Ani Vackova dřina van der Poela nezastavila. Nizozemec ovládl i Roubaix

  16:54
Už daleko před cílem se mohl usmát. Jeho soupeři? Ti byli předaleko. Nizozemský fenomén Mathieu van der Poel předvedl na cyklistické královně klasik – Paříž-Roubaix – další velkolepou show. Zaútočil už šedesát kilometrů před cílem a s tříminutovým náskokem si dojel pro obhajobu.
Mathieu van der Poel se raduje z triumfu Paříž-Roubaix.

Mathieu van der Poel se raduje z triumfu Paříž-Roubaix. | foto: Reuters

Jeho soupeři možná čekali, že zabere až o trochu později na náročnějších kostkových úsecích. Van der Poel si ale usmyslel, že ideální šancí na úprk je tříhvězdičkový sektor Orchies.

Že tou dobou do cíle zbývalo ještě šedesát kilometrů? Kdepak, ani to mu nevadilo.

Devětadvacetiletý jezdec stáje Alpecin-Deceuninck předvedl neskutečné zrychlení. Soupeři se ještě ani pořádně nestačili rozkoukat a už byl pryč.

47,8 km/h

Takovou průměrnou rychlostí van der Poel zdolal 260 kilometrů Paříž-Roubaix

Po deseti kilometrech měl k dobru skoro minutu, po dvaceti minutu a tři čtvrtě. Navíc když se někdo ze stíhací skupiny odhodlal a pokusil se k Nizozemci dotáhnout, za jeho zadním kolem hned byli jeho týmoví kolegové Jasper Philipsen či Gianni Vermeersch a nikam ho nepustili.

Už dlouho dopředu tak o jménu letošního šampiona nebylo pochyb. Van der Poela by snad zastavil jedině pád, ovšem ani ten nebyl moc pravděpodobný. Vždyť ho i díky cyklokrosu a horským kolům zdobí neuvěřitelná technika a ví, jak si počínat na náročných kostkových úsecích.

Nizozemský mistr světa pásku proťal s náskokem rovných tří minut na nejbližší pronásledovatele. Ukazoval na své kolo, smál se, rukama zamířil do vzduchu.

Mathieu van der Poel se raduje z triumfu Paříž-Roubaix.

„Zaútočit tak brzy vlastně vyloženě plán nebyl,“ upřesňoval posléze. „Chtěli jsme závod udělat těžký. Věděli jsme, že to pro mě bude výhoda. Když se mi podařilo odjet, tak jsem si věřil. Viděl jsem, že finiš je po směru větru. Samozřejmě vás může postihnout defekt, ale měl jsem naštěstí velký náskok a za sebou týmové auto. Tak jsem si závěr mohl i trochu užít.“

Roubaix opanoval podruhé, loni ho rozhodl patnáct kilometrů před cílem. V letošní sezoně už má na kontě i prvenství z dalšího slavného klání Kolem Flander, které mimochodem rozhodl 54 kilometrů před cílem. Celkem už oslavil šest monumentálních vítězství.

„Úžasné. Nemám slov, moc si to užívám,“ usmíval se van der Poel. „Měli jsme tady neskutečně silný tým. Snad ještě lepší než loni. Musím klukům poděkovat, jakou práci pro mě odvedli, a jsem rád, že jsem ji zužitkoval.“

Van der Poel byl před Roubaix jasným favoritem. Konkurovat mu měl Wout van Aert, jenže ten si na konci března zlomil klíční kost a několik žeber a klání musel sledovat jen v televizi.

Největším vyzyvatelem mu měl být Mads Pedersen z Treku. Což se potvrdilo, Dán se i díky neúnavné práci Čecha Mathiase Vacka dlouho držel za Nizozemcem a párkrát i sám zaútočil. Jeho pokusy ale nikdy úspěch nepřinesly a když mistr světa šedesát kilometrů před cílem pořádně zabral, i on se musel sklonit.

Nakonec Pedersen ani nebyl druhý. Ve spurtu tříčlenné skupiny, která finišovala za van der Poelem, totiž nestačil na Philipsena.

Úžasný den pro Alpecin!

Jasper Philipsen (uprostřed) si jede pro druhé místo na Paříž-Roubiax, třetí je Mads Pedersen (vlevo), čtvrtý Nils Politt.

Na čtvrtém místě byl Nils Politt z UAE, pátý Stefan Küng z Groupamy a šestý Vermeersch.

Pavel Bittner z DSM dokončil závod na 29. místě se ztrátou sedmi minut, Vacek byl 43. s mankem 7:22 minuty.

Jak se vše odehrálo

Zhruba po dvaceti kilometrech se do úniku probojovala devítka cyklistů, v níž nejvíce práce odváděl Asgreen z Quick-Stepu. Ani jeho úsilí ale k ničemu nevedlo, peloton totiž odvážlivcům dovolil jen minutu a půl k dobru a když se balík přiblížil po 96 kilometrech k prvním kostkovým úsekům, náskok byl rychle pryč.

Na prvních pozicích hlavní skupiny úřadovala stáj Alpecin. Spolu s ní byla nejaktivnější sestava Treku, v níž se ve skvělé formě ukazoval i Vacek.

Stupně vítězů Paříž-Roubaix 2024. Zleva: druhý Jasper Philipsen, vítěz Mathieu van der Poel a třetí Mads Pedersen.

Jedenadvacetiletý republikový mistr byl hlavně na úvodních 150 kilometrech pořádně vidět. Zkušeně si držel čelní pozice, některé kostkové sektory dokonce absolvoval i na samém čele a udával tempo.

Právě držet si bezpečné čelní pozice je při Roubaix klíčové.

Říká se o něm, že během něj ani na minutu nemůžete polevit v koncentraci. Stačí jedno zaváhání a vaše šance mohou rychle skončit. Už po padesáti kilometrech se o tom přesvědčila asi třicítka jezdců, která se ocitla na zemi.

Mezi ní byli i sprinteři Milan z Treku a Viviani z Ineosu, kteří posléze odstoupili. Pád zabrzdil i Bettiola z EF či Merliera z Quick-Stepu.

Aby toho nebylo málo, na otevřených pláních jezdce trápil i vítr. I jeho příčinou se 150 kilometrů před cílem balík natáhl a když cyklisté najeli do čtvrtého kostkového úseku, už byl pořádně prořídlý. Pozadu se tou dobou ocitl i Pedersen, po několika kilometrech se ale dotáhl zpět.

Při nájezdu do slavného Arenbergu 96 kilometrů před páskou už hlavní skupina měla jen kolem třiceti mužů. I díky méně početnému balíku se všichni bez potíží propletli novinkou v podobě šikany, která mu předcházela.

První stovky metrů pětihvězdičkového úseku udával tempo Pedersen, pak se před něj dostal už samotný van der Poel a poprvé výrazněji ukázal svůj duhový dres mistra světa.

Kilometry po Arenbergu se nesly ve znamení defektů. Kolo měnil Philipsen z Alpecinu, Meeus z Bory a prázdnému kolu se nevyhnul ani Pedersen. K dánskému silákovi se ale stáhl Vacek a i jeho zásluhou se dotáhl zpět do skupiny favoritů.

Mathieu van der Poel se raduje z triumfu Paříž-Roubaix.

Situace se posléze na chvíli uklidnila. Pětašedesát kilometrů před dojezdem na velodromu se na čele pospojovala skupina čítající osmadvacet jezdců. Nechyběly v ní hvězdy van der Poel a Philipsen, Pedersen, ke kterému se po několikakilometrovém úsilí, kdy se už zdálo, že se mu lídři vzdalují, dotáhl i Vacek. Hned trojí zastoupení v ní měla Groupama s Küngem a nechyběli ani Pidcock z Ineosu či Degenkolb z DSM.

Klid ale nevydržel dlouho.

Šedesát kilometrů před cílem během tříhvězdičkového úseku Orchies totiž zabral van der Poel.

Přidával jednu sekundu za druhou na svou stranu. Třicet kilometrů před páskou už měl k dobru přes dvě minuty. Ve stíhací skupině zase odváděli skvělou práci van der Poelovi kolegové Philipsen a Vermeersch, kteří pokrývali snahy o nástupy.

Už dlouho dopředu tak nebylo o šampionovi pochyb.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix

(WorldTour) - 259,7 km

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 5:25:58, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 4. Politt (Něm./UAE Team Emirates) všichni -3:00, 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -3:15, 6. Vermeersch (Belg./Alpecin-Deceuninck) -3:47, ...29. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) -7:00, 43. M. Vacek (ČR/Trek-Segafredo) -7:22.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

ONLINE: Švédsko - Polsko 1:0. Favorit rychle vede díky Johanssonovi

12. května 2024,  aktualizováno  20:27

Sledujeme online Duel mezi Švédskem a Polskem uzavírá nedělní program hokejového šampionátu v ostravské skupině B....

Ostrava jako Lotyšsko. Podruhé jsme doma, pochvalují si Bukartsovi

12. května 2024  20:24

V sezoně byla pro Robertse Bukartse i jeho mladšího bratra Rihardse ostravská hokejová aréna jako...

ONLINE: Rakousko - Švýcarsko 0:0. Praha sleduje utkání alpských týmů

12. května 2024,  aktualizováno  20:22

Sledujeme online V posledním nedělním zápasu pražské skupiny A čelí Rakousko od 20.20 Švýcarsku. Stoprocentní...

Arsenal se vrací do čela anglické ligy. Výhru nad United zařídil Trossard

12. května 2024  17:29,  aktualizováno  20:20

V sobotu se na první místo sice vyšvihl Manchester City, teď si ho fotbalisté Arsenalu vzali...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...