Pokračování války není v zájmu Ukrajiny, tvrdí Drulák. O české iniciativě má pochybnosti

Politolog a bývalý český velvyslanec Petr Drulák

K věci (96)

Odkládání mírového jednání s Ruskem může podle politologa Petra Druláka znamenat ztrátu dalšího území Ukrajiny. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Dostat obě strany konfliktu k jednomu stolu by prý mohl nedostatek munice. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je ale možné nastolit trvalý mír pouze prostřednictvím další podpory Ukrajiny.

„Pokračování konfliktu není v zájmu Ukrajiny ani celé Evropy. Každá budoucí jednání jsou pro Ukrajinu méně výhodná než ta, která se mohla konat již dříve,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Drulák. Odklad mírových diskusí prý znamená hrozbu ztráty nového území.

ČTĚTE TAKÉ: NATO nebude stranou konfliktu na Ukrajině, řekl Stoltenberg. Vyloučil vyslání jednotek

O jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem mluvil ve vysílání CNN Prima NEWS tento týden i premiér Petr Fiala (ODS). Představu o podmínkách zastavení bojů má ale jinou. „Trvalého míru lze dosáhnout jenom tak, že ukážeme svou sílu a že dokážeme Ukrajině pomoci, aby se ubránila ruské agresi. Naprostá většina států v západním světě má stejný názor. Ruská agrese nesmí uspět,“ řekl v pořadu Co na to premiér.

Podle Druláka je ale Západ v podpoře Ukrajiny zásadně omezen. „Jednak finančně. Zejména Spojené státy už nehodlají pokračovat ve štědré podpoře,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Za druhý problém označil nedostatek munice. „Západní státy Ukrajině daly vše, co mohly. Teď jsme v situaci, že ji musíme shánět ve státech jako Jižní Korea nebo Jihoafrická republika,“ sdělil Drulák. Domnívá se rovněž, že vojenský průmysl Rusů je na tom lépe než ten západní. „Ruská zbrojní výroba jede na plné obrátky. Ukazuje se, že má převahu. Jak to bude v dalších letech, se uvidí... Je ale otázka, zda nějaká další léta ještě budou,“ sdělil politolog. „Pokud nedostatek munice vyvolá jednání, tak to bude jedině dobře,“ dodal.

české iniciativě na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu má pochybnosti. „Opravdu si nejsem jistý, že munici skutečně máme k dispozici. Je to tajná iniciativa a překvapuje mě, že se jí věnuje taková publicita,“ řekl politolog a zaspekuloval nad tím, zda Česká republika skutečně shání munici, nebo chce projektem pouze zmást Rusko. „Tyto dva záměry jdou proti sobě. Když začnete něco hlasitě vyhlašovat, tak vyvoláte ruskou reakci. Ta se zaměří na státy, které nejsou součástí Západu, a vyvine tlak, aby na Ukrajinu munici nedodaly. Pokud ruskou hrozbu bereme vážně, opravdu bychom jim neměli prozrazovat své plány,“ dodal Drulák.

Podobné názory ale nesdílí premiér Fiala, který ve středu na CNN Prima NEWS uvedl další podrobnosti k nákupu dělostřelecké munice. „Naše vláda vyčlenila na pomoc vyšší stovky milionů korun, což zhruba odpovídá podílu, který by země naší velikosti a prosperity měla do těchto věcí vložit,“ řekl v pořadu Co na to premiér.

Česká republika podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) od spojenců zatím získala peníze na nákup prvních 300 tisíc kusů munice, o dalším půl milionu kusů se jedná. K iniciativě se přihlásily mimo jiné Kanada, Německo, Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Belgie, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Lucembursko, Island či Slovinsko. Své příspěvky postupně zveřejňují, v součtu a v přepočtu činí zhruba 35 miliard korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala: Na munici pro Ukrajinu dáme stovky milionů. Politika Slovenska ohrožuje naši bezpečnost

Tagy: