Dnes Středa - oblacno 18°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 22°C
Středa 22. 5. 2024
Svátek má Emil
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zaměstnanci nemocnice vypsali sbírku na projekt oprav, vedení ani ministerstvo o ní nevědělo
Některé pavilony krčské nemocnice se již modernizace dočkaly. Třeba pavilon D. Foto: archiv

Zaměstnanci nemocnice vypsali sbírku na projekt oprav, vedení ani ministerstvo o ní nevědělo

Zaměstnanci Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze vypsali sbírku na studii projektu oprav dětské kliniky. Budova je podle nich v nevyhovujícím stavu a na dětské pacienty fouká netěsnícími okny. Vedení nemocnice podle mluvčího Petra Sulka o sbírce nevědělo, ale aktivitu zaměstnanců vítá. S rekonstrukcí kliniky se podle něj počítá. Informace o sbírce nemělo podle mluvčího Ondřeje Jakoba ani ministerstvo zdravotnictví (MZd), nepovažuje její cíl za úplně vhodný.  

„Protože bychom si pro naše pacienty přáli lepší zázemí, rozhodli jsme se my, zaměstnanci Pediatrické kliniky, založit sbírku, jejímž prostřednictvím bychom vybrali na studii k projektové dokumentaci, která by nám pomohla odstartovat tolik potřebnou rekonstrukci," píše se v popisu sbírky.

Budova je podle nich oddělená od jiných budov poskytujících péči dětským pacientům, takže je třeba děti převážet venkem. „Vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně," napsali zaměstnanci kliniky, která ročně pečuje asi o 1600 dětí.

Více než 95 let stará nemocnice se v současné době opravuje, rekonstrukce několika pavilonů vyjde na stovky milionů korun. Ukončené byly podle Sulka například opravy Kliniky dětské chirurgie a traumatologie. „S rekonstrukcí Pediatrické kliniky je rovněž počítáno a postupně se na ní i pracuje. S tím souvisí i vznik budoucího nového pediatrického pracoviště," sdělil na dotaz ČTK. Obecně podle něj nemocnice aktivitu zaměstnanců vítá, zde ale podle něj „došlo k informačnímu nesouladu".

Sbírka začala minulý čtvrtek a do dnešních 14:00 se v ní vybralo asi 45 000 korun z plánovaných 360 000 korun. Mají být použity na studii k projektové dokumentaci nového Pediatrického centra, které nemocnice plánuje vybudovat.

„Toto centrum bude zahrnovat nový prostor pro Pediatrickou kliniku, který bude mít těsnou návaznost na Kliniku dětské chirurgie a Oddělení dětské intenzivní medicíny. Bude tak tvořit pro děti ucelený komplex péče, kde bude odpovídající sociální i zdravotnické zázemí a všichni potřební dětští specialisté budou pod jednou střechou," píše se v popisu sbírky.

Ve sbírkách už se na projekty v přímo řízených nemocnicích MZd v minulosti vybíralo, například před dvěma lety na hřiště a terapeutickou zahradu Fakultní nemocnice v Motole. Častější jsou ale dary různých nadačních fondů či neziskových organizací přímo nemocnicím, například přístrojů nebo peněz na výzdobu či jiné vybavení.


Autor: ČTK

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

20. května 2024 ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

20. května 2024 v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Další články
Nahoru