Obrázek k článku Měsíc jazzu v Brně. JazzFestBrno přivítá  Samaru Joy či Emmeta Cohena
| Šárka Hellerová | Foto: Meredith Truax

Měsíc jazzu v Brně. JazzFestBrno přivítá Samaru Joy či Emmeta Cohena

Bohatý dubnový program akce JazzFestBrno nabídne oslavy jazzu nejen v jeho oficiálně stanovený svátek, který připadá na 30. dubna, ale v průběhu celého měsíce. Hudební fanoušky čeká například koncert americké zpěvačky Samary Joy, čerstvé držitelky Grammy v kategorii Nejlepší nový umělec, či vystoupení pianisty Emmeta Cohena, který je svěžím elementem současné newyorské scény.

Samara Joy, která loni překvapivě přinesla jazz do hlavních, tedy nadžánrových kategorií cen Grammy, vystoupí 13. dubna v již vyprodaném Sono centru. Stala se po Esperanze Spalding teprve druhou jazzmankou na soupisce vítězů v historii Grammy, upozorňoval Ondřej Bezr po jejím loňském úspěchu. „Vítězství Samary Joy je o to podivuhodnější, že na rozdíl od své předchůdkyně, zaměřené přece jen více do široka a beroucí si tu z funku, tu z popu, aktuální vítězka kategorie žádné kompromisy nepřipouští. Je jazzovou zpěvačkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí takových dam, jako byly Billie Holiday, Ella Fitzgerald nebo Sarah Vaughan – z jejichž repertoáru si také ostatně vybírá písně, které interpretuje na koncertech i na dvou dosud vydaných albech,“ vysvětloval Bezr a připomněl, že za album Linger Awhile získala Samara Joy svou druhou Grammy, tentokrát žánrovou. Deska byla oceněna v kategorii Nejlepší vokální jazzové album.

Na samotný mezinárodní den jazzu organizátoři přichystali v Divadle Husa na provázku koncert dvojice Kravchenko Clees Duo, které tvoří ukrajinská zpěvačka Kateryna Kravchenko a lucemburský vibrafonista Arthur Cleese, a amerického pianisty Emmeta Cohena s jeho triem. O Cohenovi se říká, že propojuje generace jako málokdo jiný. Vzdává svou tvorbou intenzivní hold jazzovým mistrům, zároveň žije naplno v přítomném okamžiku. Newyorský byt Emmeta Cohena začala média nazývat nejexkluzivnějším jazzovým klubem. Na koncerty, které tam během covidu začal pořádat, se kromě kapely a hudebních hostů vejde už jen přibližně osm diváků. Přenosy z „Emmet`s Place“ si na YouTube získaly obrovskou popularitu a z domova mladého hudebníka se stalo oblíbené místo setkávání newyorské jazzové scény. O tom, že Emmet Cohen touží hudbou propojovat svědčí i jeho edice alb Master Legacy Series. V jejím rámci hraje se zasloužilými veterány amerického jazzu. Jeho výzvu již přijali Jimmy Cobb, Ron Carter, Benny Golson, Albert „Tootie“ Heath, George Coleman a Houston Person. „Projekt rozhodně ještě neskončil. I v budoucnu si přeji hrát s mistry. Hodně výjimečné pro mě bylo v době, kdy díl vznikal, hraní s Ronem Carterem. Hodně jsem se naučil,“ pochvaluje si Emmet Cohen v aktuálním rozhovoru pro Headliner. „Ve svých třiceti třech letech stihl udělat pro jazzovou scénu víc než zástupy jiných,” chválí umělce Vilém Spilka.

Už zmíněné koncerty slibují mimořádné hudební zážitky, nebudou však v nadcházejících dnech v Brně zdaleka jediné. Nová klubová řada Club Life v Cabaretu des Péchés uvede v české premiéře americké trio New Jazz Underground. „Jejich hudba swinguje i bluesuje v jazzové tradici, je ovšem postavena na ryze současné improvizaci, a hlavně mladistvé energii. Navíc názvy jejich skladeb navíc napovídají, že kromě skvělé hudby si s nimi užijeme i spoustu zábavy,” přibližuje trojici umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Virtuozity, energie i humoru kapely New Jazz Underground se publikum dočká již 9. dubna. Ten den se na stejném místě představí i americká zpěvačka Gretchen Parlato a beninský kytarista a zpěvák Lionel Loueke. 21. dubna novou dramaturgickou řadu pro první polovinu roku uzavře americký klavírista a klávesista Julian “J3PO” Pollack se svým triem. JazzFestBrno a jeho program budou pokračovat i následující měsíc – mimo jiné koncerty kapely Snarky Puppy, jež slaví 20. výročí, či Chrise Bottiho, kterého můžete znát například díky jeho spolupráci se Stingem či Paulem Simonem.