Závěrečná zpráva z Finále EXTRALIGY šachových družstev sezony 2023/2024

Ve dnech 5. 4. – 7. 4. 2024 se sešla v turnovském Kulturním centru Střelnice všechna extraligová družstva, aby završila boje v letošním ročníku 2023/2024. Domácí pořádající klub zajistil účastníkům velmi příjemné prostředí disponující vším, co nároční šachisté pro svoji hru nutně potřebují.

Před pátečním 9. kolem přivítali šachisty milí a vzácní hosté pan RNDr. Jiří Čeřovský (náměstek hejtmana pro školství Libereckého kraje) a pan Ing. Tomáš Hocke (starosta města Turnova).

 

vítěz Extraligy 2023/24 1. Novoborský ŠK

 

Po 8. kole bylo v čele tabulky podle očekávání družstvo 1. Novoborský ŠK. Ovšem tentokrát se držela v těsném závěsu Moravská Slavia Brno a Lysá nad Labem. Po medaili mohli pokukovat také hráči z Kroměříže a z Frýdku-Místku. Na opačné straně tabulky se chystala zabojovat o svoji extraligovou příslušnost i pro následující sezonu družstva DP Praha, Hošťálková a Unichess.

 

 

9. kolo přineslo spoustu zajímavých partií, výsledky dle „papírových předpokladů„ a také drobná překvapení, když správnou nohou vykročilo za záchranou družstvo ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess výhrou s INGEM Líně.

 

 

 

Kolo číslo 10 svedlo dva největší aspiranty na letošní titul. Moravská Slavia Brno v čele s legendou Borisem Gelfandem a velmistrem Ivanem Saricem se utkala s „Novoboráky„ vedenými indickým velmistrem Harikrishnou a českou jedničkou Davidem Navarou. Velmi vyrovnaný zápas rozhodly partie na zadních šachovnicích, když brněnskou výhru Krejčího eliminoval Nový Bor vítězstvími Mateusze Bartela a Tadeáše Kriebla.

 

stříbrný Šachový klub Moravská Slavia

 

Slavia Kroměříž také vykročila správným směrem ke stupňům vítězů svojí výhrou se silnou Lysou nad Labem. Zápas tentokrát rozhodly výhry prvních dvou šachovnic Kroměříže (velmistři Gumularz a Gonda). Těžce se rodila „povinná výhra“ Turnova s poslední Šachy Hošťálková. Frýdek-Místek a Pardubice si poradily jednoznačně s Unichessem, resp. s DP Praha.

 

 

Výhra 1. Novoborského ŠK sice potvrdila výsostné postavení tohoto klubu v naší soutěži a zajistila mu již před závěrečným kolem titul extraligového MISTRA ČR. O všem ostatním ale rozhodlo symbolicky až poslední jedenácté kolo, které odstartovalo v neděli 7. 4. v 10:00.

 

bronzová Slavia Kroměříž

 

Již jistý vítěz z Nového Boru neponechal nic náhodě a poradil si s Pardubicemi. Slabší okamžiky si vybrali ve Frýdku-Místku, když podlehli ŠK Líně. Záchrannou misi dotáhli v Unichessu cestou smíru v zápase s Porubou. Rozjetá Kroměříž, ani Moravská Slavia Brno nepřipustili překvapení a jasně si poradili se svými soupeři z Turnova a DP Praha.

 

 

Za nakonec přesvědčivě prvním 1. Novoborským ŠK se na druhé, stříbrné příčce „usmívali“ hráči a funkcionáři Moravské Slavie Brno. Jen pomocné hodnocení „odsoudilo“ Slavii Kroměříž „ až“ ke krásné bronzové medaili. Černý Petr v podobě sestupu do 1. ligy tentokrát zůstal družstvům ŠK Dopravní podnik Praha a Šachy Hošťálková.

 

 

Závěrečné trojkolo bylo ukončeno vyhlášením pořadí, předáním medailí a pohárů pro vítěze a také předáním drobné připomínky na Turnov v podání pivních setů z pivovaru Rohozec a to neprodleně po dohrání posledního kola. Ceny předali Ing. Martin Šmajzr (ředitel Extraligy), Ing. Zdenek Maršálek a Ing. Dana Ďúranová z domácího ŠK ZIKUDA Turnov, z. s.

Za pořádající klub ŠK ZIKUDA Turnov,z. s. bychom chtěli poděkovat všem, kteří se podíleli na hladkém a bezproblémovém průběhu extraligového trojkola. Tuto vrcholnou šachovou akci bychom nemohli uspořádat bez podpory našeho Města Turnova, pracovníků Kulturního centra Střelnice, sponzorů firem Vodohospodářské stavby ZIKUDA, Pivovar Rohozec, KV Final, dále bez Libereckého kraje a v neposlední řadě bez Šachového svazu ČR. Všem patří velké díky za jejich podporu.

Osobně bych chtěl poděkovat svým milým kolegům manželům Ďúranovým, všem rozhodčím v čele s Martinem Šmajzrem, Radimovi Borůvkovi, který velmi přispěl k bezproblémovému on line přenosu hraných partií a dalším členům i nečlenům našeho klubu, kteří „přiložili ruku k dílu„ a „přišli s trochou do mlýna„.

 

medailisté Extraligy 2023/24

 

Za ŠK ZIKUDA Turnov, z. s.
Předseda Ing. Zdenek Maršálek

Odkazy: