KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #63: BŘEZEN 2024

Březen, to byl rychlovlak. Začal školním rodičákem a pak už jsem jen balila kufry: na český tábor do džungle, na jarní prázdniny do Thajska a Laosu a na Benjamínovu gymnastickou soutěž do Bangkoku. Tak hezky nám tam všude bylo! A co jsem si mezitím stihla poslechnout a přečíst a co se mi líbilo? Tady to je. 




Nejvíc mi utkvěl v paměti rozhovor Daniela Stacha s koreanistkou Ninou Špitálníkovou o Severní Koreji. Četla jsem už dvě její knihy, přesto jsem se zase dozvěděla něco nového - třeba o tom, že utéct ze Severní Koreji vlastně může jen bohatá elita. Stach se skvěle ptá, Nina Špitálníková zase věcně a zajímavě odpovídá. 

Jak je možné, že v USA umírá každý rok na předávkování opiáty přes 100 000 lidí a nic se neděje, když za celou druhou světovou válku nezemřelo ani 500 000 amerických vojáků? Výborné video Kovyho o tom, jak se některé části některých amerických měst mění v ghetta závislých na opitách a proč to v Evropě zatím tak není

O závislostech Kovy udělal ještě výborný podcast s adiktologem. Věděli jste, že Češi mají větší problém, než je alkohol? 

Přes TEDx Talk Pavlíny Louženské, který mě potěšil tím, že se do výběru dostala Češka, ale obsahem příliš nenadchl, jsem našla tohle historické video od Kena Robinsona. Nejsledovanější TED talk je něco na pomezí přednášky a stand-upu o tom, jestli školy zabíjejí kreativitu. Když jsem zjistila, že video je už z roku 2006 a Ken Robinson už po smrti, říkala jsem si, jak to Robinson dělal, že uměl být tak prozíravý? A taky, jaká je to škoda, že už není. 

Proč z Prahy letíte za Dubaje za vyšší cenu než z Vídně nebo z Mnichova? Vrátí se Concordy? A přijde doba, kdy budeme v letadlech stát? Pokud vás baví létání, pak by mohl i tenhle díl U Kulatého stolu, jehož hostem byl letecký novinář Rosťa Kopecký

Jak už jsem naznačila v úvodu, v březnu jsem čtyřikrát letěla. A protože se létat bojím, chtělo to i na kratší trasy (do Thajska a Laosu, což je všechno kolem dvou hodin) nějaké podcasty. Nevím, odkud na mě vyběhlo "Mlíko v hlavě", ale Jasmína Houdek, Michala Salák a Šárka Homfray mi ten strach trochu zmírnily. Díky!

Není odpočinkový jako ten předchozí, ale zamilovala jsem si podcast Růžička a Vořechovský. Řeší totiž Asii a také česko-čínské vztahy bez ideologické předpojatosti vůči Číně coby komunistické říši zla, se kterou si nemáme nikdy potřásat rukama. Jenže ouha, politika, grafy, peníze a všechno kolem je - jak už to tak bývá - trochu složitější než debata u piva, která se často zvrhne akorát do souboje dobra a zla bez globálního nadhledu. V podcastu je to naštěstí naopak. Takže jestli jste připravení i na věci, co nechcete slyšet, dejte si ho. 

Petr Koubský sepsal výklad konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Už v říjnu. Já jsem si ho přečetla až v březnu. A v dubnu posílám dál. Nemáte zač. 

Co nemáme? Recept! Tady je, protože z dýně nemusí být jen polévka. :)

A na co se těšit? V dubnu vyjde třetí díl Šikmého kostela

💜