Slovenská dvojice se ve finále Copa del Rey musela sklonit před Athleticem Bilbao

Přidat na Seznam.cz

V sobotu večer se v Seville odehrálo finále druhé nejprestižnější španělské klubové soutěže Copa del Rey, tentokrát i s dvojitou slovenskou účastí. Dominik Greif ani Martin Valjent ovšem nebudou na zápas své Mallorcy s baskickým Bilbaem vzpomínat v dobrém. Po penaltovém rozstřelu se totiž z celkového triumfu radoval právě jejich soupeř.

Královský pohár letos přinesl plnou řadu překvapení. Real Madrid vypadl už v osmifinále se svým městským rivalem Atléticem a Barcelona skončila svoji pouť jen o kolo dále, když si neporadila s Athleticem Bilbao. Právě Bilbao pak po postupu vyřadilo také již zmiňované Atlético Madrid, a tak byli největší favorité ze hry venku. Na druhé straně pavouka si na dobře hrající Mallorce vylámala zuby třeba kometa letošní sezony FC Girona, nebo účastník osmifinále Ligy mistrů Real Sociedad.

V základní sestavě ostrovního celku se objevili dva Slováci, brankář Dominik Greif a obránce Martin Valjent. A byl to právě jejich tým, kdo šel ve 21. minutě do vedení. Po rohovém kopu a následné skrumáži zachoval chladnou hlavu Raillo, který místo střely posunul míč na lépe postaveného Daniela Rodrigueze a zkušený záložník zakroutil míč přesně k tyči. Těsně před poločasem se dočkali i Baskové, jejich radost ovšem neměla dlouhého trvání. Nico Williams sice překonal Dominika Greifa, jeho branka ovšem nebyla uznána pro předchozí ofsajd. Bilbao tak odcházelo do kabin s jednogólovým mankem.

Defenzivu Mallorcy prolomil talentovaný Sancet

Po změně stran se však brzy dočkali regulérního vyrovnání. Oihan Sancet po vysunutí od Nica Williamse nedal Greifovi šanci zasáhnout a krásnou trefou na zadní tyč srovnal skóre. Poté však aktivita Bilbaa mírně opadla, oba celky si byly dobře vědomé toho, že se šance na zisk cenné trofeje nemusí dlouho opakovat. Utkání tak došlo až do prodloužení, jehož první část příliš ostré tempo nenabídla.

Po změně stran byly vidět šance na obou stranách, ty však zůstaly nevyužité, a tak ani prodloužení vítěze nepřineslo. Na řadu tak přišel penaltový rozstřel, který měl překvapivého hrdinu. Tím se stal brankář Bilbaa Julen Agirrezabala. Třiadvacetiletý Španěl zlikvidoval pokusy Morlanese a Radonjiče, a protože se z baskických střelců nikdo nemýlil, šampionem Copa del Rey se pro ročník 2023/2024 stalo Athletic Bilbao. Tento klub vyhrál španělský pohár po dlouhých čtyřiceti letech.

zdroj: autorský článek