Ondřej Horecký

9. 4. 2024

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny nebo plynu? Možná, že dobře děláte, protože nabídky energetických společností jsou nyní hodně lákavé a ušetřit se dají třeba desítky tisíc korun ročně. Nezapomeňte si ovšem dobře prostudovat smlouvu, kterou vypovíte, protože některé firmy požadují kromě pokuty i náhradu za ušlý zisk ve výši i několik tisíc měsíčně.

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vzrostl za první dva měsíce letošního roku počet změn dodavatele u elektřiny meziročně o 69 % a u plynu o 25 %. To svědčí o tom, že spotřebitelé kladně reagují na oživení energetického trhu a příznivé podmínky obchodníků.

Jenže změna není zadarmo. Jak úřad upozorňuje, ve zvýšené míře eviduje situace, kdy si společnosti účtují kromě smluvní pokuty i náhradu škody ve formě ušlého zisku. „Častěji se teď setkáváme s případy, kdy si někteří dodavatelé účtují kromě smluvních pokut i tzv. ušlý zisk. Ten přitom v některých případech dosahuje až desetitisícových částek,“ varuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Ušlý zisk lze požadovat pouze v případě, že je součástí smluvního ujednání. Úřad však eviduje i případy, kdy se obchodníci snaží vymáhat ušlý zisk, i když se o něm smlouva nezmiňuje.

Problém smluvních pokut a ušlého zisku se týká především smluv na dobu určitou. Tu lze bezplatně vypovědět pouze v konkrétních situacích stanovených v zákoně. Sem patří např. zvýšení ceny, stěhování, podpis smlouvy mimo obchodní prostory dodavatele a další. Kompletní seznam najdete zde.

V ostatních případech hrozí sankce, proto je třeba si dobře prostudovat smlouvu a zvážit, zda se přechod k jinému dodavateli vyplatí i po zaplacení všech penalizací. „Smluvní pokuty za předčasné ukončení mohou být pevně dané, nebo se odvíjejí od počtu měsíců, které zbývají do uplynutí smlouvy. Tu je třeba si velmi pečlivě prostudovat a speciálně se zaměřit i na to, jestli nám nehrozí další sankce, označované často právě jako náhrada škody, popřípadě ušlý zisk,“ radí Zemanová.

Zákazníci, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, ji mohou vypovědět kdykoliv bez udání důvodu a bez poplatků. Jen nesmí zapomínat na výpovědní lhůtu, která začíná běžet prvním dnem nadcházejícího měsíce a obvykle trvá tři měsíce.

Státní podnik ERÚ nabízí pro ty, kdo o změně uvažují, nezávislý srovnávač nabídek. Jednu zásadní radu doplňuje na závěr: smlouvu vždy pečlivě přečíst a nepodepisovat nic, čemu nerozumíte.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký úřad
Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký úřad

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května
Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května

Šéfové zemědělských nevládních organizací, kteří zastupují téměř všechny zemědělce v Česku se dnes shodli, že půjdou opět protestovat do Prahy.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Domácí výroba přírodního tělového mýdla
Domácí výroba přírodního tělového mýdla

Získejte kontrolu nad ingrediencemi ve svém tělovém mýdle. Vytvořte si vlastní domácí mýdlo bez chemických přísad.

Pivovary trápí menší prodeje točeného piva. Spotřeba vloni opět klesla
Pivovary trápí menší prodeje točeného piva. Spotřeba vloni opět klesla

Spotřeba, výroba i vývoz piva vloni opět o něco klesly. Zatímco maloobchodní prodeje pivovarům vrásky nedělají, s obavou sledují propadající se spotřebu v hospodách a restauracích...