Komik a režisér. Česká pošta vydá aršík známek věnovaný bratrům Lipským

  14:54
Slavnější rodáky, než byli ti z rodiny Lipských, Pelhřimov asi nemá. Režisér Oldřich Lipský a jeho bratr, herec Lubomír, jsou v divadelním a filmovém světě zkrátka pojem. Loni 19. dubna uplynulo sto let od narození Lubomíra Lipského a letos 4. července si stejné výročí připomeneme u jeho bratra Oldřicha. V souvislosti s tím Česká pošta ve středu 10. dubna vydá příležitostný poštovní aršík.

Příležitostný poštovní aršík připomíná slavné pelhřimovské rodáky – Lubomíra Lipského a jeho bratra Oldřicha. | foto: Repro: Česká pošta

Výtvarný návrh se dvěma známkami v hodnotě 42 a 48 korun připravila Eva Hašková.

Náměty aršíku a známek jsou postavy obou bratrů Lipských. Lubomír, herec proslulý komickými rolemi na jevišti, ve filmu i televizi, je zpodobněn se slamákem na hlavě a s maskou klauna v levé ruce.

„Maska připomíná jeho roli z roku 1972 ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, který režíroval jeho bratr Oldřich. Tento autor mnoha populárních českých komedií stojí vedle bratra Lubomíra a gestem režiséra odkazuje na svoji profesi,“ popisuje aršík a známky ředitelka pobočkové sítě České pošty Martina Ivanová.

S emisí aršíku souvisí i dvě verze obálky takzvaného prvního dne vydání (FDC). Na jedné je vyveden portrét Lubomíra Lipského s červeným klaunským nosem jakožto symbolu klaunství. Motivem druhé obálky je gesto režiséra Oldřicha Lipského hledajícího skrze své spojené ruce vhodný filmový záběr.

Nový příležitostný aršík vyjde v nákladu 22 600 kusů a stojí 90 korun. FDC vyjde v nákladu 2 300 kusů. Zájemci a sběratelé si ho mohou pořídit od 10. dubna na vybraných poštách nebo na e-shopu České pošty.

Nový cirkus na náměstí

Nebude to však jediný projekt, která letos připomene rodinu Lipských. Oldřichův syn Dalibor totiž připravuje na 22. června v Pelhřimově vzpomínkovou akci, která by se měla uskutečnit na pelhřimovském náměstí.

„Program ještě není definitivní, stále se na něm pracuje, ale akce by se měli zúčastnit význační čeští herci. A protože Oldřich Lipský dělal hodně filmů z cirkusového prostředí, měli bychom jako součást programu vidět například i divadelní představení takzvaného nového cirkusu,“ naznačil spolupořadatel akce Martin Ecler, ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimov.

Máte rádi filmy bratrů Lipských?

celkem hlasů: 137

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 16. dubna 2024. Anketa je uzavřena.

Ano.135
Neznám je.2
Ne.0

Před dokončením je také dokumentární film, který točí Dalibor Lipský ve spolupráci se synem Tomášem. Součástí filmu mají být i vzpomínkové rozhovory. Za tímto účelem do barrandovských ateliérů zavítali například současný starosta Pelhřimova Ladislav Med, bývalý starosta Leopold Bambula, režisérka pelhřimovských divadelních ochotníků Rieger Marie Steinhauserová nebo ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimov a Martin Ecler.

Tématem rozhovorů byly nejen vzpomínky na bratry Oldřicha a Lubomíra Lipské. „Povídali jsme si o Pelhřimově, o jeho památkách, o životě a kultuře ve městě,“ popsal Martin Ecler.

Tématem byli i místní divadelní ochotníci ze spolku Rieger. „Právě z tohoto spolku oba bratři Lubomír a Oldřich vzešli. Zajímavostí je, že spolek pořád funguje,“ dodal Ecler.

Pamětní síň MÚZYum

Na dynastii Lipských je Pelhřimov náležitě pyšný. Po herci Lubomíru Lipském je pojmenované například pelhřimovské divadlo.

Město před lety svým slavným rodákům vybudovalo i pamětní síň Lipských – takzvané MÚZYum. To je umístěno hned naproti jejich rodnému domu, v přízemí Šrejnarovského domu na Masarykově náměstí 10. V MÚZYu si mají lidé možnost přečíst nejslavnější hlášky z jejich filmů, nebo dokonce na chvíli vstoupit do děje některé z jejich komedií.

Režisér Oldřich Lipský stojí za mnoha úspěšnými filmovými komediemi – například Šest medvědů s Cibulkou, Cirkus bude, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Tři chlapi na cestách nebo Adéla ještě nevečeřela.

2. října 2015