Menu
Přihlásit se

Když v únoru 1929 karlínští rošťáci v čele s Klementem Gottwaldem a kominternou v zádech provedli převrat v Komunistické straně Československa, aby jí podřídili vůli Stalina, byli z ní ausgerechnet vyhozeni spisovatelé Jaroslav Seifert, Helena Malířová, Vladislav Vančura a další. Rázem vyletěli z partaje, protože na věc měli jiný názor než hoši z Karlína. V neděli místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík v České televizi prohlásil, že předsednictvu své strany navrhne vyloučení bývalého lídra lidovců Cyrila Svobody...

Max Špaček Max Špaček
Publikováno 08/04/2024
Doba čtení < 1 min.
Vyhazovat z partaje uměl dobře Klement Gottwald. Zdroj: Profimedia

Také Svoboda má prý v poslední době špatné názory. Navíc poskytl rozhovor serveru Voice of Europe, u něhož posléze odhalila tajná služba jistou spojitost s Ruskem. Kromě toho moderátor rozhlasové stanice ČRo Plus Tomáš Pavlíček se pana Svobody v pondělí zeptal, jestli nepoškozuje obraz KDU-ČSL, když ji propojuje s proruským webem. Pan Svoboda celkem rozumně odpověděl, že když mluvil s Voice of Europe, promoskevská orientace tohoto média nebyla naší kontrarozvědkou ještě zjevena a zůstávala pro všechny hlubokým tajemstvím.

Vzápětí redaktor Pavlíček zmínil fotografii z roku 2015 pořízenou v moskevském hotelu Metropol během slavnostní večeře po konferenci konané při příležitosti 10. výročí televize Russia Today. Na snímku sedí Svoboda spolu se sedmi dalšími hosty u jednoho stolu s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Někdejší šéf české diplomacie to vysvětlil tím, že ho ke stolu ruského prezidenta posadili proto, že umí rusky.

Vylučování z partaje za názory se stalo oblíbeným nástrojem vnitrostranického boje československých komunistů od konce dvacátých let minulého století a vyvrcholilo na konci let šedesátých.

Není vyloučeno, že v padesátých letech minulého století komunisté používali v boji proti zrádcům ve svých řadách i fotografie, na nichž byla oběť stranické čistky zvěčněna s někým, kdo se stal později nepřítelem. Obecně ale takový případ znám není.

Tak nebo tak, doposud se zdálo, že tyto praktiky vzaly za své spolu s koncem vlády jedné strany před pětatřiceti roky…

Komentáře (8)

  1. Včera večer po 22h na ČT24 rozhovor s C.Svobodou připomínal inkviziční soud v čele s jakýmsi Balíkem z brněnské FSS a vzteklou redaktorskou fenou. Svoboda si v minulosti dovolil sedět na nějaké oficiální akci u jednoho stolu s V.Putinem a to je samozřejmě hrdelní zločin!

Napsat komentář