8. 4. 2024

Seriálová abeceda: F

Seriálová abeceda: F

Po delší pauze se vracíme s naší seriálovou abecedou. Dneska se podíváme na legendární seriály na písmenko „F“, kterých se v televizní historii rozhodně nenajde zrovna málo. Které z nich milujete nejvíc vy?

Ještě než začneme, tak si řekněme, že členy jako „the“ se nepočítají, to by všechno bylo nasázené pod „téčkem“.

Po mrknutí na článek si zkontrolujte vlastní topky a seznamy nejoblíbenějších seriálů a podělte se s námi v diskuzi o to, které efkové seriály patří mezi vaše nejoblíbenější!

10
Hodnocení na SerialZone.cz

Fleabag je jeden z nenápadných britských komediálně-dramatických kousků, které se těší z menší, ale vášnivé fanouškovské základny. Neuškodí proto ho doporučit i formou tohoto článku, protože většina těch, kteří na tento seriál natrefí, si ho skutečně zamiluje a jen kroutí hlavou, že ho nevyzkoušeli už dřív. Osobně tento názor nesdílím, ale jsem mezi místními v těžké menšině, takže vám ho i přes mé nesympatie s klidným svědomím doporučím :-) Důkazem o úspěchu je i to, že i když jde o britský kousek, dokázal se Fleabag probojovat a zvítězit v prestižních amerických cenách Emmy, kde z pěti nominací proměnil hned čtyři, a to včetně nejlepší komedie a nejlepší herečky v hlavní roli pro Phoebe Waller-Bridge, která seriál zároveň i vytvořila.

9
Hodnocení na SerialZone.cz

S dalším seriálem se vracíme do devadesátých let, které byly zlatou érou amerických sitcomů. Jedním z velice úspěšných byl i Fresh Prince s Willem Smithem v hlavní roli. Seriál běžel celkem šest sezón a dočkal se téměř 150 epizod. Smith byl za svůj výkon dokonce dvakrát nominován na Zlatý glóbus. V roce 2022 se začal vysílat dramatický remake seriálu, který aktuálně připravuje svou třetí sérii.

8
Hodnocení na SerialZone.cz

Kdo by neznal Flashe. Po Arrowovi šlo o druhý superhrdinský seriál stanice The CW, které přinesl rekordní čísla. Flash dlouhé roky přesahoval popularitu svého staršího brášky Arrowa a patřil na úplnou sledovanostní špičku všech seriálů stanice. V květnu 2023 se Flash po devíti sériích rozloučil a nadobro uzavřel superhrdinskou éru stanice. Jak už to tak ale bývá, kvalita v průběhu let kolísala a mnoho fanoušků vyjádřilo názor, že by bylo lepší, kdyby seriál skončil o pár let dřív. Bohužel se opět dokázalo, že peníze vládnou světu, a stanice chtěla z Flashe za každou cenu vytřískat co nejvíc.

7
Hodnocení na SerialZone.cz

Jeden z dlouhoběžících sitcomů minulé éry nesmí v našem výčtu chybět. Frasier rozhodně patří k tomu nejpovedenějšímu a divácky nejmilovanějšímu, co na komerčních stanicích americké Velké pětky vzniklo. Seriál má na svém kontě 11 sérií, více než 260 epizod a nespočet prestižních ocenění. Sledovanost pravidelně přesahovala 20 milionů diváků a seriál patřil rok co rok do top desítky nejsledovanějších pořadů mezi všemi komerčními stanicemi. O to víc je to působivý výsledek, když vezmeme v potaz, že samotný Frasier je spin-offem neméně úspěšného sitcomu Cheers z 80. let. Zájem o Frasiera neustal ani roky po jeho ukončení, což nakonec vyústilo v revival, který se začne vysílat na podzim 2023.

6
Hodnocení na SerialZone.cz

Fargo v roce 2014 smetl kabelovkový svět útokem. Seriálová adaptace úspěšného filmu od bratří Coenů lákal na působivou atmosféru a špičkové herecké obsazení. Původně mělo jít o minisérii, ovšem obrovský zájem a kladné přijetí ze strany diváků i kritiků přesvědčilo kabelovku FX, že by ze seriálu měla udělat antologii. V průběhu let vznikly čtyři série, pátá se bude vysílat na podzim 2023. Každá řada má jiný příběh, zasazení i herecké obsazení. Opět ale platí, že kvalita není pro většinu diváků konstantní. První série rozhodně stále patří mezi ty nejuznávanější. Uvidíme, jak si povede pátá řada.

5
Hodnocení na SerialZone.cz

Výjimečně tady nemáme ryze americkou či britskou produkci. Brutální Nikita je dílko, které znají děti z devadesátek. Z doby, kdy jsme spoléhali ryze na to, co nám velkoryse ve vysílání naservíruje Nova, potažmo Prima, výjimečně Česká televize. Nikita byla nebezpečná, sexy a zábavná. Kanadský seriál se začal vysílat v roce 1997 a nedlouho poté se dostal i k nám. Celkem vzniklo pět sérií a téměř 100 epizod. A když už tu byla řeč o The CW, tak i tady se stanice rozhodla přihřát polívčičku, jelikož v roce 2010 vytvořila americkou verzi. A světe div se, i ta byla super zábavná! I když většinou při porovnávání fanoušci přece jen zůstanou věrní původní blondýnce Petě Wilson.

4
Hodnocení na SerialZone.cz

Dostáváme se ke crème de la crème efkových seriálů. Je skoro až úsměvné, když si vzpomenete na ty nervičky, které jste rok co rok měli, obavy, jestli stanice Fox seriálu dopřeje další řadu a zasloužené zakončení, nebo ho kvůli nízké sledovanosti utne v cliffhangeru. Všechny modlitby sci-fi fanoušků byly ve výsledku vyslyšeny, Fringe se dočkal závěrečné série a výborného zakončení. Dodnes jde o jedno z nejoblíbenějších sci-fi a jako jeden z mála seriálů ho fanoušci považují za výborný od začátku do samotného konce. A pokud tady náhodou je ještě nějaká ostuda jako já, která Fringe zatím nestihla… tak na co ještě čekáte? Pusťte si, ostatní vám budou závidět, že to celé sledujete poprvé! :-)

3
Hodnocení na SerialZone.cz

Ani zástupce animované tvorby nebude v dnešním článku chybět. Futurama má za sebou skutečně barvitou historii. Seriál začínal na Foxu, kde byl po čtvrté řadě zrušen. Fanoušci se však nevzdávali a docílili, že po pěti letech animák převzala kabelovka Comedy Central, která vytvořila další tři série. Futurama se dočkala zakončení, které si všichni fanoušci pochvalovali. Ani to ale nestačilo. V roce 2023, po deseti letech od konce, seriál převzal streamer Hulu, který připravil novou sérii s původními tvůrci i herci, kteří namluvili hlavní role. I když se někteří k oživení seriálu stavěli skepticky, i osmá série má ve výsledku kladná hodnocení a je úctyhodným pokračováním jednoho z nezapomenutelných seriálů.

2
Hodnocení na SerialZone.cz

Kdykoliv se zmíní Firefly, je to i po více než dvaceti letech pro fanoušky opět bodnutí do vosího hnízda. Jeden z důvodů, kvůli kterým mnozí stanici Fox zavrhují. Sci-fi totiž bylo navzdory hvězdnému obsazení a kladným recenzím zrušeno po první sérii. V roce 2002 sledovanost vládla světem a bylo to víceméně jediné měřítko pro rozhodování o osudu seriálu. Seriál se v průběhu let stal kultovním a do dneška se pouští na srazech. Malou náplastí se alespoň stal film Serenity, který příběh uzavřel.

1
Hodnocení na SerialZone.cz

Při čtení výčtu oblíbených efkových seriálů asi každému muselo být jasné, který seriál obsadí první místo. Několikrát jsem tu už mluvila o nesmrtelných seriálech, které jsou díky neustávajícímu nadšení a zájmu fanoušků živé do dnešní doby. Nikde to ale neplatí více než u Přátel. Na sociálních sítích mají fanouškovské stránky statisíce sledovatelů, pravidelně přidávají nové příspěvky a lidi to nepřestává bavit. Seriáloví fanoušci mnohdy raději dají přednost dvacátému osmému rewatchi, než by si pustili nějaký nový seriál. Z herců se staly hvězdy světového kalibru, které pozná i po letech skutečně každý. Troufám si říct, že neexistuje člověk, který by Přátele neznal, nebo třeba neviděl alespoň nějakou náhodnou scénu.

Prostor pro vás
A jaký je podle vás nejlepší seriál od F?

Pro návhry se musíš přihlásit.

A jak to vidí ostatní?

Čestné zmínky

Family Guy (Griffinovi)
The Following (Stoupenci zla)
Falling Skies
Fear the Walking Dead (Živí mrtví: Počátek konce)
Faking It (Předstírání)
The Fosters (Fosterovi)
Fate: The Winx Saga (Winx Saga: Osud)
Full House (Plný dům)
The Falcon and the Winter Soldier (Falcon a Winter Soldier)
Farscape
The Flight Attendant (Letuška)
Flashpoint
Freaks and Geeks (Machři a šprti)
FBI
Friday Night Lights
For All Mankind
Fauda
Felicity
FlashForward (Vzpomínka na budoucnost)
Forever


Které seriály začínající písmenkem F patří mezi vaše oblíbené?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Kolombo

Kolombo

Děkuju za aspoň čestnou zmínku pro Farscape ❤️
před 5 týdny
andrea168

andrea168

Nikdy bych neřekla, ze pod F se skrývá tolik mých oblíbených seriálů!
před 5 týdny
_karel_

_karel_

Tak Fringe o parník přede všemi. Potom Firefly, Farscape a pak dlóóóóóuho nic. :-)
před 5 týdny
Další články k tématu