Projektu se ujal oblíbený režisér Jan Hřebejk. Připravuje se celkem osm epizod, ve kterých bude vyprávěn příběh novopečené maminky Vendy Kollerové, která má v životě poměrně často obrovskou smůlu. 

Kvůli nepříznivým okolnostem se bude muset nastěhovat do domu svého otce Roberta Kollera, který je znám tím, že je tak trochu generál. Jak jde ale o jeho matku Martu, je rázem jako beránek. 

A právě ona se poté, co ovdoví, rozhodne do jeho domácnosti přistěhovat také. Není proto divu, že se dům brzy začne otřásat v základech a dojde k nejedné revoluci.

Multigenerační soužití je stále častější

“Komedii o tom, co se může stát a taky stane, když si domů vezmete své stárnoucí a taky stále dominantní rodiče, jsem chtěla napsat už dlouho,” prozradila autorka scénáře Natálie Kocábová.

“Napadlo mě to z nějaké rodinné situace. Nám stárnou rodiče a táta měl své rodiče dost dlouho. Kolem mě se to děje docela často, že se řeší odchody prarodičů. Není na to žádný úzus, všude je tam vina, nevina, multigenerační žití vidím čím dál tím častěji,” vysvětlila důvody, které ji k tomu vedly, pro Kafe.cz.

I přesto, že o tomto tématu se příliš filmů ani seriálů netočí, rozhodla se vstoupit do neprobádaných vod. “Mě to prostě nedalo. Není to téma, které bych si sama vybrala, prostě mi to nějak spadlo do cesty,” popsala Kocábová. 

Vycházela z dialogů s babičkou

Jestli existuje nějaké univerzální řešení, jak se s takovou situací popasovat, si sama nemyslí. “Záleží případ od případu. Nedá se to nějak generalizovat. Záleží, jak se lidé shodnou, v jaké jsou finanční situaci, jaké nároky na pozdní výchovu si nárokují ti stárnoucí rodiče,” uvedla scénáristka. 

Její projekt by ale neměl nikoho od soužití s rodiči výslovně odradit. Pouze upozornit na to, že je potřeba takový krok učinit s rozvahou. “Je to dobrý skutek si je domů vzít, ale je to nebezpečné, protože to má vliv na všechny okolo. Je potřeba se podívat, co to udělá třeba s mým manželstvím. Je to těžké,” sdělila Natálie Kocábová.

Inspiraci pro některé historky načerpala Natálie Kocábová jak ze svého okolí, tak své vlastní rodiny. “Babička Marta do jisté míry vychází z mojí babičky, ale je to spíš ten typ ženy, jako je v Čechách časté, že jsou matky hodně vázané na syny. Moje babička to tak měla taky a částečně jsem vycházela z našich dialogů,” otevřeně přiznala autorka scénáře.

Seriál slibuje hvězdné obsazení

Zároveň však upozornila, že z větší části jde stále čistě o fikci, která pochází z její hlavy. “Nechtěla bych, aby se na to lidé dívali jako na historky z rodiny Kocábů. To by asi nebylo fér k těm, kdo na projektu nepracovali,” podotkla Natálie Kocábová. 

O obsazení zatím Natálie Kocábová nemůže mluvit, na tiskové konferenci, kde s ní redakce Kafe.cz mluvila, se ale objevila představitelka jedné z hlavních rolí. 

“Babičku hraje Božidara Turzonová, je tam spousta výborných herců, až se stydím, kdo tam všechno bude. Po dlouhé době vážných témat jim ale možná dělá dobře natočit novodobou verzi Homolků,” řekla sympatická brunetka s úsměvem.

Související články