Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Ve středu nás čeká výrazné ochlazení, ale potom se zase bude oteplovat

V novém týdnu nás v pondělí a v úterý stále čeká mimořádně teplé počasí s letními teplotami. Ve středu se potom výrazně ochladí, ale teploty jen klesnou k normálním hodnotám. V dalších dnech se potom opět bude oteplovat. Celkově bude příští týden teplotně výrazně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.

V pondělí bude na obloze většinou polojasno nebo skoro jasno, přechodně až oblačno. Půjde ale hlavně o vysokou oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, na jihu a v centrální části Čech až na 28 °C. Na téměř všech stanicích opět padnou teplotní rekordy pro daný den.

Mapa
Synoptická situace v pondělí - nad Francií už se bude nacházet studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý se čeká jasno až polojasno, vyskytovat se bude hlavně vysoká oblačnost. V Čechách ale k večeru od západu začne přibývat frontální oblačnosti a v Čechách se později místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejpravděpodobnější jsou bouřky v první polovině noci v Čechách. Ve druhé polovině noci potom přejdou do deště. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 27 °C, v Čechách až na 29 °C. Na téměř všech stanicích několikátý den v řadě padnou teplotní rekordy pro daný den.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - na řadě míst bude opět přes 25 °C, ale v Německu už bude studená fronta, zdroj: ventusky.com

Teploty
Očekávané srážeky v první polovině noci z úterý na středu, vyskytnou se také bouřky, zdroj: ventusky.com

Ve středu už se počasí výrazně změní. Od rána bude oblačno až zataženo a místy se vyskytnou přeháňky nebo déšť. Odpoledne se očekává ustávání srážek a večer od severozápadu i protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C. Oproti úterý tak poklesnou o více než 10 °C. Půjde ale o normální hodnoty pro tuto část roku.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu odpoledne - i přes ochlazení o více než 10 °C budou teploty jen průměrné, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už se opět čeká jasno až polojasno, večer od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C. Ráno budou kolem 4 °C a ojediněle se mohou objevit přízemní mrazíky (půjde o nejchladnější ráno v novém týdnu).

V pátek už bude více oblačnosti. Čeká se polojasno až oblačno, na jihu a jihovýchodě i skoro jasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C, na jihu a jihovýchodě až na 20 °C. Teploty kolem 20 °C a většinou polojasno nebo oblačno se čeká o víkendu. Srážky se objeví jen ojediněle. Další ochlazení k nám zřejmě dorazí v dalším týdnu a tentokrát by již mohlo přinést i podprůměrné teploty.