Pětka nesmyslů o zdravém hubnutí

9.4.2024 00:00   |   Hubnutí
Vzdali jste snahu zhubnout, protože nedokážete držet striktní a nekompromisní dietu? A věděli jste, že k hubnutí není nutné hladovět, zařazovat detoxikační kúry ani konzumovat výhradně bio potraviny?

Pet nesmyslu o hudbuti

Pojďme si společně probrat, jaké existují časté mýty spojené s hubnutím a ujasnit si, jakých chyb se vyvarovat.

Zhubnu jedině dodržováním striktní diety

Když se řekne „dieta“, většina si to spojí s nutností omezit se v jídle, nepohodlím a obecně negativními pocity.

Přitom změna stravovacím návyků, která povede k úbytku na váze a zlepšení celkového zdraví, by měla být vnímaná jako pozitivní.

Monika Bartolomějová, nutriční poradkyně, odborná garantka a zakladatelka Nutričního institutu vysvětluje, co je obvykle důvodem toho, že to lidé vnímají negativně:

„Dieta se chybně stala synonymem pro nepříjemné hladovění a drastická omezení, přitom k dosažení štíhlejší a především zdravější postavy se nemusíte vzdát všeho, co máte rádi. Základní princip úspěšného hubnutí spočívá v kalorickém deficitu. Toho dosáhnete úpravou složení stravy a zvýšením fyzické aktivity.“

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Recepty na dobroty, které linii neuškodí
Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?

Bez hladovění kila dolů nepůjdou

Málo energie, podrážděnost a špatná nálada – hladovění není nezbytnou součástí hubnutí ani nepodporuje spalování tuků.

Při dlouhodobém hladovění dochází k úbytku svalové hmoty, která je pro tělo snadněji rozložitelná než tuková tkáň, přičemž úbytek svalové hmoty může mít za následek zpomalení metabolismu,“ tvrdí Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

Nedostatečný příjem kalorií má negativní dopad rovněž na psychiku, kdy jsme unavení, naštvaní a mnohem více náchylní k nekontrolovatelným nájezdům na lednici.

Když držím dietu, nemusím sportovat

Jedním z negativních efektů držení striktní diety je únava. Není tedy divu, že řada lidí hledá výmluvu, proč se na sport během diety vykašlat.  Vždyť to přeci není potřeba, když už jste omezili svůj denní příjem kalorií.

Ve skutečnosti fyzická aktivita zvyšuje denní výdej energie, a tím podporuje účinnost hubnutí.

To potvrzuje i trenérka Horová, a vysvětluje, proč někteří od cvičení během diety upouštějí:

„Pokud nemáte příjem nastavený správně, bude vám na dietě špatně, budete unavení, zimomřiví a nebudete mít chuť ani sílu cokoliv dělat, natož cvičit. V takovém případě je potřeba se nad dietou zamyslet a nastavit si jídelníček tak, abyste netrpěli hlady. Uvidíte, že pohyb vás opět začne bavit, protože na něj budete mít dost síly.“

Nejprve detox, pak dieta

Aby bylo hubnutí úspěšné, nemusíte podstupovat žádnou z detoxikačních kúr. Stačí vám vlastní zdravá játra a ledviny.  Nápomocné jsou i plíce, pokožka či lymfatický systém.

Z toho důvodu bychom měli o tyto orgány pečovat a vyvarovat se nadměrnému pití alkoholu a špatné životosprávě v podobě vysoké konzumace průmyslově zpracovaných potravin.

Bio potraviny jsou zárukou úspěchu

Bio zemědělství je šetrné k životnímu prostředí i zvířatům. Pokud se však budeme bavit o těchto potravinách v souvislosti s hubnutím, nebudete díky jejich konzumaci štíhlejší.

Bartolomějová k tomu na závěr dodává, že ani zdánlivě zdravá jídla nemůžete konzumovat v neomezeném množství:

„Zdravá či chcete-li bio strava neznamená, že budete hubnout. Hubnutí je postaveno na kalorickém deficitu, ideálně v kombinaci s pravidelným pohybem."

vk, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Pětka nesmyslů o zdravém hubnutí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci