Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V olympijské kvalifikaci rozhodnou detaily. Postup na ME je radost, říká brankářka házenkářek Kudláčková

Bylo to dlouhé trápení, ale se šťastným koncem. Národní tým házenkářek postoupil na zimní Euro po velkém obratu s Portugalskem. Sedmkrát skórovala Markéta Jeřábková a na výhře má svůj velký podíl i brankářka Petra Kudláčková. Ji i celý tým teď čeká boj o účast na olympijských hrách. Přímé přenosy kvalifikace sledujte od čtvrtka na obrazovkách České televize a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářka Kudláčková nejen o olympijské kvalifikaci

Prohrávaly o sedm gólů, ale ani v nejmenším to nevzdaly. Přístup českých házenkářek proti Portugalsku ocenil i kouč Bent Dahl, který věděl, kolik technických chyb jeho svěřenkyně udělaly. Navíc neproměnily plno střel z šesti metrů. 

Kudláčková v závěrečném souboji chytila dvě sedmičky, a Češky tak jedou po čtyřech letech na mistrovství Evropy. Jak dopadne olympijská kvalifikace?

Ve Španělsku budou házenkářky hrát s domácím výběrem, Nizozemskem a Argentinou. Pokud by uspěly, na Hry by jely poprvé po šestatřiceti letech.

"Nesmíme mít v hlavách zápas ze světového šampionátu, bude to něco jiného, protože Španělky budou hrát doma. Co rozhodne? Asi nějaká momentální forma, trochu toho štěstí a příprava na soupeře. A hlavně spousta detailů," ví Kudláčková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Portugalsko

"Nechci žádné utkání jen odehrát. I Nizozemky mohou mít slabé utkání. Budeme s nimi hrát už poněkolikáté, takže jednou to přijít musí a doufáme, že to přijde teď v olympijské kvalifikaci. Už od prosince mám pocit, že to máme schované na duben," dodává v rozhovoru pro ČT sport.

Těší ji však i to, že po čtyřech letech jede s týmem na Evropu. Národní tým postoupil počtvrté z posledních pěti evropských kvalifikací, minule neuspěl ještě pod předchozím trenérem Janem Bašným.

"Celá radost je umocněna tím, že se to nevyvíjelo úplně snadno. Bylo to náročnější, než jsme si představovaly. V prvním poločase nám drhnul útok a celá útočná fáze. To nás hodně trápilo."

Závěrečný turnaj budou od 28. listopadu do 15. prosince hostit Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko. Soupeřky ve čtyřčlenné základní skupině určí českému týmu los, který se uskuteční 18. dubna ve Vídni.

Je nám líto, video expirovalo.
Emotivní závěr utkání Česko – Portugalsko

Tým českých brankářek je podle ní spolehlivý. "Když se nedařilo jedné, dařilo se druhé," říká opora Slavie, jejímž trenérem je Daniel Čurda, který zároveň dělá Dahlovi asistenta.

"Občas si z toho dělám legraci, že všude vidím Čurdu. Ale je to obrovský odborník a funguje to. S Bentem komunikují dobře," říká Kudláčková.

Dahla vnímá jako velký přínos pro reprezentaci. "Pracuje s námi asi rok a půl a myslím, že s námi udělal velký kus práce. Je to klidnější stratég," doplňuje devětadvacetiletá hráčka.

Brankářka národního týmu prošla i francouzským Dijónem. "To angažmá mě ale asi zastihlo v ne úplně osobním optimálním nastavení, takže jsem tam byla maličko vyhořelá."

V cizině se živila jako kartografka. "Bylo to z mé iniciativy. Chodila jsem si přes den editovat, dělat mapy. Bylo to zajímavé a jsem ráda, že jsem si takovou zkušeností mohla projít," směje se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články