Chlupáči, 7. 4. 2024

Foto: givaga / Shutterstock

Když vyrazíte na procházku k některé z vodních ploch, zkuste se na chvíli zastavit a pozorovat život na hladině či v okolí. Určitě uvidíte spoustu nejrůznějších ptáků. Které potkáte nejčastěji?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kachna divoká

Nejčastěji v okolí vodních ploch narazíte na kachnu divokou. Poznat ji dovede každý – zatímco samice je nenápadně hnědá, samec se pyšní zelenou hlavou, která se leskne už z dálky. Vzhledem k tomu, že jsou kachny většinou na lidi zvyklé, nebudou před vámi splašeně utíkat. A tak si jejich pozorování můžete opravdu užít.

Kromě kachen divokých můžete potkat také například čírku obecnou, lžičáka pestrého nebo poláky a morčáky či potápky.

Labuť velká

Podobně jako divoké kachny, i labutě jsou stálým „inventářem“ českých a moravských vodních ploch. Majestátní bílé ptáky (mláďata, i ta odrostlejší, bývají šedá) nemůžete zaměnit s jinými. Ani labutě vaše přítomnost nijak nerozhází. Jen pozor, pokud hnízdí či mají mladé – pak mohou u samce nastoupit ochranitelské sklony a mohou být z pochopitelných důvodů agresivní.

Lyska černá

Nepříliš velký vodní pták se zavalitějším černým tělíčkem a nezaměnitelnou bílou „lysinkou“ nad zobákem. Lysku zkrátka nemůžete přehlédnout. Charakterizuje ji i typický způsob plavání, při kterém kýve hlavou dopředu a dozadu. Je také poměrně zdatným potápěčem.

Slípka zelenonohá

Jak už název napovídá, na břehu tohoto ptáčka poznáte snadno – podle zelených nohou s dlouhými prsty. Na vodě ji zase identifikujete podle barevného peří v kombinaci šedé, hnědé a bílé a červeného zobáku se žlutou špičkou. Při chůzi či plavání cuká hlavou a ocasem, což z ní dělá dalšího z nepřehlédnutelných a nezaměnitelných vodních ptáků.

Kormorán velký

Výrazný černý pták, který je skvělým potápěčem i plavcem, to je kormorán. Často jej můžete vidět na kamenech s roztaženými křídly – to když si suší pírka po výletu do vody. Jsou také velmi dobrými rybáři, což ty lidské zrovna netěší. Každopádně se jedná o krásné ptáky, kteří rozhodně stojí za pozornost.

Racek chechtavý a racek bělohlavý

Racky dnes potkáte u řek především ve městech. Pozorovat můžete hned dva druhy těchto elegantních ptáků – velkého racka bělohlavého, pro kterého je typický žlutý zobák s červenou skvrnou a bílé peří na hlavě, a drobnějšího racka chechtavého, který má v teplých měsících černě zbarvenou hlavu, jež mu v zimě světlá.

Ledňáček říční

Ačkoli patří bezesporu k nejpestřejším ptákům, jež můžete v okolí vod potkat, jeho pozorování chce hodně trpělivosti. Modro-oranžového, nepříliš velkého ptáčka zahlédnete nejčastěji, když velmi rychle přelétá nad hladinou nebo vyčkává na kořist ve větvích u hladiny. Typický je pro něj také dlouhý špičatý zobák, který z něho dělá skvělého rybáře.

Kulík říční

Drobný ptáček s cupitavou chůzí na dlouhých nožkách, pro kterého je charakteristické bílo-hnědé zbarvení s nezaměnitelnou černou maskou a černým „obojkem“. Okolo oka má žlutý kroužek. Nejčastěji ho můžete pozorovat na březích řek i rybníků, kde vyhlíží kořist.

Orel mořský

Navzdory moři ve svém jméně se s tímto dravcem, který je shodou okolností největším, který u nás žije, setkat i u českých vodních ploch. Za letu jej poznáte díky velmi širokým křídlům, se kterými velmi pomalu mává, na zemi pak podle velké hlavy s velkým žlutým zobákem a klínovitého ocasu.

Volavka popelavá

Elegantní šedý pták s dlouhým krkem a dlouhými pírky na hlavě – to je volavka popelavá. Kromě vodních ploch či stromů v okolí vody se s ní často setkáte také na loukách a polích, kde číhají na drobné hlodavce.

Setkat se můžete také s volavkou bílou, která – jak už název napovídá – má peří čistě bílé a tmavé nohy.

Čáp bílý

Velký a výrazný černo-bílá pták s dlouhým zobákem, se kterým se setkáte nejen v okolí vody, ale také na polích a loukách, kde často loví. Hnízdí velmi rád na vyvýšených místech – a tak čapí rodinka často obývá opuštěný komín.

Zahlédnout můžete také jeho příbuzného čápa černého, který se, jak už jeho název napovídá, pyšní nádherným černým peřím.

Autorský článek

Foto: Shutterstock

Zdroje: Česká společnost ornitologická: Čapí rodina; Česká společnost ornitologická: Ptáci mokřadů Středočeského kraje; Karel Šťastný: Vodní ptáci; vydavatelství: Aventinum; rok vydání: 2019; ISBN: 9788074421136

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock