Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Ukončí Al nadvládu nad lidmi? Stephen Hawking po své smrti zanechal předpověď. Podle slov tohoto geniálního vědce je to možné

Jak připomíná Ladbible, vědec svou předpovědí značně předběhl dobu: v roce 2012 řekl BBC, že rozvoj plné umělé inteligence by mohl znamenat konec lidské rasy.

Hawkingova slova jsou více než mrazivá: “Řídilo by se to (Al) samo (pozn. red.) a přepracovávalo by se to větší rychlostí. Lidé jsou omezeni pomalou biologickou evolucí, nemohli by jí konkurovat a byli by překonáni a překonáni.”

Vědec věřil, že Al nedá lidstvu šanci ji předběhnout nebo se jí vyrovnat. V tomto ohledu přirovnal lidi k pouhým plžům: “Možná budeme čelit explozi inteligence, jejímž výsledkem budou nakonec stroje, jejichž inteligence převýší tu naši o víc, než ta naše převyšuje inteligenci hlemýžďů.”

“Je lákavé odmítnout představu vysoce inteligentních strojů jako pouhou science fiction, ale to by byla chyba – a potenciálně naše největší chyba vůbec,” připomněl světoznámý vědec, který zemřel 14. března 2018 ve věku 76 let, ještě za svého života.

Autor: Stanislav M., zdroj: LadBible, Titulní obrázek: Wikimedia Commons / Doug Wheller – originally posted to Flickr as Professor Stephen Hawking in Cambridge, CC BY 2.0