Středa , 01. 05. 2024

Blahoslav

Alarm Evropské komise: Kosmetika na černé listině! Hrozí vám po použití závažné zdravotní komplikace?

Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.
kosmetika
jaká kosmetika dostala od EU zákaz?

08. 04. 2024

08. 04. 2024

Bezpečnostní varování která kosmetika je nebezpečná?

V nedávné době byla veřejnost v celé Evropě upozorněna na alarmující zjištění týkající se některých oblíbených kosmetických produktů. Systém Safety Gate, evropská platforma pro rychlé varování před nebezpečnými výrobky, odhalila v České republice, Estonsku, Francii, Německu a Rumunsku přítomnost kosmetiky, která by mohla vážně ohrozit zdraví svých uživatelů. Která kosmetika je nebezpečná?

Nebezpečná látka v oblíbených produktech

Konkrétně jde o toaletní vody, sprchové gely, tělová mléka a barvy na vlasy obsahující butylfenyl methylpropional (BMHCA), známý také pod názvem lilial. Tato látka, která dodává kosmetice příjemnou květinovou vůni, je od roku 2022 v Evropské unii zakázána kvůli svým potenciálně škodlivým účinkům na reprodukční systém. Existují obavy, že BMHCA by mohla poškodit zdraví nenarozeného dítěte a způsobit podráždění kůže.

Produkty, které máte doma i vy

Mezi produkty, na které bylo vydáno varování, patří například sprchové gely značky Fa – konkrétně varianty Ocean Waves Scent pro muže, Divine Moments, Hawaii Flower & Oil, Duschgel Beach Love a 3 v 1 Active & Pure rovněž pro muže. Dále bylo varováno před toaletní vodou Fire Fight od Gordano Parfums, padělky parfému Chloé Love, barvami na vlasy od Syoss a Palette Intensive Color Creme a lakem na vlasy Schwarzkopf Glam Ponytail.

Na webu TN.cz byl zveřejněn seznam jaká kosmetika může být nebezpečná. Doporučuje se všem, aby si seznam prohlédli a zkontrolovali, zda některé z těchto produktů nemají doma.

Co radí EU?

Spotřebitelé si mají dát pozor, nebezpečná kosmetika je velice oblíbená. Proto při nákupu by spotřebitel měl věnovat pozornost složení produktů. V případě, že se v seznamu složek objevuje BMHCA nebo lilial, je doporučeno takový výrobek nekupovat. Evropská komise a národní regulační orgány spolupracují na odstranění těchto nebezpečných produktů z trhu, ale zodpovědnost leží i na ramenou informovaných spotřebitelů.

K TÉMATU  Trendy barva vlasů letošního podzimu? Medová!

Je důležité zdůraznit, že zdraví a bezpečnost by měly být vždy na prvním místě, a to i v kontextu každodenní péče o tělo a krásu. Síť Safety Gate i nadále bdí nad bezpečností produktů dostupných na evropském trhu, aby ochránila zdraví občanů EU.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Proč je šnečí sliz tak žádaným kosmetickým přípravkem?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Do svého jídelníčku můžeme zakomponovat celou řadu potravin. Zapomínat nesmíme především na zeleninu, konkrétně na rajčata, která jsou mnohdy lékaři i odborníky na zdravé stravování označována za zázračnou potravinu. Proč si rajčata vysloužila takovou přezdívku? Proč je mnozí označují za “zázračná”? Důvodem toho jsou zdravotní benefity. Ať už přidáte rajčata do omáčky, polévky nebo jenom na chleba s máslem, uděláte tak něco pro své zdraví.
Pejskové, kočičky, ale i malí ježci nebo klokan. Zvířecí miminka, která jsou tak roztomilá, že už sladší být ani nemohou. Chlupaté mazlíčky milujeme, a tahle mláďátka jsou prostě k zulíbání. Tohle vám udělá na tváři úsměv!
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
První rande je důležitým momentem, z něhož se může – či nemusí – vyvinout vztah, nebo dokonce láska. Jak zapůsobit a co raději nedělat?
Poslední dny před Štědrým dnem! Sobota bude nejspíš ve znamení úklidu, i tak byste si ale měly najít čas na odpočinek. Zlatá neděle je pak den pro nákup těch úplně posledních chybějících dárků. Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co vás může o víkendu potkat.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
Silvestr je čas oslav, radosti a společenských setkání, a otázka alkoholu a jeho role ve společenském kontextu může vyvolat rozporuplné pocity. V dnešním článku na Dámské Lize se zamýšlíme nad tématem pití alkoholu během silvestrovských oslav, zejména v pracovním prostředí. Přinášíme vám přehled možností, etikety a důležitých aspektů, které byste měli vzít v úvahu, abyste si mohli s kolegy připít k novému roku s respektem a uvědoměním.
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!
Postel nebo televize, schovaná ve zdi, schovaný úložný prostor pod postelí nebo skládací stolky. Skládání všeho, co se dá. Je to účelné a praktické! Podívejte se na chytré vychytávky, které dokáží ušetřit spoustu místa ve vašem prostoru pro žití.

Výběr článků

V rámci jarní edice letošního týdne módy se konala rovněž tradiční soutěž VAN GRAAF Junior Talent, která mezi ostřílenými designérskými esy nabízí neméně zajímavou podívanou. Vítězem tohoto ročníku se stal Tomáš Němec.
V létě je čas cestování, a to bývá mnohdy pro lidi s dětmi noční můrou. Jedním z řešení je jezdit na výlety v noci, ale například cesta k moři zabere i více času, než jsou děti ochotné spát. Proto bychom vám rádi doporučili některé hry, které děti stoprocentně při jízdě v autě zaujmou a zabaví.
Zvládání rodinného života může být výzvou, ale s několika jednoduchými a efektivními tipy můžete vytvořit harmonii a organizaci ve svém domově. V našem článku "Tipy na organizaci rodinného života" vám přinášíme osvědčené strategie a triky, jak lépe spravovat čas, úkoly a komunikaci ve vaší rodině. Od plánování rodinných aktivit po efektivní rozdělování domácích povinností – objevte praktické rady, které vám pomohou vytvořit klidný a organizovaný rodinný život. Dejte nám šanci vám přinést jednoduchost do každodenního chaosu!

Nepřehlédněte

I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek