Slovenská novinka na začátek. Keller zahajuje svůj letošní dvojprogram

Co nejvíce závodů v mistrovství republiky, ale také účinkování v evropském šampionátu. Takové plány má Lukáš Keller pro novou sezonu závodů do vrchu. Pilot stáje LK Motorsport zahájí ročník 2024 již tento víkend na dosud neznámém Slovakia Ringu.

„Pojedu tu úplně poprvé. Zatím s touto tratí nemám vůbec žádné zkušenosti,“ přiznává Keller. Před závodním víkendem proto stojí nohama na zemi. „Nedokážu odhadnout, jak vidím své šance. Každopádně ale doufám, že si nějaký pohár domů odvezu,“ dodává.

Do ročníku 2024 vstupuje jezdec stáje LK Motorsport po své dosud nejlepší sezoně v kariéře. Loni totiž získal se svým Mitsubishi Lancer EVO IX titul šampiona nejenom v absolutním pořadí České trofeje, ale také v klasifikaci třídy E1H+2000. Mezi nejvýraznější momenty mladoboleslavského závodníka se zařadilo také vystoupení při exhibičním Setkání mistrů v Sosnové. Zde ovládl hodnocení vrchařských vozů s pohonem čtyř kol.

V letošním roce již Keller v České trofeji účinkovat nebude. Namísto toho se stane součástí mistrovství republiky, kde pojede v rámci skupiny 3. Kromě domácího šampionátu se ukáže i na scéně mistrovství Evropy. V obou těchto seriálech by rád absolvoval co největší množství podniků. Přesná podoba jeho programu ale zatím není známá.

Přesun do „vyšší ligy“ s sebou logicky nese i vyšší nároky. V dílnách LK Motorsportu se proto přes zimu nezahálelo a Kellerovo Mitsubishi Lancer EVO IX dostalo před novou sezonou nejedno vylepšení.

„Pojedeme s novým výfukem, sáním a také mezichladičem. Kromě toho došlo ke klasickým změnám,“ odhaluje jezdec technické novinky.

Úvodní podnik MČR bude celý odjet během jediného dne – v neděli. Na programu budou dva závody. Zatímco první začne v 10:45, začátek druhého je plánován o pět hodin později. Součástí obou závodů budou dvě jízdy, jejichž součet vždy rozhodne o konečných výsledcích. Na jezdce pochopitelně nečeká celý okruh Slovakia Ring. Z původních 5 922 metrů absolvují „jen“ 3 400 metrů dlouhý úsek.

Foto: LK Motorsport

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.