Anders Corr

6. 4. 2024

Komentář

Politika USA vůči Číně se postupně převrací.

Poprvé od roku 1979 jsou americké vojenské síly podle dostupných informací „trvale“ dislokovány na Taiwanu. Nejsou však jen na hlavním ostrově a nejedná se o pravidelné vojenské jednotky. Jedná se o komanda zelených baretů umístěná na ostrově Kinmen, který je v nejbližším bodě vzdálen pouhou jednu míli od pevninské Číny.

Commandos, kteří jsou příslušníky amerických sil pro speciální operace (SOF), jsou prvními americkými vojáky „trvale“ umístěnými na Taiwanu od stažení amerických vojenských sil v roce 1979. Podle zprávy, kterou začátkem minulého měsíce přinesla taiwanská média, jsou nyní zapojeni do „stálého společného výcviku“ na obojživelných základnách na Kinmenu a na jiných místech Taiwanu.

Taiwanská armáda se školí ve výcviku v Black Hornet Nano, mikro-UAV se sledovacími schopnostmi, které zahrnují termovizi. Toto bezpilotní letadlo má dolet až do pevninské Číny z ostrova Kinmen a jedno stojí neuvěřitelných 195 000 dolarů. Jeho hlukové a vizuální stopy jsou velmi těžko zjistitelné a je dostatečně malý, aby se dal držet v dlani jedné ruky.

Barety nyní údajně poskytují výcvik bezpilotních letounů nejen na Kinmenu, ale také na ostrovech Matsu a Penghu a na řece Tamsui, která vede do hlavního města Taipei.

Kromě malého počtu příslušníků americké námořní pěchoty, kteří střeží diplomatický personál, nejsou na Taiwanu údajně trvale umístěny žádné další americké jednotky. V roce 2020 bylo hlášeno nepotvrzené další nasazení americké námořní pěchoty. V témže roce Trumpova administrativa odtajnila plány na „bojově spolehlivé“ vojenské rozmístění v okolí Taiwanu. Teprve od roku 2021 taiwanské a americké zdroje potvrdily přítomnost amerických SOF na Taiwanu, ale pouze v rámci „rotačního“ nasazení.

Spojené státy plánovaly rozšířit počet svých vojáků na Taiwanu z přibližně 30 v roce 2022 na 100 až 200 v roce 2023. Jejich úkolem je údajně výcvik, ale slouží také jako „nástražný drát“ k odvrácení invaze. Pokud američtí vojáci utrpí ztráty, zvýší se tlak veřejnosti na americkou intervenci, a tím se zvýší účinnost odstrašení ex ante.

Velitelství speciálních operací USA na žádost o komentář bezprostředně nereagovalo.

Minulý měsíc obvinila taiwanská pobřežní stráž čtyři čínské rybáře z neoprávněného vniknutí do teritoriálních vod Taiwanu obklopujících ostrov Kinmen. Po pokusu o přepadení jejich plavidla a pronásledování se jejich loď převrátila a dva z nich zemřeli. Taiwanská pobřežní stráž zbylé dva zachránila. Jednání s pevninou, která požaduje oficiální omluvu a vyplacení statisíců dolarů jako odškodnění rodinám jednotlivých rybářů, pokračují.

Pokud se rybáři skutečně dopustili protiprávního jednání, měla by platit pevninská Čína, nikoli Taiwan. Peking je odpovědný za vytvoření prostředí bezpráví v Taiwanském průlivu tím, že si nárokuje svrchovanost nad Taiwanem, což činí KS Číny plně odpovědnou za smrt svých zmatených – nebo něco horšího – rybářů.

Dne 18. února Čína oznámila posílení hlídek v okolí ostrova Kinmen a prohledala taiwanskou turistickou loď. Turistické lodě pokračují v provozu, ale rybářský průmysl na Kinmenu je pozastaven, protože Taiwan omezil vjezd svých lodí do přístavu. Dne 29. února 11 lodí čínské pobřežní stráže údajně obklíčilo ostrov Kinmen v souvislosti s devátým kolem jednání o převrácené lodi.

Agrese Komunistické strany Číny (KS Číny) a zvyšující se počet amerických vojáků na Taiwanu mění politiku USA vůči Číně. V roce 1972 bylo na Taiwanu umístěno přibližně 10 000 amerických vojáků. Během následujících šesti let byli rychle staženi. Do roku 1978 prezident Jimmy Carter snížil počet amerických vojáků na Taiwanu o polovinu na 750 v rámci „normalizace“ s pevninou, která zahrnovala také kroky k přerušení diplomatických styků s Taiwanem, rozšíření plných diplomatických vztahů s Pekingem, povolení 500 čínských studentů studovat ve Spojených státech a jednání o prodeji komunikačního satelitu Číně.

Při zpětném pohledu se tato politika nyní jeví jako morálně neúspěšná a sebezničující. Vzhledem k tomu, že Čína je pod vedením Xi Jinpinga stále agresivnější a totalitnější, začíná se veškerá „normalizace“ s Čínou, k níž došlo po roce 1972, obracet. Tato obrácená normalizace by se nyní měla urychlit.

Jak v roce 2022 poznamenal bývalý americký úředník ministerstva obrany Joseph Bosco, Peking se snaží Spojeným státům v otázce Taiwanu zatopit. „Po 50 letech si Čína nyní nárokuje celou Taiwanskou úžinu jako čínské vody, o čemž se v době Šanghajského komuniké“, které iniciovalo stažení USA, nikdy neuvažovalo. „Peking jej anuloval; je načase, aby Washington vyhlásil svou politiku jedné Číny a jednoho Taiwanu a vrátil americké síly na Taiwan.“

Počet amerických vojáků na svobodném a suverénním Taiwanu by měl být opět navýšen na 10 000 nebo více. Diplomatické vztahy s pevninou by měly být ochlazeny ve prospěch plného uznání Taiwanu. Měla by se zvýšit omezení vývozu technologií do Číny, aby nepoužívala naše technologie k zabíjení Američanů a jejich spojenců.

Za tímto účelem by měl být čínským státním příslušníkům zakázán přístup k vědeckým, technologickým, inženýrským a matematickým předmětům na amerických a spojeneckých univerzitách, v laboratořích a podnicích. Ti, kdo zapomínají na historii útoků pevninské Číny na Taiwan a americké vojáky v Koreji v 50. letech minulého století, jsou odsouzeni k jejímu opakování.

Americké zelené barety jsou nyní na dohled od pevninské Číny, na hrotu kopí, které brání demokracii před KS Číny. Podpořme tyto vojáky až do konce.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.