jako země, která legalizovala asistované umírání již v roce 2002, poskytuje podmínky pro taková rozhodnutí.

K TÉMATU  Máte pocuchané nervy? Tyhle potraviny jsou lepší než hrst antidepresiv

Statistiky a realita

Významný nárůst počtu lidí, kteří si vybrali eutanazii v Nizozemsku, odhaluje rostoucí tendenci uchýlit se k tomuto řešení v situacích, kdy utrpení převyšuje naději na zlepšení. S 8720 případy v roce 2022 je jasné, že debata o eutanazii a jejím místě ve společnosti je aktuálnější než kdy jindy.

Hranice rozhodování

Podmínky, za kterých může být eutanazie povolena, zdůrazňují komplexitu tohoto rozhodnutí. Nutnost souhlasu dvou nezávislých lékařů a způsobilost pacienta rozhodnout se pro takový krok odhalují hluboké etické a morální dilema, se kterým se společnost musí vypořádat.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Ve světě, kde rána po divoké noci mohou přinést více než jen kocovinu, se Klára probouzí s bolestí hlavy, pocitem na zvracení a nejasnými vzpomínkami na předchozí večer. Co začalo jako běžný večer s přáteli, se rychle proměnilo v něco nečekaně zásadního, když se Klára probudí v neznámém prostředí, obklopena nečekaným pohodlím a starostlivostí tajemného muže, který představuje více než jen okouzlující úsměv a aspirin pro její bolest hlavy. Jak se Klára snaží skládat dohromady kousky své noci, odhaluje nejen vášnivé chvíle zapomenutého večera, ale také začíná objevovat hlubší pouto, které mezi ní a tímto mužem vzniklo. "Dámská liga" vás zve na cestu plnou tajemství, vášně a nečekaných zvratů, kde každé nové ráno může znamenat nový začátek nebo odhalení skrytých pravd. Začtěte se do dalšího dílu a sledujte, jak se Klářin příběh bude odvíjet v našem románu na pokračování.
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Podzim. Chvíli krásně barevný, ale po opadání listí šedý a ponurý. Období dešťů, mlhy, nevlídného počasí a špatné nálady. Ať chceme nebo nechceme, počasí na nás působí více, než si myslíme. Záleží ale na tom, jak se k tomuto faktu postavíme a čím si toto období zpříjemníme. Někdo se rád zabalí do deky a lehne si ke krbu s knížkou, jiní jdou pouštět draka anebo (pravděpodobně spíše ženy) vyrazí na nákupy. Jak jste na tom vy?

Výběr článků

Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?

Nepřehlédněte

Ložnice je místo pro váš odpočinek, relax a spánek. Zařiďte si ji v jednotném stylu a obklopte se nábytkem podle vašeho gusta. Udělejte si ložnici snů.
K Vánocům neodmyslitelně patří štědrovečerní tabule. Stůl je středobodem, na který patří adventní věnec, dekorace i cukroví. Prostřený ale může vypadat i úplně jinak, než jak máte ve zvyku. Možností je nekonečno. Inspirujte se s jeho výzdobou!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek