Digitální stavební řízení má startovat v červenci. Obce očekávají potíže

Události: Problémy s digitalizací stavebního řízení (zdroj: ČT24)

Úřady nestíhají přípravu na digitální stavební řízení, které má být podle nového stavebního zákona spuštěno od prvního července. Na radnicích si stěžují, že nemají od ministerstva pro místní rozvoj dost informací. Chybí podle nich vyhlášky, metodika i slibovaný Portál stavebníka.

Dosud si zaměstnankyně stavebního úřadu Prahy 8 vozí nové projekty, které budou schvalovat, z podatelny. Všechny spisy si pak v papírové podobě skladují u sebe v kanceláři. Za tři měsíce už by to mělo být jinak: lidé by projekty posílali on-line přes Portál stavebníka.

Jenže chybí prováděcí předpisy i samotný software, se kterým budou pracovat. Řada měst a obcí – včetně Prahy – se shoduje, že přípravu na digitální stavební řízení nestihnou. A očekávají obtíže.

„Potřebujeme i metodiku postupu. Ten určí vyhláška, kterou dostaneme někdy na přelomu května a června. A tady se dostáváme do opravdu kritické roviny,“ upozorňuje předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů a tajemník úřadu Prahy 6 Jan Holický.

Místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil (ANO) pak upozorňuje, že systém by měl být propojený i s dalšími systémy měst a obcí. „To vůbec není řešené. A to se za měsíc opravdu stihnout nedá,“ dodává.

První verze softwaru pro stavební řízení už ministerstvo dostalo. Nyní je testuje – úředníci se s nimi začnou učit v polovině května.

Rušily se soutěže


Vrchní ředitelka sekce výstavby ministerstva pro místní rozvoj Leona Gergelová Šteigrová vysvětluje, proč se vše děje na poslední chvíli. „Novela stavebního zákona byla schválená v polovině minulého roku. Takže práce začaly intenzivně loni na podzim. Pokud jde o informační systém, tak jsme museli změnit architekturu, zrušit původní předražené soutěže a se vším začít znovu.“

Digitalizace stavebního řízení vyjde podle ministerstva na 650 milionů. Původní plány počítaly i s trojnásobkem.

„Jakýkoliv náběh velkého, agendového, celorepublikového systému přináší problémy. Pokud bude jakýkoliv nedostatek, nebude v moci obcí to rozběhnout včas,“ soudí Holický.

Posunutí termínu ministerstvo odmítá


Posunutí startu digitálního stavebního řízení na později ministerstvo odmítá, podle něj termín stihnou.

„Jakékoliv posunutí bude stát naši ekonomiku velké množství prostředků. Proto je pro nás tak klíčové, abychom skutečně od prvního července tuto možnost stavebníkům dali,“ tvrdí Gergelová Šteigrová.