Hlavní obsah
Hry

Ve strategii Krysy z Wistaru uskutečníte na statku sýrovou loupež století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Geniální krysy se vydávají na statek s jasným cílem. Chtějí sýr. Vašim úkolem je vytvořit co nejlepší podmínky proto, aby kolonie rostla a také dosahovala nesnadných cílů vedoucích k vítězství.

Článek

Příběh strategie Krysy z Wistaru z vás udělá geneticky modifikované hlodavce

Příběhy her pracující se strategickým tématem nejsou příliš kvalitní. Občas se ale na scéně objeví kousek, který vyčuhuje z davu, což je kupříkladu případ asymetrické strategie Pochmurný kraj. To však není jediná hra zajímavě pracující s myšlenou příběhů ve strategiích. Dost se mi ve výsledku zamlouvá také dějová linka hry Krysy z Wistaru, v níž se v kůži geneticky upravené krysy dáte do realizace velkolepého plánu, jehož cílem je získání legendami opředeného sýru, a především nabrání co největšího objemu vítězných bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Krysy z Wistaru si žádají nemalé množství místa.

Počet hráčů: 1–4

Herní doba: 90-120 minut

Věk: 13+

Před čtveřicí konkurenčních krysích klanů stojí ve hře Krysy z Wistaru statek, který chtějí během pěti kol prezentujících pětici dní co nejefektivněji očesat z útrob svého podzemního hnízda. V samém začátku každého kola definujete v první fázi různé faktory a zkrátka tak vždy připravujete hru na fázi akcí.

Foto: Ondřej Zeman

S kolem se ve hře Krysy z Wistaru hodně pracuje.

V té se hráči střídají podle určeného pořadí pracují se svým velitelem, kterého je možné umístit na disk, nebo do chaloupky alchymyšky. Velitele na disku můžete dát na neobsazené pole některé z jeho sekcí a následně jí vyhodnotit. Pustit se do akce můžete v oblasti lesa, nory, nebo statku. Každá ze sekcí vám pak nabídne odlišné aktivity.

Foto: Ondřej Zeman

Útroby domu jsou ve hře Krysy z Wistaru vždy specifické.

V lese se můžete v Krysy z Wistaru dát do těžení dřeva nebo hloubení komor. To kolik získáte dřeva, nebo vyhrabete komůrek určuje to, jaký počet umístěných krys máte v dané oblasti. Čím více, tím lépe pro vás. Samotná realizace některých aktivit je pak spojená také se surovinami, které je potřeba zaplatit, takže vedle pracantů potřebujete pro hloubení také železo, bez nějž to zkrátka nejde.

Foto: Ondřej Zeman

Každý hráč má ve hře Krysy z Wistaru svou desku.

Nora představuje pro vaše hlodavce místo, kde mohou těžit kovy a budovat postele. Pokud pak jde o statek, tak v něm můžete získat do své ruky nové karty projektů, nebo se dát do průzkumu, otevírání dveří, pohybu napříč místnostmi a také odhalování karet úkolů. Tato cesta vede ve hře Krysy z Wistaru také k získání dalších pracantů. Na disku pak můžete vždy vedle hlavní akce nalézt bonusové akce spojené s přesunem krys napříč oblastmi, získat speciální žeton nutný k realizaci projektů, obdržet suroviny nebo jinak benefitovat z daného bodu mezi nimiž najdete také vyložení karty projektu.

Foto: Ondřej Zeman

V útrobách domu narazíte na různé krysy.

Karty projektu můžete vyložit pouze za předpokladu, že na to máte dostatek surovin. Odměněni pak budete vítěznými body, symbolem dovedností a také efektem, který může být okamžitý, ale také trvalý. Možností je v tomto ohledu opravdu hodně. Realizovaný projekt si vždy dáte před sebe. Kromě karet projektů se ve hře Krysy z Wistaru můžete pustit také do plnění úkolů, které vám dají odměnu z řádku, který jste schopni vyplnit.

Foto: Ondřej Zeman

K dispozici jsou různá vylepšení.

Úkoly jsou tu cestou, jak se dostat ke zlepšení desky hráče, na níž je možné nalézt deset schopností, které určitým způsobem zvyšují vaše šance na přežití a usnadňují vám život. Zefektivnit tak můžete budování postelí, nebo pohybové schopnosti krys. Vedle hlavní a bonusové akce je pak možné ještě uskutečňovat rychlé akce často spojené s nemalým nákladem nutným pro jejich provedení.

Foto: Ondřej Zeman

Budovat lze leccos.

V případě, že se rozhodnete s vašim velitelem pro nabízenou druhou alternativu, tak vám deskovka Krysy z Wistaru dá jeden žeton pohybu a lektvar, který můžete použít k získání dřeva, kovu, splnění úkolu nebo vyložení karty projektu z ruky. Během kola můžete umístit celkem tři velitele, načež tato fáze končí. Hra jako taková finišuje v pátém kole, kdy se pustíte do přepočítání bodů a že políček ke spočítání není málo. Osobně se mi to ale na celku zamlouvá, protože to má smysl. Vítězem je ten, kdo má bodů nejvíce.

Foto: Ondřej Zeman

Absence insertu je velkým problémem deskové hry Krysy z Wistaru.

Využít maximální potenciál hlodavců není v Krysy z Wistaru vůbec snadné

Cesta k vytvoření krysí kolonie schopné co nejefektivněji krást z Wistaru je zdlouhavá, avšak zábavná. V momentu, kdy si člověk osvojí všechny mechanizmy, s nimiž tento kus pracuje nabídne mu velmi zajímavý zážitek stojící primárně na jeho schopnosti pracovat s jeho veliteli a těžit co nejvíce z potenciálu jednotlivých destinací.

Krysy z Wistaru jsou zkrátka velmi povedenou strategií orientovanou na práci s dělníky, která podle mého názoru dokáže zaujmout. Po stránce obtížnosti bych řekl, že se řadí mezi středně náročné projekty, což ale může evokovat i způsob, jakým jsou prezentována pravidla, která vám mají pomoci do této loupeže naskočit. Za sebe bych se asi nebál tento kus doporučit, protože v lecčem vyniká.

Za poskytnutí kopie hry Krysy z Wistaru na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz