Ligue 1 - souhrn 28. kola: Brest ovládl sedmigólovou přestřelku

05.04., 23:01, aktualizováno 07.04., 22:43
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Brestu (© AFP)

Méty udeřily na půdě Brestu jako první, nakonec ovšem musely skousnout prohru 3:4. Clermont překvapil na hřišti vedoucího Paris Saint-Germain, kde sice neudržel vedení, přesto s bodem za remízu 1:1 může být spokojený. Marseille prodloužila sérii soutěžních proher už na čtyři duely, když padla v předehrávce 28. kola Ligue 1 na hřišti Lille 1:3.

FC Nantes - Olympique Lyon 1:3

07.04.2024 20:45

Góly: 16. Matthis Abline - 75. Alexandre Lacazette, 77. Malick Fofana, 90+7. Gift Orban

Fotbalisté Lyonu potvrdili zlepšenou formu také ve 28. kole Ligue 1, když na půdě Nantes zvítězili 3:1. Utkání se však vyvíjelo lépe pro Kanárky, kteří se ujali vedení již v 16. minutě po trefě Matthise Ablineho. Hosté se i přes herní převahu dlouho trápili a vyrovnání se dočkali až v 75. minutě zásluhou Alexandra Lacazetta. Pouhé dvě minuty nato dokonal obrat premiérovou brankou v dresu Les Gones Malick Fofana. Domácímu celku pravděpodobně nepomohl ani fakt, že se zápas hrál bez podpory diváků. Těm byl vstup na stadion znemožněn poté, co disciplinární komise potrestala klub ze západu Francie za neukázněné chování skupiny fanoušků z březnového duelu se Štrasburkem.

Lyon se po bídném úvodu sezony dokázal vyšplhat do poklidného středu tabulky, místa zaručující evropské soutěže mu však zůstávala vzdálená. Opačné problémy řešili Kanárci z Nantes, kteří se po výhře 2:1 nad Nice jen těsně vyhoupli nad sestupové pásmo. V lize navíc proti Les Gones slavili zisk tří bodů naposledy na podzim 2019.

Na zcela pustém Stade de la Beaujoire v úvodu vládli hosté, kteří měli míč pevně ve své moci a během pouhých několika minut si vytvořili celkem čtyři pozice ke střele, žádná z nich ovšem k přímému ohrožení branky Kanárků nevedla. Byli to tak hráči ve žlutém, kteří ve 14. minutě jako první zahrozili. Přízemní ránu Mostafy Mohameda ale skvěle zneškodnil Anthony Lopes. Portugalský gólman už byl však o chvilku později krátký na hlavičku Ablineho, jenž zužitkoval přesný centr Florenta Molleta. Mladý Francouz mohl co nevidět skórovat i podruhé, z dobré pozice na levé polovině vápna ale napálil pouze dobře postaveného Lopese. Ještě před odchodem do kabin byl blízko druhé trefě Mostafa Mohamed, jenž si našel výborně načasovaný pas, zakončením z velkého úhlu ale orazítkoval jen tyč Lyonu.

Druhý poločas načala gólová příležitost hostujícího Ernesta Nuamaha, jeho pokus z malého vápna ale zblokoval jeden z obránců. Krátce před uplynutím hodiny hracího času se potřetí v zápase dostal do solidní pozice Mostafa Mohamed, ani tentokrát si však na pohotového Lopese nepřišel. Mizernou produktivitu egyptského forvarda nakonec Lyon dokázal potrestat, když se čtvrt hodiny před koncem Lacazette prodral v malém vápně k Zezemu, jenž svůj pokus o odkop nasměroval právě do někdejšího střelce Arsenalu, od něhož šel míč nešťastně do domácí brány. To však z dílny Les Gones nebylo vše. O pár chvil později se dostal k balonu po přihrávce jiného kanonýra Ainsleyho Maitlanda-Nilese belgický mladík Fofana a tvrdou přízemní ranou k tyči rozhodl. Pojistku pak na samém konci dlouhého nastavení přidal po rychlém brejku střídající Gift Orban.

Nantes tak neudělalo další krok k záchraně a prohrálo. V příštím kole se pokusí o nápravu 14. dubna na stadionu Le Havru, Lyon ve stejný den přivítá Brest.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Stade Rennes 1:0

07.04.2024 17:05

Góly: 25. Maghnes Akliouche

Fotbalisté Monaka porazili ve 28. kole Ligue 1 před vlastními fanoušky Rennes 1:0. Po chaotickém úvodu plném nevyužitých příležitostí se ve 25. minutě vymkl trendu přesným zásahem k pravé tyči Maghnes Akliouche. Další problém pro Les Rennais přišel po změně stran, když byl do srpch předčasně poslán Martin Terrier. Knížata pak sice kvůli druhé žluté kartě Thila Kehrera musela rovněž dohrávat v oslabení, i tak ale prolomila kletbu Stade Louis II a po šesti domácích kláních bez výhry si připsala důležité tři body.

Hráči Monaka vstupovali do zápasu ve skvělém rozpoložení, jelikož neprohráli už pětkrát v řadě a v posledním kole rozstříleli Méty pěti góly. V dobrých výkonech však Knížata musela pokračovat i nadále, jelikož v tabulce stále neměla jistotu top čtyřky, a tedy účasti v Lize mistrů v následující sezoně. Do cesty se jim tentokrát postavilo Rennes, jež naopak neprožívalo příliš povedené období, když po ligové prohře se Štrasburkem nestačilo v semifinále francouzského poháru na PSG.

Domácí fanoušky mohl poslat do brzké euforie Youssouf Fofana, jemuž nezištnou přihrávkou nabídl skvělou střeleckou pozici Takumi Minamino. Z oblasti penaltového puntíku nicméně Francouz trestuhodně přestřelil. Úvodní tlak červenobílých neustával a ve 12. minutě se skvělým reflexem proti hlavičce Wissama Ben Yeddera blýskl zkušený Steve Mandanda. Záhy se na druhé straně snažil ranou z otočky otevřít skóre zápasu Terrier, jehož pokus s vypětím všech sil vytáhl na břevno brankář Radoslaw Majecki. Stejného hrdinu měla i situace o pár chvil později, když Majecki zneškodnil hned dvojnásobné zakončení. Zahozené šance Les Rennais tak ve 25. minutě potrestal z hranice vápna zakončením na zadní tyč Akliouche. Nedůslednou obranou Monaka se v závěru prvního dějství prosmýkl Amine Gouiri, z bezprostřední blízkosti však rozvlnil pouze boční síť.

Vývoj klání po změně stran výrazně ovlivnil neohrabaný šlapák Terriera, za který obdržel od hlavní sudí Stéphanie Frappart červenou kartu, a poslal tak domácí do zdánlivě dlouhé přesilovky. Tu se vzápětí snažil nůžkami po rohovém kopu zužitkovat sváteční střelec Wilfried Singo, jehož efektní pokus ale gólovou tečku nedostal. Mandanda za sebe nepustil ani výstavní střelu Aleksandra Golovina a připsal si další parádní zákrok. Po druhé žluté kartě se v 64. minutě předčasně poroučel do srpch i Kehrer, čímž se počet hráčů na trávníku vyrovnal. Tuto skutečnost však tým z Bretaně gólově nezúročil.

Monako tak navázalo na poslední vítězství a doma získalo další tři body. V následujícím kole se 21. dubna utká s Brestem, Rennes svede už o osm dní dříve souboj s Toulouse.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Racing Strasbourg 0:0

07.04.2024 15:00

Góly: -

Toulouse se ve 28. kole Ligue 1 rozešlo po domácí remíze 0:0 se Štrasburkem smírně, a oba celky tak učinily další krok za bezstarostným závěrem sezony, jelikož si na spodní trojici vytvořily již sedmibodový náskok. Le Racing navíc potvrdil, že se mu ve venkovních duelech s fialovými daří, když na jejich hřišti neprohrál již posedmé v řadě.

Nedělní odpoledne svedlo v jihozápadní Francii k bitvě tabulkové sousedy, kteří měli naprosto stejný počet výher, remíz i proher. Díky lepšímu skóre se nacházelo o příčku výše Toulouse, jež po dvou ligových porážkách zabralo a v posledním kole porazilo poslední Clermont 3:0. Do dobré formy se ale dostával i Štrasburk, který zvítězil dvakrát v řadě, a oba celky tak hřál před vzájemným stykem šestibodový polštář na sestupové pásmo.

O první vzrušení se v úvodní čtvrthodině postarali domácí, a to konkrétně kapitán Vincent Sierro, jenž chtěl navázat na dvougólovou radost z předešlého kola. Jeho tvrdá střela zpoza vápna však směřovala přímo na brankáře týmu z Alsaska, a větší potíže mu tak nenatropila. Namlsaný Sierro zkoušel štěstí i o několik minut později, kdy za hranicí pokutového území napřáhl k obstřelu na pravou tyč. Tečovaná rána skončila tentokrát nad. O slovo se svěřenci Patricka Vieiry poprvé přihlásili až v samotném závěru první půle, kdy Kevin Gameiro namířil svůj projektil z přímého kopu jen několik centimetrů od šibenice.

Zkraje druhého dějství se hosté vybičovali k pohledné kombinaci, na jejímž konci se nacházel Dilane Bakwa, jenž nicméně zakončení uspíšil a z nadějné pozice poslal míč vysoko nad bránu. O poznání výraznější nebezpečí představovala pro domácího brankáře Guillaume Restese střela Habiba Diarry ze 68. minuty, jehož pokus jen stěží vyrazil mezi tři tyče. Klidný průběh klání rozproudil o 10 minut později střídající Jeremy Sepas, jemuž se podařilo i přes jemné škobrtnutí Restese obejít, z nepříznivého úhlu však usměrnit balon do poloodkryté branky nedokázal. Zbytek zápasu již větší šanci nepřinesl, a na Stadium Municipal tak došlo k dělbě bodů.

Oba celky sehrají další ligový zápas 13. dubna. Toulouse se pokusí opět bodovat proti Rennes, Alsasané změří síly s Reims.

Více informací k zápasu

Stade Reims - OGC Nice 0:0

07.04.2024 15:00

Góly: -

Reims remizovalo ve 28. kole Ligue 1 na vlastním stadionu s Nice 0:0. Během úvodního dějství si vypracovali herní převahu svěřenci Francesca Farioliho, brankou však hosté svého 34letého kouče nepotěšili. Radovat se nemohl ani jeho o tři roky mladší trenérský protějšek Will Still, jehož tým nevyužil zaváhání Lens a zůstal na sedmé pozici s tříbodovou ztrátou na příčky zaručující evropské soutěže.

Už to vypadalo, že se Nice po výhře na hřišti Lens vyhrabalo z herní krize, do které spadlo v polovině února. V minulém kole ovšem Orli opět tvrdě padli, neboť na vlastní půdě nestačili na trápící se Nantes. Mizerné formy hostů chtěl využít celek z Remeše, jenž třikrát v řadě neprohrál a stále mohl teoreticky pomýšlet na pohárové příčky. Na jedné z nich se nacházel právě jeho soupeř se čtyřbodovým náskokem.

Jako první zahrozili v sedmé minutě hosté, kanonýr Terem Moffi se ocitl sám před domácím brankářem, avšak v zakončení selhal a poslal míč těsně vedle pravé tyče. Utkání nadále pokračovalo ve vysokém tempu, což vedlo k řadě zajímavých situací. Do jedné z nich se propracoval hostující Mohamed-Ali Cho, který nicméně z dobré pozice podobně jako Moffi minul. V 19. minutě se do šance dostali také domácí, Marshall Munetsi dokázal obejít hostujícího gólmana Marcina Bulku, jenže z ostrého úhlu zakončil nepřesně. Ve zbytku úvodní půle působili nebezpečněji Orli, kteří však dopláceli na nekvalitní řešení ve finální fázi. To asi nejlépe demonstrovala situace ze 43. minuty, kdy Jérémie Boga ve stoprocentní šanci netrefil odkrytou branku.

Úvod druhého dějství nabídl vyrovnaný fotbal, který však k žádným větším gólovým příležitostem nevedl. Zhruba po hodině reagovali oba trenéři na vývoj zápasu střídáními, což mělo za následek zvýšení intenzity hry. V 73. minutě si za hostující obranu naběhl Oumar Diakité, jehož střelu z úhlu bez větších problémů zlikvidoval Bulka. Les Rouge et Blanc byli nebezpečnější než v prvním poločase, na čemž měl velkou zásluhu aktivně hrající Japonec Junja Ito. Ani on ale celku z Remeše ke vstřelenému gólu nepomohl. Přesného zásahu se nedočkali ani hosté. V 87. minutě mohl o jejich vítězství rozhodnout Khéphren Thuram, který však hlavičkoval slabě doprostřed branky.

Nice tak opět potvrdilo propad formy a z Remeše si odvezlo jen bod. V následujícím kole se 19. dubna Orli střetnou s Lorientem, Les Rouge et Blanc změří o šest dní dříve síly se Štrasburkem.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - FC Lorient 2:0

07.04.2024 15:00

Góly: 55. Téji Savanier, 90. Yann Karamoh

Fotbalisté Montpellieru zvítězili ve 28. kole Ligue 1 nad Lorientem 2:0. Hosté byli sice v první půli aktivnějším celkem, avšak jejich útočníci byli v zakončení nepřesní. Naopak domácím byla krátce po přestávce přisouzena penalta, se kterou si bez problému poradil tradiční exekutor Téji Savanier. La Paillade v samotném závěru přidali ještě jednu trefu a poosmé v řadě ze vzájemných střetnutí před vlastními fanoušky neochutnali hořkost porážky. Vítězstvím si tak navíc v tabulce vytvořili šestibodový náskok na barážovou příčku.

Montpellier se díky zisku sedmi bodů z předchozích pěti klání alespoň částečně oddálil od sestupového pásma. V něm se naopak stále nacházel Lorient, pro kterého byla bitva na jihu Francie klíčová. O přímou záchranu totiž bojovalo hned pět celků, a jediné vítězství tak mohlo Les Merlus dodat trochu klidu. Do karet jim paradoxně hrálo venkovní prostředí, kde neprohráli čtyřikrát v řadě.

Do vedení mohl jít krátce po odehrání čtvrthodiny Lorient, když mladičký supertalent Badredine Bouanani napřed nasadil jesle jednomu obránci a následně poslal prudkou přízemní přihrávku do vápna, nicméně její adresát na ni jen o pár čísel nedosáhl. Na druhé straně zkusil volejem z dálky otevřít skóre Joris Chotard, jeho prudká rána ale prosvištěla vedle levé tyče. Během celého úvodního dějství byl sice aktivnější hostující celek, avšak do poločasového hvizdu se fanoušci přesného zásahu nedočkali.

Po změně stran ale přišel neohrabaný zákrok od jednoho z bránících hráčů hostí, což z pokutového puntíku náležitě potrestal Savanier, jenž otevřel skóre nechytatelnou ranou k levé tyči. O chvíli později mohl přidat další gól Wahbi Khazri, ovšem jeho zakončení dokázal se štěstím vyrazit brankář Les Merlus. V 69. minutě pak mohl vyrovnat Ayman Kari, mladík vypůjčený z PSG ale jen orazítkoval břevno. V úplném závěru pak bleskurychlý protiútok využil střídající Yann Karamoh, čímž pojistil výhru La Paillade.

Domácí tak dotáhli zápas do vítězného konce. V následujícím kole se 14. dubna střetnou s Clermontem, Les Merlus změří o pět dní později síly s Nice.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - FC Metz 4:3

07.04.2024 13:00

Góly: 12. Brendan Chardonnet, 31. Kamory Doumbia, 38. Steve Mounié, 60. Martín Satriano - 6. Ismaël Traoré, 74. Georges Mikautadze, 80. Georges Mikautadze

Méty po nadějném vstupu do utkání 28. kola Ligue 1 v Brestu polevily a prohrály 3:4. Na úvodní zásah hostů, který přišel v šesté minutě po nedůrazném bránění při rohovém kopu, svižně zareagoval obránce Brendan Chardonnet, jenž se v lize prosadil po dvou letech. Obrat dokonal po půlhodině hry Kamory Doumbia, a skvěle tak navázal na svou rozhodující asistenci z minulého kola. K udržení náskoku na třetí Lille ovšem bylo kvůli závěrečnému vzepětí Les Grenats zapotřebí ještě dalších dvou tref, autorem té vítězné se stal Martín Satriano.

PSG sebevědomě kráčelo za dalším titulem, druhý Brest však měl při své senzační jízdě soutěží stále o co hrát. Premiérový triumf v Ligue 1 se sice pro Piráty jevil jako utopie, jenže domácí by se pravděpodobně spokojili i s postupem do Ligy mistrů. Další bodový zisk k naplnění svého cíle toužili zaznamenat proti Métám, ty se navíc po posledním debaklu 2:5 s Monakem opět přiblížily sestupu.

Třetí prohře v řadě se Les Grenats vzdálili už po šesti minutách hry, kdy otevřel gólový účet Ismaël Traoré, jenž využil nedůsledného bránění soupeře a přesného centru Lamineho Camary, po němž 37letý stoper vsítil svou druhou branku v sezoně. Vedení však hostujícímu celku vydrželo jen do 12. minuty. Hráči v červeno-bílých dresech rozehráli roh, který po sklepnutí do malého vápna pohotově dopravil na místo určení Chardonnet. Defenziva Brestu rozhodně nepůsobila pevně, z čehož málem vytěžil vedoucí trefu Georges Mikautadze. Střelu gruzínského útočníka ale z brankové čáry odkopl jeden z obránců. Tato promarněná příležitost mrzela nováčka soutěže o to víc ve 31. minutě, kdy vývoj zápasu překlopil na stranu Brestu zakončením z bezprostřední blízkosti Doumbia. Na něj navázal chvíli nato úspěšnou hlavičkou Steve Mounié.

Piráti zdánlivě zlomili odpor soupeře v 60. minutě, kdy se dostali do vedení už o tři branky. Romain Del Castillo korunoval svůj skvělý výkon další asistencí, když centr z rohového kopu posadil přesně na hlavu Satriana, který z hranice malého vápna bez problémů uklidil balon do sítě. Hosté se ovšem nevzdali a v 74. minutě přispěchali se snížením. Arthur Atta ve finální fázi rychlého protiútoku ještě posunul míč na Mikautadzeho, jehož zakončení z ostrého úhlu přesně zapadlo mezi nohy Marca Bizota. To však nebylo od fotbalistů Mét všechno. Obránci domácího mužstva zbytečně riskovali s rozehrávkou a laxní přihrávku vystihl Cheikh Sabaly. Ránu střídajícího Senegalce ještě Bizot vyrazil, jenže na doklepnutí Mikautadzeho už byl krátký.

Pak už ale Brest udržel těsný náskok a připsal si důležité tři body v boji o Ligu mistrů. V příštím kole zamíří 14. dubna do Lyonu, Méty o dva dny dříve přivítají Lens.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Clermont Foot 1:1

06.04.2024 21:00

Góly: 85. Gonçalo Ramos - 32. Habib Keïta

Clermont dlouho překvapivě vedl ve 28. kole Ligue 1 na stadionu PSG, kde v minulé sezoně zvítězil, avšak nakonec se musel spokojit s remízou 1:1. Trenér Luis Enrique měl při tvorbě sestavy v hlavě blížící se čtvrtfinále Ligy mistrů a do základní jedenáctky jmenoval řadu nezkušených mladíků. Navzdory tomu Pařížané diktovali tempo hry, přesto se jako první trefil i díky šťastné teči hostující Habib Keita. Nepříznivě se vyvíjející duel donutil španělského lodivoda sáhnout na hvězdnou lavičku a střídající Kylian Mbappé v 85. minutě asistoval u vyrovnávací branky Goncala Ramose.

Pařížané mohli být s dosavadní sezonou i přes plánovaný odchod Mbappého spokojení. Kromě jednoznačného prvního místa v tabulce s náskokem sedmi bodů a nadějné cesty v Lize mistrů si PSG v týdnu zajistilo i postup do finále národního poháru. Důvod k radosti naopak neměl Clermont, jenž se topil na poslední příčce s propastnou ztrátou na záchranu.

A rozdíl třídy byl znát už od úvodního hvizdu. Obměněná sestava Pařížanů nerušeně kombinovala kolem středového kruhu, avšak do útočných akcí se dlouho nehnala. První přesná střela přišla za hranou malého vápna ve 21. minutě, Massamba N’Diaye ovšem vykopl pokus Achrafa Hakimiho.

Za svou pasivitu byli hráči PSG potrestáni tvrdým direktem ve 32. minutě, kdy se míč ze souboje Keity a bránícího Manuela Ugarteho ve vápně domácích odrazil za záda Aranaua Tenase. Vyrovnání mohlo přinést neobvykle dlouhé nastavení, když v 51. minutě první půle pálil zpoza vápna Senny Mayulu, jeho gólu ale předcházel faul.

Ani poločasová přestávka změnu herního obrazu nepřinesla. Až v 53. minutě se po centru Milana Škriniara pokoušel o akrobatické zakončení Randal Kolo Muani, míč ale netrefil ideálně. Šancí ovšem začalo přibývat, krátce nato napálil z první břevno Hakimi.

O chvíli později zase z úhlu nastřelil gólmana Kolo Muani, kterého záhy nahradil Mbappé. Ten se brzy po nástupu na hřiště dostal ke slibné hlavičkové dorážce, které předcházelo neuvěřitelné nastřelení břevna odkryté branky od Ramose. Mladý Francouz se pokusil také o hlavičkové zakončení v 80. minutě, krásný zákrok proti balonu směřujícímu pod břevno ale předvedl N’Diaye. Vyrovnávací branka ovšem přišla v 86. minutě, kdy si Ramos narazil s Mbappém a sám proti gólmanovi se nemýlil.

Pařížané tak uhráli alespoň bod. Následující kolo odehrají kvůli Lize mistrů až 21. dubna, kdy se střetnou s Lyonem. Les Lanciers se 14. dubna utkají s Montpellierem.

Více informací k zápasu

RC Lens - Le Havre AC 1:1

06.04.2024 17:00

Góly: 58. Przemyslaw Frankowski - 78. Emmanuel Sabbi (pen.)

Fotbalisté Lens sice ve 28. kole Ligue 1 přerušili sérii dvou porážek, na svém hřišti však jen remizovali s Le Havrem 1:1. O úvodní trefu se postaral polský záložník Przemyslaw Frankowski, který nalomil nováčka dalekonosnou ranou. Nejstarší francouzský klub, jenž byl založen už před 152 lety, ovšem na Stade Bollaert-Delelis, kde se v rámci nejvyšší soutěže představil poprvé od roku 2002, dokázal srovnat, když zužitkoval nabídnutou penaltu Emmanuel Sabbi.

Plán Racing Clubu na opětovnou účast v základní fázi Ligy mistrů dostal v posledních dvou kolech značné trhliny. Prohry se dvěma přímými konkurenty v boji o nejlepší čtyřku totiž zvýšily ztrátu Lens právě na čtvrté Dogy už na šest bodů. Domácí se chtěli pokusit o přiblížení se vytouženým příčkám proti nováčkovi, který před tímto kolem jen o bod unikal sestupovým vodám.

V první nadějné příležitosti zápasu se po sedmi minutách ocitl Elye Wahi, jenž se díky dobré průnikové přihrávce objevil za zády hostujících stoperů. S míčem se ovšem dostal do úhlu, a tak jeho střelu na bližší tyč Arthur Desmas bez větších problémů vytěsnil. Krátce nato se francouzský útočník prezentoval akrobatickým zakončením, kterým z bezprostřední blízkosti orazítkoval horní tyč. Velkou šanci si do statistik připsal i nováček soutěže, když nebezpečnou ránu Dalera Kuzyaeva musel nohou vyrazit Brice Samba. Po půlhodině hry se do míče ze střední vzdálenosti opřel marocký záložník Oussama Targhalline, prudkému pokusu však dal obrácenou faleš a ten se mezi tři tyče nevešel.

Racing Club poprvé dopravil míč do sítě v 53. minutě, kdy dorážku uklidil k pravé tyči Florian Sotoca. Radost hráčů v žluto-červených dresech však brzy vystřídalo zklamání, neboť branka byla po konzultaci s videorozhodčím pro ofsajd odvolána. Regulérní trefu si připsal až o pět minut později Frankowski, který Desmase překvapil dalekonosným pokusem. Vedení vydrželo Lens až do 78. minuty, kdy Ruben Aguilar v šestnáctce fauloval Sabbiho. Sám faulovaný si postavil míč na značku pokutového kopu a následně ranou k levé tyči přisoudil nováčkovi alespoň bod.

Loňský vicemistr tedy roli favorita nezvládl a potřetí za sebou ztratil. Jeho další metou k pokoření budou 12. dubna Méty, Le Havre o dva dny později změří síly s Nantes.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Olympique Marseille 3:1

05.04.2024 21:00

Góly: 54. Jonathan David (pen.), 71. Rémy Cabella, 84. Gabriel Gudmundsson - 81. Ismaily (vl.)

Fotbalisté Marseille prodloužili sérii soutěžních proher už na čtyři duely, když padli v předehrávce 28. kola Ligue 1 na hřišti Lille 1:3. Slavnostní výkop obstaral do domácího dresu a šály oblečený Peter Sagan, který je znám jako sedminásobný vítěz zeleného trikotu na Tour de France. Slovenský cyklista ve druhém dějství sledoval, jak se hostům vzdálil peloton bojující o Ligu mistrů, když proměnil pokutový kop kanonýr Jonathan David, na něhož mimo jiné navázal precizní trefou Rémy Cabella.

Celek z jihu Francie se před reprezentační přestávkou zdánlivě na poslední chvíli přihlásil do boje o Ligu mistrů, porážky s Rennes a PSG ale plánu Les Olympiens příliš nepomohly. Poslední příčku zaručující účast v milionářské soutěži tak stále držely Dogy, které mohly svého soka odskočením na rozdíl 10 bodů z tohoto boje takřka definitivně vyřadit.

Po slavnostním výkopu slovenského cyklisty Sagana předvedli rychlý start domácí. Už v 11. minutě se ocitl ve velké šanci Edon Zhegrova, jehož ránu směřující na zadní tyč vytěsnil Pau López. Španělský gólman se předvedl v pozitivním světle i o necelou čtvrthodinu později, kdy vyrazil zpod břevna hlavičku Alexsandra. Tým ze Stade Vélodrome si s sebou nesl tíhu předchozích porážek a v první půli toho směrem dopředu moc nepředvedl.

Krátce po změně stran na sebe navíc negativně upozornil do základní sestavy navrátivší se stoper Samuel Gigot, jenž ve vápně podkopl Davida a sám Kanaďan se z bílého bodu nemýlil. Bídný výkon Les Olympiens mohl zpečetit Zhegrova, krásnou ranou zpoza vápna ovšem orazítkoval jen břevno. O zajištění dvoubrankového náskoku se tak postaral až Cabella, jenž se trefil krásným obstřelem po vzoru Kyliana Mbappého, a dodatečně tak oslavil svůj nedávný 300. start v Ligue 1.

Náladu poté hostům nevylepšil ani unikající Pierre-Emerick Aubameyang, proti němuž skvěle vyběhl Lucas Chevalier. Fotbalistům v bílých dresech pomohli až sami domácí, jelikož Ismaily odkopl balon tak nešťastně, že se míč možná i s přispěním Gabonce dokutálel do sítě. Naděje na vyrovnání nicméně Marseille vydržela sotva tři minuty, protože se v opačném vápně ocitl zcela volný Gabriel Gudmundsson a po zemi skóroval.

Lille tedy doma nad Olympiquem zvítězilo i počtvrté v řadě. Po evropském dvojboji se v lize představí až 21. dubna proti Štrasburku. Marseille rovněž čeká pauza, po které ve stejný den jako soupeř narazí na Toulouse.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
28
18
9
1
65 : 24
63
2
Stade Brestois
28
15
8
5
41 : 23
53
3
AS Monaco
28
15
7
6
53 : 38
52
4
Lille OSC
28
13
10
5
42 : 25
49
5
OGC Nice
28
12
8
8
28 : 22
44
6
RC Lens
28
12
7
9
37 : 30
43
7
Stade Reims
28
11
7
10
35 : 36
40
8
Olympique Marseille
28
10
9
9
41 : 33
39
9
Stade Rennes
28
10
9
9
40 : 34
39
10
Olympique Lyon
28
11
5
12
34 : 42
38
11
Toulouse FC
28
8
9
11
32 : 36
33
12
Racing Strasbourg
28
8
9
11
30 : 39
33
13
Montpellier HSC
28
8
9
11
35 : 40
32
14
Le Havre AC
28
6
10
12
27 : 36
28
15
FC Nantes
28
8
4
16
27 : 45
28
16
FC Lorient
28
6
8
14
35 : 52
26
17
FC Metz
28
6
5
17
28 : 48
23
18
Clermont Foot
28
4
9
15
20 : 47
21

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
Israha

Ten tým na poháry letos nemá a je to jedině tou turbulencí na trenérské židli. Fonseca má v Lille horší kádr, ale má zdravé a sehrané hráče, protože s nimi systematicky pracuje. Poslední šance je doufat, že PSG porazí Lyon v CdF a nějak skrz to vyfoukneme 7. místo a EKL...

Reagovat
Seydou Doumbia

kmon mén, snad nám ve finále fandíš

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Israha

Vzhledem k tomu, že zápas má jisté implikace ohledně pohárových pozic na příští rok, zatím nemohu říct jednoznačně, komu fandím .

Reagovat
Mandanda_30

Jžš to byl shit totální.... Lille level nad OM. Dneska nehrál nikdo dobře, jediný čeho jsem si tak nějak pozitivního všiml byly 2 solidní zákroky Lópeze a sem tam něco v pořádku udělal možná Balerdi, Merlin, Aubameyang, jinak katastrofa. Auba tam aspoň trochu běhal a sem tam pressoval, ale pak posere 1v1 jak dement

Henrique taky podělá 1v1 a pak dá tu excelentní přihrávku zpátky na Gigota ze které je pencka Gigot hrůza totální. Za celej zápas tam udělal jeden dobrej blok jinak nic a způsobil 2 góly (3). Ta pencka nechápu co tam jako dělá, a pak před Cabellem couvá až kamsi do Avignonu aby si mohl v klidu vystřelit No a ten třetí gól to už snad bylo horší než bránění od Man Utd proti gólu od Palmera z rohu, nikdo vůbec nechápal co mají dělat, žádnej marking nic, no tragédie

Reagovat
Israha

Balerdi byl dnes nejlepší obránce a v kontextu celé sezony je druhý za Mbembou. To hovoří za vše. V záloze má formu jen Kondogbia a je děsivé, jak je ofenziva bezzubá bez Clausse a jeho náběhů/centrů. Ounahi, Garcia, Gigot, Henrique, Moumbagna ven a Veretout by potřeboval pořádně propleskat, protože aktuálně si zaslouží sedět a jen smutním za Rongierem a jeho neproduktivní důsledností, protože Jordan aktuálně nemá ani tu důslednost. Je to lepší, než za Gattusa, ale pořád šedý průměr. V tabulce jsme tam, kam patříme...

Reagovat
Mandanda_30

Místo na Evropu nevím jak jako dáme (nedáme), protože v těch posledních šesti zápasech máme hry proti Nice, Reims a Lens, takže jsme nejspíš v prdeli. Pochybuju, že skončíme před Reims a před Rennes, kteří teda teď v poháru dali s PSG lepší výkon jak my (Mandanda samozřejmě pomohl vychýtáním pencky Mbappému a pak ještě 1v1 save proti Mbappsíkovi dal ) a ještě aby nás nepřeskočil Lyon proboha EL win nedáme ani náhodou, stačilo vidět ten kolaps v druhým zápase proti Marcelovi, takže se zbývá jen modlit asi nebo nevím co

Reagovat
Israha

Lens má relativně pohodový los, tam ani naše případná výhra nad nimi nemusí nic znamenat; Nice a Reims jsou ale v poslabší formě a ztrácet budou. Cesta tu je, letos je dlouhodobě 5 lepších týmů v Ligue 1, než my, ale Remeš ani Lens mezi ně nepatří a Nice je tak pod dekou, že to vlastně nemusí ani hrát roli.

Reagovat
Jason_

ak nakonec Brest neuhra LM bude to škoda, to co predvadzaju je super ale monaco a lille ešte budu neprijemny

Reagovat
Langi

Brest je letos jako zjevení...pamatuju si, jak to byl dekádu zpátky klub s naprosto odporným herním projevem, který hrál vše na 0:0 a myslel, že se díky tomu zachrání...nicméně budou to mít ještě těžké...Monaco je na jaře silnější, ale Lille by dát mohli

Reagovat
Langi

Sage je frajer, co s tim rozlozenym tymem za tak kratkou dobu dokazal udelat…Lyon 2 body od poharu a 1 od Marseille…nemate zac

Reagovat
Seydou Doumbia

pokud psg vyhraje pohár tak jde do poháru příští rok i sedmý tým l1? no bude těžký ten pohár vyhrát, nejhorší možný soupeř tohle asi nepodceni

Reagovat
Langi

no, ale máme to ve svých rukách a rozehráli jsme si to na obou frontách relativně dobře...na 7. místo jsou to dva body...a PSG může mít okolo finále poháru ještě hodně nabitý program...v kontextu toho pak posrané prohry s Rennes a Lens mrzí dvojnásob, z těch zápasů stačily 2 body už bychom tam byli...místo toho to byly dvě blamáže.

Reagovat
Seydou Doumbia

mě štve spíš domácí remíza s reims nedávno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele