KARDINÁLNÍ INKARANCE (17)

Prokopenko Igor

Prokopenko Igor

autor

27.03.2024 Společnost

Je těžké tomu uvěřit, ale dnes, poprvé po dvou stech letech pochybností, sporů a obvinění z překrucování historických faktů, bylo rozhodnuto o zrušení mongolsko-tatarského jha! S největší pravděpodobností se již nebude objevovat ve školních učebnicích. Proč mizí významný kus jednoho z nejsilnějších symbolů naší historické minulosti? Co je to mongolsko-tatarské jho? Skutečně existovalo? A pokud ne, jaké tedy bylo? Oficiální historie mongolsko-tatarského jha je tedy následující:

Dne 31. května 1223 na řece Kalce porazili mongolsko-tatarší nájezdníci družinu ruských knížat. Od té doby se Rusko ponořilo do temnoty. Téměř 300 let Mongolové-Tataři loupili ruská knížata, zatěžovali lid neúnosnými daněmi, odváděli do zajetí a prodávali do otroctví ženy a děti. Za sebemenší neposlušnost Horda vypalovala celá města a zabíjela všechny jejich obyvatele. A teprve v roce 1380 ruské vojsko pod velením Dmitrije Donského v bitvě na Kulikově poli porazilo armádu Hordy a ukončilo mongolsko-tatarské jho.

Příběh známý každému z nás od dětství. Zde je však to, co je zvláštní - navzdory titánskému úsilí se na samotném Kulikově poli nenašel žádný vážný důkaz této bitvy. Jako by žádná bitva nebyla... Navíc se ukazuje, že samotný pojem "mongolsko-tatarské jařmo" v kontextu, v jakém se později zhmotnil v sovětských učebnicích, se objevil až o 300 let později. Historik Anton Gorjunov tvrdí:

"Mongolové-Tataři jsou samozřejmě zcela umělá věc vymyšlená v 19. století. Samotný termín "jho" se původně objevuje na konci 15. století v polském prameni jako popis vztahů ruských zemí s Hordou".

Co se tedy stalo na nechvalně proslulé řece Kalce? S kým bojovala sjednocená ruská armáda? Z prací Lyzlova, Ilovajského a dalších ruských historiků, kteří žili v XVII. a XVIII. století, - ve škole o nich nic nevyprávějí, a je to škoda, - neboť se dozvídáme překvapivé věci. Ukazuje se, že Rusové na řece Kalce nevystupovali proti Mongolům a ani Tatarům. Při pozornějším studiu pramenů se zjistí překvapivá věc

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly