Obrázek k článku FOTO: Radost. Napětí. Vítězství. Kontroverze. Unikátní pohled do zákulisí cen Anděl
| Tereza Stejskalová | Foto: Marek Musil

FOTO: Radost. Napětí. Vítězství. Kontroverze. Unikátní pohled do zákulisí cen Anděl

Po týdnu opadly bezprostřední emoce po vyhlášení Cen Anděl a Tereza Stejskalová se s odstupem zamýšlí, co večer přinesl divákům u televizních obrazovek. Marek Musil navíc ve své fotoreportáži nabízí ojedinělý pohled za oponu.

Letošní ročník Cen Anděl je již pár dní za námi. Interpretem roku se stal David Koller, interpretkou Pam Rabbit a do síně slávy vstoupil Jiří Korn. Cenu pro album roku získala kapela November 2nd, oceněni byli i J.A.R. Svižný ceremoniál se nesl v duchu spolupráce umělců. Přenos se zadrhával na výkonu moderátorské dvojice, která ovšem díky rychlému tempu nedostávala tolik prostoru.

Honza Dědek se připravuje na ceremoniál. Ceny Anděl moderoval s Ivanou Kulhánkovou.

Ceremoniál otevřel Jelen spolu s Hradišťanem a písní Miluju tě. Společné vystoupení bylo předzvěstí, jak se bude slavnostní večer vyvíjet i nadále. Spolupráce dvou kapel přinesla hned na začátek krásnou souhru.  Housle předaly slovo klarinetu, klarinet Jindrovi Polákovi a ten zase Jiřímu Pavlicovi. Od nich si slovo převzali moderátoři večera, kterými byli influencerka a moderátorka Ivana Kulhánková a hudební novinář Honza Dědek. Co večer následně nabídnul divákům?

Jiří Pavlica se s Jindrou Polákem ve společném vystoupení skupin Jelen a Hradišťan krásně doplňovali.

V úvodu bylo zmíněno, že letošek přinesl novou kategorii, a to „společný projekt“. To udalo směr celému večeru, během něhož jsme byli svědky řady senzačních vystoupení, které vznikly díky spolupráci přítomných umělců. Vlastně to bylo pro večer, který se měl stát kolektivní oslavou hudby, velmi příhodné a chvílemi až dojemné. Kromě Jelena s Hradišťanem se na pódiu objevil například i operní pěvec Adam Plachetka a swingař Ondřej Havelka se svými Melody Makers, kteří zpívají písně Osvobozeného divadla. Nastoupili s úžasnou energií a společně vystřihli Tři strážníky Voskovce a Wericha.

Houslista před vystoupením Ondřeje Havelky a Adama Plachetky, kteří získali nominaci za album Nebe na Zemi v kategorii Společný projekt.

Kromě toho musím vyzdvihnout také společné vystoupení dalších nominovaných, kterými byli Sofian Medjmedj, Ben Cristovao, Václav Rouček, NobodyListen a Annet X. Je to vlastně jedna z věcí, která se letos povedla – snaha představit divákům tvorbu nominovaných umělců, ale z trochu mimořádného úhlu pohledu. Dávalo to největší smysl, a hlavně díky tomu produkce nabídla divákům průřez všemi možnými žánry, což bylo skvělé. Protože kdy jindy by se měli na pódiu vystřídat tak různorodí tvůrci, než právě na předávání hudebních cen?

Ben Cristovao a Sofian Medjmedj. Sofianův výkon patřil  bezesporu ke skvělým momentům večera.

Diváci tak měli šanci se seznámit i s interprety, o jejichž hudbě třeba neměli ani potuchy. Nejspíš i o tom by předávání naší „české Grammy“ mělo být. Nasvítit tvorbu umělců, které odborná porota oceňuje a pokusit se ji vrýt do paměti ostatním. Jediný problém je v tom, že času bylo příliš málo na to, aby se to povedlo na sto procent. Však po přenosu mnozí z diváků křičeli, že polovinu z umělců neznali, a že nemají šajna, co to je za lidi. Možná kdyby se ubralo na trapných vtipech a drahocenný čas se využil k jejich představení… fungovalo by to lépe.

Saša Langošová vyhrála se svou kapelou November 2nd prestižní kategorii Album roku.

Bohužel perfektní souhru, jakou ukázali někteří z vystupujících, na letošních Andělech nepředvedl moderátoři. Pár pokusů o vtip nevyšlo, a i z televizní obrazovky bylo patrné, že hosté a diváci v O2 universu s moderátorskou dvojicí příliš nesouzní. To se později vysvětlilo špatným přenosem zvuku v sále. Vstupy byly nehledě na technické problémy velmi rozpačité a bylo vidět, že moderátoři nejsou příliš sehraní. Letos se také sami chopili vyhlašování vítězů a předávání cen. Neúprosný čas je hnal kupředu, a naštěstí tak nezbývalo mnoho prostoru na trapné tiché pauzy, kdy publikum nereagovalo na jejich vtipy. Tento společný projekt opravdu nevyšel.

Část skupiny roku - J.A.R. Oceněna byla za album Jezus Kristus Neexistus? 

Letošní Ceny Anděl nebudou patřit k nezapomenutelným. O vítězích není třeba polemizovat, zároveň se ale nenašel nikdo, kdo by tento ročník výrazně zapsal do paměti. Nikdo nepobral vícero cen jako v minulých letech Miro Žbirka či Vladimír Mišík, ani nikdo nijak zásadně neupoutal pozornost. Snad s výjimkou MC Geye s perfektně připravenou a využitou děkovačkou.

Když si ten večer přehrávám v hlavě, přijde mi vlastně škoda, že to bylo tak nedotažené. Když se zeptám svého okolí, tak první polovina mi řekne, že se na to nedalo koukat, ta druhá řekne, že je to nezajímá, protože většinu z nominovaných nezná. Ale jak už jsem psala výš, tahle událost může být ideální příležitostí nejen rozdat ceny, ale publikum s novými jmény seznámit. Nasměrovat posluchače zase trochu někam jinam, donutit ho vystoupit ze zažité hudební bubliny a popostrčit ho k objevování další a nové muziky. Vždyť to je to důležité – ať už jsme posluchači jakéhokoliv žánru. A je zřejmé, že tam i letošní ambiciózně pojatý ročník chtěl směřovat. Jenomže to zcela neklaplo. A tak můžeme jen doufat, že příští rok nás mile překvapí.

Cena Anděl čekající na vítěze. Stylově na bedně.

Annet X a Nobody Listen byli nominováni v kategorii Videoklip a na ceremoniálu vystoupili.

Marcell je na fotce s Miraiem, ale na Andělech vystupoval s fiedlerskim a písněmi z jejich alba Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů.

Většinu sošek si vítězové přebrali přímo od moderátorské dvojice.

Rozálie svým oděvem upozornila na problematiku fast fashion.

Chvilku na občerstvení si dopřáli Michal Pelant a vítězný Sólový interpret David Koller.

Zvítězil spolu s Viktorem Sheenem v kategorii Společný projekt, pro cenu šel ale Calin bez svého parťáka.

J.A.R. v andělském fotografickém studiu Františka Ortmanna. 

Michael Viktořík šířil na Andělech lásku a měl nejlepší outfit večera.

Hlavní "andělská" dvojice. Matyáš Vorda se stará o stage design a vizuál Andělů, Lucka Hájková ceremoniál pořádá. 

Část "strojovny", díky které andělský ceremoniál běží. Do televize se to letos povedlo lépe než do sálu.

Jelen se kapelou roku nestali, ale obstarali působivý opening v doprovodi Jiřího Pavlici a Hradišťanu. Dobrá nálada je neopouštěla. 

Ben Cristovao po vystoupení. Bez Anděla, ale nezastavitelný.

Roman Helcl z November 2nd. Spokojený umělec, který natočil Album roku, odchází se svou cenou.