Expert: Řidiči šlapou na plyn, protože mají pocit, že nestíhají. Důvodem je všeobecný spěch

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek

Nehody způsobené rychlostí

Více než polovina řidičů jezdí rychle, aby nahnala čas, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Pár získaných minut navíc podle něj ale za zvýšené riziko nestojí. Počet nehod způsobených vysokou rychlostí v posledních letech nicméně klesá. Podle Matouška za to může i úspěšná kampaň.

Nebezpečně rychlá jízda je z pohledu statistik mimořádně nebezpečná. Za posledních 10 let byla příčinou téměř 135 tisíc nehod a bezmála polovina z nich se neobešla bez zdravotních následků pro jejich účastníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku přibývá 17letých řidičů. Mnozí chtějí auto i vlastnit, mezi úřady ale panuje chaos

Česká asociace pojišťoven zjišťovala důvody, proč lidé na plyn šlapou. „Ukázalo se, že jen asi 15 procent dotazovaných jezdí rychle, protože je to baví a mají z toho potěšení,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek: „Více než 50 procent pak na plyn šlape proto, že chtějí nahnat čas. Společnost nás tlačí, abychom byli efektivní a vše stíhali. Často si ale neuvědomujeme, že pár minut nestojí za to riziko.“

Nejvíce nehod způsobených vysokou rychlostí se odehrálo v roce 2017, a to 14 448. Loni to bylo 12 815. V minulém roce zemřelo kvůli vysoké rychlosti na českých silnicích 138 lidí, o rok dříve to bylo 180. Podle Matouška může být důvodem poklesu kromě jiného úspěšná kampaň 13 minut. „Problematice vysoké nepřiměřené rychlosti se kontinuálně věnujeme. Víme, že na to řidiči reagují,“ uvedl Matoušek.

Podle dat z portálu nehod byl v průběhu posledních deseti let nejrizikovějším měsícem leden, kdy došlo celkem k 19 998 nehodám. Hodně se bourá i v prosinci, kdy se nehod událo celkem 16 083. „Zajímavé je, že nejvíce nehod z vysoké rychlosti se děje kolem sedmé hodiny ráno. Nejhorším dnem v týdnu je pak sobota, kdy máme pocit, že silnice nejsou tak plné a šlapeme na plyn,“ řekl Matoušek.

Tagy:
nehoda doprava silnice Česko Česká asociace pojišťoven Jan Matoušek Bezpečně na cestách