Liberečtí fotbalisté porazili doma 4:1 Slovácko a útočí na skupinu o titul

foto Utkání 27. kola první fotbalové ligy: Slovan Liberec - 1. FC Slovácko, 6. dubna 2024, Liberec. Zleva brankář Tomáš Fryšták ze Slovácka a Lubomír Tupta z Liberce.

Liberec - Fotbalisté Liberce v 27. kole první ligy porazili doma 4:1 Slovácko a ze sedmého místa ztrácejí pouze bod na šestou příčku dnešního soupeře, která znamená postup do nadstavbové skupiny o titul. Severočechy poslali do vedení v první půli Luka Kulenovič a Lubomír Tupta. V 53. minutě hosté snížili po vlastní brance Mariose Purzitidise, domácím ale záhy vrátil náskok Filip Prebsl a pojistku přidal v závěru prvním gólem v nejvyšší soutěži Michal Fukala.

Slovan zvládl úvodní utkání pod novým majitelem Ondřejem Kaniou, který v úterý odkoupil většinový podíl v klubu od Ludvíka Karla. Liberec potvrdil domácí formu, na svém stadionu v posledních osmi ligových zápasech ztratil body za jedinou remízu. Slovácko nenavázalo na dvě poslední ligová vítězství na severu Čech a v osmém jarním kole utrpělo šestou porážku.

Liberec vstoupil do zápasu mnohem aktivněji a už v šesté minutě otevřel skóre. Pennerův centr z pravé strany prodloužil Mikula a Kulenovič hlavou poslal míč za záda Fryštáka, který dnes zastoupil chybějící brankářskou jedničku Heču. Chorvatský útočník navázal na dvě trefy z minulého týdne při výhře 3:1 v Plzni a sedmým gólem v ročníku potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu.

Celek z Uherského Hradiště, který se musel obejít bez několika vykartovaných nebo zraněných hráčů obvyklé základní sestavy, postupně vyrovnal hru, přesto v 23. minutě inkasoval podruhé. Žambůrek ve středu pole vystihl Kalabiškovu rozehrávku, vyslal do úniku Višinského a ten předložil míč před prázdnou bránu skórujícímu Tuptovi. Slovenský reprezentant se dočkal pátého ligového gólu v sezoně po pěti měsících od posledního zásahu v 13. kole právě proti Slovácku.

Domácí měli zápas od samého úvodu pod kontrolou a soupeře nepouštěli ani k náznakům gólových příležitostí. Až v 53. minutě hosté zničehonic udeřili, když si Purzitidis srazil do vlastní sítě Sinjavského střílený centr z pravé strany. Slovácku ale naděje dlouho nevydržela, o tři minuty později se Prebsl prodral přes tři obránce k zakončení a umístěnou střelou si připsal premiérový gól v ligové sezoně.

Úvodní zápas Slovanu pod novým majitelem i slunné počasí přilákaly do ochozů 3451 diváků. Čtvrtá nejvyšší návštěva sezony na stadionu U Nisy viděla poklidnou závěrečnou půlhodinu, hosté nebyli v ofenzivě nebezpeční. V 85. minutě navíc Fukala zpracoval ve vápně míč a pohotovým halfvolejem se trefil přesně pod břevno. Třiadvacetiletý obránce dal při 111. ligovém startu první gól.

Kouč Slovácka Martin Svědík tak svůj 200. ligový zápas v roli hlavního trenéra bodovým ziskem neoslavil. Slovan zvítězil o tři góly podruhé v ročníku, na podzim si rovněž doma poradil 3:0 s Plzní.

Hlasy trenérů po utkání: 

Luboš Kozel (Liberec): "Jsem velice spokojený, podali jsme nejlepší výkon minimálně na jaře. První půli jsme byli poctiví dozadu a nebezpeční dopředu, hráli jsme kolmo za obranu a z prvních dvou střel jsme dali góly. Musím ocenit mužstvo, jak zareagovalo na vlastní gól, od stavu 3:1 už to bylo na jednu bránu. Momentálně mají hráči sebevědomí, je to znát. S lepším počasím je i lepší hřiště, což je pro náš způsob hry důležité, i to nám pomohlo ke zlepšené ofenzivě v posledních zápasech."

Martin Svědík (Slovácko): "Ráz zápasu určil první gól, po kterém se projevilo rozpoložení obou mužstev. Na domácích bylo vidět sebevědomí, nám naopak momentálně chybí vlastnosti, se kterými jsme se dostali na vrchol. I taková hrdost, že hraji za Slovácko. Každá přihrávka za obranu, každý náběh pro nás znamenal problém. Branek jsme mohli dostat ještě víc, obranná fáze nám nefungovala. Musíme si sáhnout do svědomí, vždycky nás zdobila náročnost, disciplína, dostupování soupeře, ale dnes tam nebylo vůbec nic. Náš výkon byl hrůzostrašný, Liberec vyhrál naprosto zaslouženě."

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 4:1 (2:0)

Branky: 6. Kulenovič, 23. Tupta, 56. Prebsl, 85. Fukala - 53. vlastní Purzitidis. Rozhodčí: Petřík - Pečenka, Kotalík - Klíma (video). ŽK: Varfolomejev - Kalabiška. Diváci: 3451.

Sestavy:

Liberec: Vliegen - Mikula, Chaluš, Purzitidis - Penner (68. Fukala), Žambůrek (83. Varfolomejev), Prebsl, Preisler - Višinský (77. Doumbia), Tupta (83. Kok) - Kulenovič (77. Horský). Trenér: Kozel.

Slovácko: Fryšták - Reinberk (83. Bartoš), Hofmann (46. Mihálik), Kalabiška (73. Břečka), Blahút - Sinjavskij, Kohút (77. Holásek), Havlík, Juroška (77. Holzer) - Vecheta, Kvasina. Trenér: Svědík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď