Jak si doma vypěstovat avokádo? Je to jednoduché!

Přidat na Seznam.cz

Avokádo je jedním z nejlepších plodů léta, protože má vysoký obsah živin. Vypěstovat si vlastní avokádový stromek ze semínek je překvapivě snadné a je to skvělý vzdělávací projekt pro domácnosti i třídy. Podívejte se na našeho praktického průvodce níže, v němž se dozvíte, jak vypěstovat avokádový stromek z pecek v interiéru.

Odstraňte a vyčistěte pecku

Nejprve je třeba opatrně odstranit pecku z avokáda (aniž byste ji rozřízli) a poté ji očistit od všech plodů (často pomáhá namočit pecku na několik minut do vody a poté vydrhnout všechny zbylé plody). Dávejte pozor, abyste neodstranili hnědou slupku na pecce – to je obal semen.

Zjistěte, který konec je „nahoře“ a který „dole“

Některé avokádové pecky jsou mírně podlouhlé, zatímco jiné mají tvar téměř dokonalé koule. Všechny avokádové pecky však mají „spodek“ (z něhož vyrůstají kořeny) a „vršek“ (z něhož vyrůstají klíčky). Mírně špičatější konec je vrchol a plochý konec je dno. Aby vám jamka vyklíčila, musíte spodní konec s kořeny vložit do vody, takže je velmi důležité zjistit, který konec je „nahoře“ a který „dole“, než ji začnete propichovat párátky.

Propíchněte třemi párátky

Vezměte tři párátka a zapíchněte je pod mírným úhlem směrem dolů do avokádového semínka. Tato párátka jsou lešením pro avokádo, které vám umožní opřít spodní polovinu avokáda o vodu, proto je třeba párátka pevně zaklínit.

Doporučujeme je zapíchnout pod mírným úhlem (směrem dolů), aby se větší část avokádového základu opírala o vodu, když je postavíte nad sklenici. Pokud se vám nedaří semínka avokáda vyvážit, je nyní na trhu řada pěstebních sad a také stylových sklenic a zavařovacích sklenic, které semínka podepírají a tento proces usnadňují.

Vložte semínko napůl ponořené do sklenice s vodou

Pak ho postavte na klidný parapet se slunečním světlem. Je vhodné použít průhlednou sklenici, abyste snadno viděli, kdy začnou růst kořeny a kdy je třeba vyměnit vodu. Mnoho příruček doporučuje měnit vodu každý den, ale je lepší měnit vodu každých pět dní až zhruba týden.

Je třeba dbát na pravidelnou výměnu vody, abyste zabránili růstu plísní, bakterií a hub, které mohou zničit váš malý avokádový výhonek.

Počkejte, až semínko avokáda vyklíčí

Mnoho příruček uvádí, že klíčení může trvat dva až čtyři týdny, ale obvykle to trvá nejméně osm týdnů, než se objeví klíček, takže buďte trpěliví. Zde je popsán proces, jehož budete svědky:

Vrchní část avokádové pecky vyschne a vytvoří se na ní prasklina a vnější hnědá slupka semene se odloupne.

Prasklina se rozšíří až na dno avokádové jamky a prasklinou na dně začne vyrůstat drobný kořen.

Kořen se bude stále prodlužovat (a může se větvit) a nakonec z avokádové jamky vykoukne malý klíček.

NIKDY nenechávejte kořenový krček neponořený uschnout. To by znamenalo smrt vaší rostliny.

Když je stromek vysoký asi 15 cm, zasaďte ho

Když je stonek dlouhý asi 15 cm, zkraťte ho na 8 cm, čímž podpoříte nový růst. Když opět dosáhne výšky 15 cm, zasaďte jej do bohaté humusové zeminy v květináči o průměru 25 cm, přičemž horní polovinu semene ponechte odkrytou.

Umístěte na slunný okenní parapet. Avokádo miluje slunce. Čím více slunce, tím lépe.

Zalévejte a sledujte, jak roste

Často ho zalévejte s občasným hlubokým namočením. Půda by měla být vždy vlhká, ale ne moc mokrá.

Odštípněte horní listy, abyste podpořili vegetaci

Když stonek dosáhne výšky 30 cm, zaštípněte horní dva listy. Tím podpoříte růst bočních výhonů a dalších listů, takže rostlina bude bujně růst.

Pokaždé, když rostlina vyroste o dalších 15 cm, zaštípněte 2 nejnovější sady listů na vrcholu.