Nevyzpytatelná příroda. Letní dny v dubnu, květy, kam se podíváš

Jaro je tu v plné kráse. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Květy, květy, květy. První dubnová neděle se předvedla ponejvíce v bílém. Ale i v mnoha jiných barvách květů. Kvete vše. Záhony, ovocné stromy i keře. A teplotně se neděle také vytáhla. Srovnání s loňským rokem je velmi zajímavé.

„Jestli mne mé loňské záznamy neklamou, pak 7. dubna mírně pršelo a přes den se teploměr dostal někam k osmi stupňům. Letos je všechno jinak, ta disproporce ja až udivující, rozdíl v teplotách rozhodně více než patnáct stupňů, to je zajímavé,“ říká spolupracovník portálu Zlin.cz Karel Palička, který žije léta v Karolince na Vsetínsku a mimo jiné se věnuje i pozorování počasí.

Také na Valašsku je příroda v jednom květu, ještě více to platí o dalších částech rozmanitého Zlínského kraje. Na Hané a na Slovácku.

Ve Velehradě je dalším znalcem přírody Vojtěch Luža, který se společně s rodinou stará léta o rodinné vinohrady i ovocné stromy.

„Udělali jsme si podle našich záznamů srovnání s průměrem předešlých let. Jak u ovoce, tak třeba právě ve vinohradě. Dospěli jsme k zajímavému číslu. Vše je uspíšeno o šestnáct dnů a současný trend počasí napovídá, že může dojít k dalšímu urychlení. Nakonec si ale příroda vždy najde své tempo, myslím, že ochlazení v polovině dalšího týdne přichází jako na zavolanou,“ konstatuje zkušený znalec.

V plném květu jsou ovocné stromy, teď ve všech polohách nasadily bohaté květy třešně, jabloně, hrušně i švestky.

„Pohled je to samozřejmě nádherný, láká to k jarním, možná už spíše letním výletům do přírody. Čekejme samozřejmě větší množství pylů v ovzduší a problémy lidí s alergickými reakcemi. Ale se vším si umíme poradit,“ připomíná vedoucí lékař Lázní Luhačovice a.s. Petr Pšenica.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x