Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Teplota dosáhla až na 30 °C, vyskytl se u nás nejčasnější tropický den v historii měření

Dnes u nás měříme ještě vyšší teploty než včera. Zhruba na tři čtvrtě stanic se vyskytl letní den s teplotou nad 25 °C. V Praze a blízkém okolí a na jihu Čech jsou dokonce hlášeny teploty nad 29 °C. A v Praze a Českých Budějovicích na nejteplejších stanicích byl dosažen tropický den. Absolutně nejtepleji dnes bylo podle ČHMÚ na stanici České Budějovice - Rožnov (která měří 140 let), a to 30,9 °C. Zde se dnes dokonce jedná zároveň i o celkový dubnový rekord (předchozí byl z 29. dubna 2012, kdy tu naměřili 29,9 °C). Na tzv. tropický den se dnes dostali ještě v Praze-Komořanech (30,6 °C) a v Čáslavi (30,1 °C).

Jde o nejčasnější výskyt tropického dne na našem území v historii měření. Doposud tento rekord držela stanice Vlašim, kde bylo 17. dubna 1934 rovných 30 °C. Tento rekord byl ovšem o více než 10 dnů překonán.

Teploty
Vývoj teplot na stanici v Praze Komořanech, kde bylo naměřeno tropických 30 °C, zdroj: chmi.cz

Absolutní rekord pro celý duben dnes v ohrožení ale není. V roce 2012 bylo 29. dubna naměřeno 31,8 °C. Absolutní rekordy pro duben ovšem pocházejí většinou z konce měsíce, neboť v průběhu měsíce výrazně narůstá průměrná teplota s tím, jak se zvyšuje poloha slunce na obloze. Denní rekordy dnes budou překonány na téměř všech stanicích, na části ale padnou i měsíční rekordy.

Teploty
Teploty dnes v 15:00 - na velké části území se šplhají nad 27 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Ačkoliv jsou teploty zcela rekordní, pocitová teplota (teplota, kterou vnímá náš organismus) je o něco nižší. V letních měsících je totiž obvykle při tropických teplotách vyšší vlhkost. Dnes odpoledne klesla relativní vlhkost často pod 30 %. V létě při podobných teplotách dosahuje i 60 %. Pocitová teplota se tak sníží až o 5 °C. Také slunce není tak vysoko nad obzorem a méně tak hřeje.