Co je derivátový trh?

Derivátový trh je obchodní místo, kde se vypořádávají forwardové transakce, jako jsou například futures, opce nebo úrokové deriváty. Tyto finanční instrumenty jsou vypořádány v budoucnosti a vyžadují jinou formu vypořádání než na peněžním trhu.

Derivátové trhy obvykle zaznamenávají daleko větší objem obchodů než klasické burzy. S derivátovými kontrakty se obchoduje jak na burzách, tak na mimoburzovních trzích.

Deriváty vznikly v polovině 20. století na plodinových burzách a zažily boom v 70. a 80. letech. Zvýšené kolísání měnových kurzů, úrokových sazeb a cenných papírů vedlo k vytvoření nových finančních instrumentů, kterým se začalo říkat finanční deriváty.

Mezi nejobchodovanější derivátové kontrakty patří:

  • Futures (termínové kontrakty) – tyto kontrakty se týkají budoucího nákupu nebo prodeje určitého aktiva (např. komodit, měn, akcií) za stanovenou cenu a datum. Futures jsou standardizované a obchodují se na burzách.
  • Opce – opce dávají držiteli právo (ale ne povinnost) koupit nebo prodat podkladové aktivum za určitou cenu do stanoveného data. Jsou flexibilnější než futures.
  • Swapy – swapy jsou smlouvy, které umožňují výměnu plateb mezi dvěma stranami na základě úrokových sazeb nebo měnových kurzů.
  • Forwardy – podobné futures, ale jsou uzavřeny přímo mezi dvěma stranami a nejsou standardizované.
  • Opce na indexy – opce, jejichž hodnota je odvozena od výkonnosti určitého akciového indexu.
  • Úrokové deriváty – zahrnují futures a opce na úrokové sazby.

Zdroj
https://pxe.cz/cs/derivatovy-trh/informace-o-obchodovani-a-produktech

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.