Zahrada

Jak daleko od plotu můžeme vysadit stromy a keře?

Od   | 

Jarní paprsky nás pomalu lákají do zahradnictví a možná si hodláte dokoupit keře, případně stromy, kterými buď chcete zakrýt nevzhledný plot, či jen vizuálně oddělit pozemek od vedlejšího. Věděli jste, že podle zákona musíte dodržet určitý odstup od plotu, abyste si nezadělali na nepříjemné dohadování se sousedem?

Živé ploty jsou půvabné, je však potřeba dbát na zákon. Zdroj: Pixabay

Jak je to podle zákona

Zákon říká, že stromy, které mohou vzrůstem přesáhnout 3 metry, musí být vysazeny alespoň 3 metry od plotu, nebo od hranice pozemku. Pokud ale sázíte menší stromy či keře, dodržte vzdálenost alespoň 1,5 metru. Jen málokdy je toto pravidlo dodržováno, a pokud bydlíte ve starší zástavbě, můžete se spolehnout, že stromy budou vysázeny podle tehdejších potřeb majitelů. Zákon totiž dříve nikdo neřešil. Pokud si ale nechcete se sousedy způsobit problémy, je potřeba zákon dodržovat. 

Keře nepřesahující 3 metry můžete vysadit 1,5 metru od plotu. Zdroj: Pixabay

Existují ale i jiné možnosti 

Vše se ale dá vyřešit i domluvou, pokud tedy máte se sousedy dobré vztahy a je s nimi řeč. Jestliže tedy stromky a keře chcete vysadit blíže k plotu, než povoluje zákon, je to možné, avšak za souhlasu souseda. Pokud byste stromy vysadili blízko bez souhlasu, mohl by poškozený dohnat celou situaci až k soudu, který by nejen udělil pokutu, ale zároveň by vás donutil zeleň odstranit, nebo alespoň posunout do povolené vzdálenosti. Souhlas od souseda si ideálně nechte písemně potvrdit, protože situace se v průběhu let může změnit. 

 

Venkovní dlažba se pokládá na terče. Víme, jak na to!

 

I přes souhlas souseda volte takové stromy a keře, které při svém maximálním vzrůstu nebudou stínit sousedovi, nebo mu páchat jiné škody. Buďte ohleduplní a raději volte klasické túje, nebo keře, které nedosahují příliš velkého vzrůstu. V poslední době jsou u plotu často vysazovány také vysoké trávy. Nejenže příliš nestíní, ale zároveň jsou minimálně náročné na údržbu a vytvoří pěkný, estetický prvek. 

Stromy můžete vysadit i blíž k plotu, ale nechte si od souseda podepsat souhlas. Zdroj: Mountfield

O stromy o plotu se starejte

Mějte také na paměti, že o stromy u plotu je nutné se starat ať už dodržíte, nebo se souhlasem souseda vzdálenost nedodržíte. Všechny přerůstající větve od stromů, nebo keřů na sousedův pozemek je potřeba odstranit. Opět se však nepouštějte do práce sami, ale se sousedem se domluvte – například na zpřístupnění z jeho strany zahrady a také na vhodné době a ročním období. Pokud větve průběžně neodstraňujete, může si je soused odstranit sám, ovšem jen ten přesah na jeho zahradu. 

Stromy udržujte i ze sousedovo strany. Zdroj: Canstockphoto

Zdroj: Vybavzahradu.cz, Profipravo.cz

Fotogalerie:

 

Máte na zahradě volných alespoň 2,5 x 2,5 m? Postavte tam saunu

 

 


You must be logged in to post a comment Login