Leonardo Plus

Zdroje klimatických dezinformací? Lokální fosilní průmysl, odpor k regulacím a proruská propaganda, míní sociolog Pecka

Leonardo Plus

Zdroje klimatických dezinformací? Lokální fosilní průmysl, odpor k regulacím a proruská propaganda, míní sociolog Pecka
sociolog Vojtěch Pecka

Plus

Češi mají hlad po zdrojích, které jim pomáhají vysvětlovat informační chaos kolem tématu změny klimatu. Ukazuje to příklad knihy Továrna na lži, která se coby průvodce světem klimatických mýtů a dezinformací dostala do dubnového finále knižní ceny Magnesia Litera. První vydání této příručky i první dotisk se navíc vyprodaly. Kde se klimatické dezinformace berou? A jak se v nich zorientovat? V pořadu Leonardo Plus vysvětluje autor publikace, sociolog Vojtěch Pecka.
Jan Kaliba

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Matení veřejnosti klimatickými dezinformacemi není náhoda, ale propracovaná politická strategie. To je základní poselství knihy. Továrna na lži, která bude teď v dubnu soutěžit ve finále o prestižní ocenění Magnesia Litera. Právě s jejím autorem budeme v dnešním Leonardu. Plus rozplétat sítě klimatických mýtů a dezinformací. Co říká klimatická věda s velkou jistotou? Kde začínají oprávněné pochyby? A jak poznat klimatické mýty a dezinformace a kdo a proč za nimi často stojí? K poslechu vás zve Jan Kaliba.

  • Leonardo.

  • Možná už jste se dovtípili, že hostem je dnes Vojtěch pecka, sociolog a výzkumník Asociace pro mezinárodní otázky, který se tématu dlouhodobě věnuje. Vítejte v ČRo. Dobrý den. Továrna na lži kromě té nominace na Magnesie Literu získala ocenění i od Učené společnosti a OSN nebo od jihlavského dokumentárního festivalu. A byla také, jestli se nepletu, rychle rozebraná. Kolik do tisku už jste dělali?

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají