Hlavní obsah

Jste semletí ruskou propagandou. Významní republikáni vyzývají kolegy k odhlasování pomoci pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roste počet prominentních členů Republikánské strany nabádajících své kolegy ve Sněmovně reprezentantů k odhlasování pomoci pro Ukrajinu. V pondělí se k nim jako zatím poslední přidal ministr zahraničí z administrativy Donalda Trumpa Mike Pompeo. Ti republikáni, kteří pomoc Ukrajině blokují, jsou některými svými spolustraníky obviňováni, že podlehli Ruské propagandě.

Foto: Reuters

Bývalý americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

Požadavek demokratického prezidenta Joea Bidena na 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) pro Ukrajinu, Izrael a další spojence prošel Senátem se 70% podporou. Ve Sněmovně reprezentantů už ovšem leží několik týdnů, aniž by o něm její republikánský předseda Mike Johnson dal hlasovat. O tom, že by to v budoucnu plánoval, se podle agentury Reuters nezmínil, ani když se američtí zákonodárci po dvoutýdenní pauze v pondělí vrátili do Washingtonu.

Téhož dne poslal Pompeo, též bývalý člen Sněmovny, spolu s prezidentem organizace Hudson Institute Johnem Walterem Johnsonovi veřejný dopis naléhající na pořádání hlasování. „Nabádáme vás, abyste dal hlasovat o balíčku pomoci,“ stojí v dopise.

Johnsonova kancelář se k dopisu nevyjádřila a nekomentovala ani nedávné poznámky dvou republikánských předsedů sněmovních výborů zaměřených na národní bezpečnost, podle nichž členy strany ovlivňuje ruská propaganda.

Soud zamítl další Trumpův pokus o odklad procesu ohledně platby pornoherečce

Amerika

„Ruská propaganda si bohužel našla cestu do Spojených států a infikovala velkou část základny mé strany,“ řekl minulý týden médiím předseda sněmovního výboru zahraničních věcí Michael McCaul.

Že byla jeho slova „absolutně pravdivá,“ pak CNN v neděli potvrdil jeho spolustraník Mike Turner, který je předsedou sněmovního zpravodajského výboru.

„Zaznamenáváme pokusy přímo od Ruska skrýt v komunikaci antiukrajinské a proruské zprávy. Některé z nich dokonce slýcháme vyslovené na půdě Sněmovny,“ uvedl Turner.

Jako příklad zmínil, že někteří členové Kongresu chybně tvrdí, že je konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou o NATO. „Kvůli tomu, do jaké míry se tato propaganda uchycuje, je pro nás ještě těžší tento konflikt vidět jako bitvu mezi autoritářstvím a demokracií,“ shrnul negativní dopad ruské propagandy na americkou politiku.

Přestaňte podporovat Izrael, vyzval Blinkena otec zabitého humanitárního pracovníka

Svět

Výběr článků

Načítám