Bezpečný a funkční nábytek do dětského pokoje – jaký vybrat?

Dětský pokoj

Při zařizování dětského pokoje je zásadní výběr správného nábytku. Racionální přístup k výběru nejlepšího vybavení vychází z teze, že jednou zakoupený nábytek pro děti by měl růst s nimi.

Vybírejte odolná, bezpečná a funkční řešení, která vydrží dlouhá léta. Zde je několik důležitých rad, které rodičům pomohou vytvořit bezpečné, praktické a útulné prostředí pro jejich děti.

Především bezpečný nábytek v dětském pokoji

Při výběru dětského nábytku věnujte pozornost materiálu, ze kterého je vyroben. Nejlepší je vybírat modely z masivního dřeva, natřené ekologickými barvami nebo laky. Vyhněte se materiálům, z nichž se mohou uvolňovat škodlivé látky. Vyhněte se nábytku s povrchovými úpravami obsahujícími těkavé organické látky (VOC), které mohou být zdraví škodlivé. Nábytek do dětského pokoje, který má bezpečnostní certifikáty a splňuje emisní normy, je bezpečný. Ne vždy máme na paměti, že nábytek může emitovat škodlivé látky, zejména pokud je vyroben z nekvalitních materiálů nebo byly použity nebezpečné laky a lepidla. Kvalitní a bezpečný nábytek do dětských pokojů má certifikát FSC (Forest Stewardship Council) nebo jiné značky označující udržitelný původ dřeva. Při výběru čalouněného nábytku, jako jsou dětské válendy, křesla a pufy, dbejte zvýšené opatrnosti a věnujte pozornost kvalitě čalounické pěny a složení látek.

Jaké čalounění pro dětské válendy?

Čalounění z látky s technologií EASY CLEAN snižuje absorpci tekutin. Rozlitý džus, vodu nebo jinou tekutinu tak lze odstranit papírovou utěrkou a pohovka je chráněna před skvrnami. Vybírejte proto nábytek pečlivě a věnujte pozornost tomu, zda se vaše dítě při hře nesetká s ostrými hranami. Ostrý roh představuje pro batole potenciální nebezpečí. Zaoblené hrany nábytku, bez vyčnívajících ostrých částí, jsou rozhodně lepší volbou. V případě pohovky zajistí větší bezpečnost při hře sedák, opěradlo i područky čalouněné pěnou a potažené silnější potahovou látkou. Nízký čalouněný nábytek představuje menší nebezpečí, když batole spadne nebo se skutálí na podlahu. Podlahu přímo vedle pohovky je dobré chránit měkkým kobercem, který zmírní případný pád. Po zakoupení nového nábytku a koberců a jejich umístění do interiéru je dobré místnost vyvětrat. Zbavíte se tak případných pachů a těkavých organických látek. Bezpečnost a zdraví vašeho dítěte jsou prvořadé!

Stabilita nábytku do dětského pokoje

Při výběru mezi šatní skříní a komodou do dětského pokoje je třeba zohlednit konstrukční stabilitu jednoho i druhého kusu nábytku. Ujistěte se, že je nábytek stabilní a že se snadno nepřevrátí. Děti mají při hře na piráty nebo na schovávanou bláznivé nápady. Když chce batole vylézt na komodu nebo se schovat do skříně, nemělo by hrozit, že se nábytek převrhne a způsobí nehodu.

Vysoké police v pokoji předškoláka jsou riskantní volbou. Police připomínají konstrukci žebříku, což může dítě vybízet k lezení nahoru. Mnohem bezpečnějším nábytkem v pokoji malého dítěte by byly nízké knihovny nebo dětské komody. Pokud chcete otevřené police a zásuvky, poohlédněte se po řešení 2 v 1. V obchodech s bytovým nábytkem najdete mnoho zajímavých kombinací zásuvek a otevřených polic definovaných v jednom funkčním kusu nábytku.

Funkčnost nábytku do dětského pokoje:

  • Dětská postel – zvažme funkčnost nábytku: má další zásuvky na lůžkoviny? Měla by mít sklápěcí nástavec pro hosty? První postýlka pro batole by měla být vybavena vhodnými bezpečnostními zábranami, které zabrání vypadnutí.
  • Nábytek na oblečení: šatní skříň nebo komoda – volba mezi šatní skříní a komodou závisí na individuálních preferencích. Šatní skříň pojme více oblečení, ale komoda může být funkčnější pro každodenní použití. Na okraj: z hlediska batolete a jeho dětské představivosti bude skříň skvělou skrýší při hře.
  • Police a koše na příslušenství – další police a koše usnadní organizaci hraček, maskotů, herního vybavení, oblečení a přezouvání.
  • Psací stůl a studijní prostor – pokoj staršího dítěte by měl být vybaven psacím stolem a židlí. Vybírejte modely s nastavitelnou výškou, aby se přizpůsobily rychlému vývoji dítěte. Klíčový je dobře osvětlený studijní prostor. Vybírejte stolní nebo stropní lampy s příjemnou barvou světla.

Kontrola bezpečnosti dětského nábytku

Některé kusy nábytku mohou představovat potenciální nebezpečí. Jakým prvkům byste měli věnovat zvláštní pozornost? V noci, když rodiče spí, hrozí nebezpečí, že dítě uvízne ve štěrbinách zábran postele. Rám postele by měl být stabilní, bez ostrých hran nebo výstupků, které by v případě takového uvíznutí mohly způsobit zranění. Vzdálenost mezi příčkami zábran postele je třeba čas od času upravit tak, aby vyhovovala rostoucímu tělu dítěte.

Potenciálním bezpečnostním rizikem jsou dveře skříně na oblečení. Dveře, které se otevírají, mohou představovat riziko, pokud se dítě nechtěně uhodí nebo si zlomí prsty. Měli bychom vybrat skříň se zámky, které dítěti neublíží, nebo dveře zajistit tak, aby se nezavíraly příliš prudce. V dětském pokoji se vyhněte úzkým a vysokým jednodveřovým skříním, které mají nevhodné rozložení hmotnosti. Nezapomeňte, že pravidelná kontrola stavu nábytku zajistí ještě větší bezpečnost v dětském pokoji.