Ulcerózní kolitida se pozná rychle, u Crohna už je to složitější

0
10281
Crohna
Foto: Freepik.com

Zatímco na ulcerózní kolitidu přijde lékař i v několika týdnech, diagnostika Crohnovy choroby trvá rok až rok a půl. Její příznaky pacienti dlouho přecházejí a potvrzení Crohna podmiňují i mnohá speciální vyšetření.

Ve svých počátcích se Crohnova nemoc neprojevuje nijak zvlášť nápadně, i když jde o příznaky, o kterých se moc dobře nemluví. Pacient pociťuje bolesti břicha, nepravidelně se vyprazdňuje a mírně ztrácí na hmotnosti. Některé dny bývají tito pacienti bez energie, vyčerpaní. Jelikož ale jde o docela časté příznaky, které se čas od času objevují i u zdravých lidí nebo pacientů s jinými nemocemi, prodlužuje se tím doba diagnostiky Crohnovy nemoci.

„Příznaky Crohnovy choroby bývají na začátku vágní. Pokud přetrvávají, měl by praktický lékař provést základní laboratorní vyšetření včetně vyšetření stolice. Jestliže výsledky odhalí chudokrevnost a zánětlivé parametry, odešle pacienta do péče specialisty,“ popisuje základní diagnostiku v praxi zástupce přednosty II. gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové doktor Tomáš Douda.

A je to i nutnost podstoupit několik speciálních vyšetření, která prodlužují dobu, kdy se na nemoc u pacienta přijde. Jak upozorňuje doktor Douda, nejde totiž pouze o laboratorní a sonografické vyšetření. Součástí diagnostiky Crohna je i endoskopické vyšetření a CT či magnetická rezonance.

„Crohnova choroba může postihnout jakoukoli část trávicí trubice. Ať už se jedná o spojení tenkého a tlustého střeva, nebo o horní části tlustého střeva. Proto je v jejím případě nutný komplex mnoha vyšetření,“ vysvětluje gastroenterolog prof. Milan Lukáš.

Největším rizikem rozvoje Crohna je nemoc v rodině

Vedle ulcerózní kolitidy, která rovněž spadá do skupiny idiopatických střevních zánětů [Inflammatory Bowel Disease, IBD], se tak v klinické praxi na Crohnovu nemoc přichází u pacientů podstatně později.

„Stanovení diagnózy ulcerózní kolitidy je relativně snadné. Pacienti se totiž potýkají s opakovaným nucením na stolici. Dochází u nich k vyprazdňování krve a hlenů. Takže brzy navštíví lékaře, který tuto nemoc dokáže odhalit poměrně rychle,“ říká prof. Lukáš.

Kanadský chirurg úspěšně popularizuje zdravý řitní otvor

Oproti ulcerózní kolitidě se na Crohnovu chorobu podle profesora přichází v průměru mezi dvanácti až šestnácti měsíci od doby, kdy si pacient všiml prvních obtíží.

„Včasná diagnostika Crohnnovy choroby je zásadní, znamená totiž i včasnou léčbu, která vede k potlačení aktivity zánětu, a pomáhá tak předejít definitnímu poškození střeva,“ říká k úspěšnosti léčby chronických zánětů střev Katarína Mitrová, specialistka v oboru dětské gastroenterologie, hepatologie a výživy ve Fakultní nemocnici Motol.

S Crohnovou chorobou se v Česku léčí 35 tisíc pacientů

S Crohnovou chorobou se podle něj v Česku léčí přibližně 35 tisíc pacientů. U osmi až deseti procent z nich se nemoc projeví už v dětství. Podle gastroenterologů se střevní chronická nemoc často zaměňuje za akutní apendicitidu [náhlá příhoda břišní kvůli zanícení apendixu, pozn. red.]. V případě krvavých průjmovitých stolic bývá mylně považovaná za infekční onemocnění nebo krvácení při hemeroidech.

„Ústup obtíží nemusí znamenat, že u nemocných dochází ke zhojení zánětu na trávicí trubici. Především u Crohnovy choroby je důležité pacienty dlouhodobě sledovat. Hrozí jim závažnější komplikace, zúžení trávicí trubice či její proděravění,“ upozorňuje prof. Lukáš.

Pak dochází u pacientů k vážným problémům s průchodem potravy. Při proděravění trávicí trubice navíc může zánět prostoupit do přilehlých orgánů. V takovém případě je nutná rychlá operace, upozorňuje na rizika neléčených chronických střevních zánětů prof. Lukáš.

Idiopatický střevní zánět není důvod k nepočetí potomka

 

U dětí by měli rodiče a ošetřující pediatři zpozornět při jejich pomalejším růstu, protože k dalším příznakům nemoci u dětí patří porucha růstu. Vůbec nejvyšším rizikem rozvoje Crohnovy nemoci je podle zkušeností gastroenterologů výskyt některého z idiopatických střevních zánětů v rodině.

Dětští pacienti s diagnostikovanou IBD se léčí na pracovišti dětského gastroenterologa ve specializovaném centru. Tam mají zkušenosti s diagnostikou, léčbou i případnými komplikacemi, které se ani střevním zánětlivým onemocněním nevyhýbají.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here