Rekonstrukce obličeje upírky ze 16. století: Žena byla pohřbena s cihlou v ústech

Vědec vytvořil 3D fotografie obličeje ženy, kterou místní obyvatelé považovali za upírku. Ve skutečnosti měla v ústech cihlu, která jí měla zabránit v pojídání mrtvých.

Vědcům se podařilo zrekonstruovat tvář ženy ze 16. století, která byla před několika lety nalezena s cihlou zaseknutou v ústech. Působivé 3D fotografie, které vědci vytvořili z nově vytvořené lebky, vytvářejí obličej se špičatou bradou, šedivými vlasy, vrásčitou kůží a mírně křivým nosem. Jak uvedl deník New York Post, cihla v ústech podle odborníků naznačuje, že předmět jí měl zabránit v pojídání mrtvých. Místní obyvatelé se totiž domnívali, že se mělo jednat o upíra.

Podivné tělo věci bylo objeveno v hromadném hrobě na benátském ostrově Lazzaretto Nuovo. Místo bylo v 15. a 16. století využíváno jako karanténa pro lidi trpící dýmějovým morem neboli černou smrtí. V roce 2006 zde archeologové našli několik těl, která byla pohřbena o několik století dříve. „Když podle legendy identifikovali upíra, který měl být za mor zodpovědný, pohřbili ho s cihlou v ústech. Měl to být ochranný prvek, který mu měl zabránit v dalším krmení a také v nakažení dalších lidí,“ uvedl forenzní badatel a 3D grafik Cícero Moraes.

Zdroj: New York Post, Titulní obrázek: Pixabay.com/RondellMelling