Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Bezplatné testování
08. 4. 2024

Patnáct minut. Jen tolik času zabere test na infekční nemoci, který je anonymní a zdarma. „Byli bychom rádi, kdyby lidé tuto příležitost využili a překonali své obavy. Víme, že může být těžké odhodlat se a přijít. Lidé také mívají strach z toho, jak test dopadne. Nicméně lepší je vědět než nevědět. Včasný záchyt nemoci zvyšuje šance na léčbu a zároveň velmi limituje její další nevědomé šíření,“ vysvětluje Bc. Pavla Vacíková, vedoucí Kontaktního centra PREVENT ve Strakonicích.
Samotný test bude v odběrové sanitce provádět zdravotník z kapilární krve odebrané z prstu. Po vyšetření se každý otestovaný dozví svůj výsledek během několika minut. Testy spolehlivě odhalí žloutenku typu B a C, HIV a syfilis.
Proč se přijít otestovat? Infekce jako je virus HIV nebo žloutenka typu C se nemusí projevit řadu let. Mnozí tak o tom, že jsou nakažení, ani neví. Bezplatné testování je příležitost, jak nemoc odhalit a získat potřebné informace pro prevenci, popř. léčbu.
PREVENT 99 testuje na infekční nemoci už několikátým rokem. Za tu dobu velký počet lidí s pozitivním testem už nastoupil, nebo úspěšně absolvoval léčbu, která je v dnešní době poměrně jednoduchá, rychlá a vysoce účinná.
Mobilní testování pro veřejnost zajišťuje PREVENT 99 ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc. Bezplatné testování podpořila společnost AbbVie.

Kontakt pro média:
Bc. Pavla Vacíková, vedoucí Kontaktního centra PREVENT Strakonice, tel: +420 725 839 389,